Olympus E-410 és E-510 tesztfotók – első adag

0

Az Olympus új, 10 Mpixeles FourThirds rendszerű digitális tükörreflexes vázai mindenképpen kielemkedőnek számítanak. No nem a felbontásuk miatt, hanem egyrészt áruk (E-410), másrészt stabilizált képérzékelőjük (E-510) révén. A két új modellre fórumbejegyzéseink alapján sokan kíváncsiak, így úgy gondoltam, hogy most, hogy van egy kis időm, feltöltöm a tesztfotóink egy részét, hogy legyen mit „megcsócsálni”, amíg a cikk nem olvasható.

Olympus E-410

Olympus E-510

A tesztfotók első kis része már megtekinthető a gépek adatlapjain (E-410E-510), illetve a bejegyzés alján lévő indexképekre kattintva. A fotókat Zuiko Digital ED 50mm/F2 Macro, illetve két standard zoomobjektívvel (E-410: Zuiko Digital ED 14-42mm/F3,5-5,6; E-510 Zuiko Digital 14-54mm/F2,8-3,5) készítettem, a képek mind a fényképezőgép JPEG formátumában kerültek elmentésre. Azóta megvizsgáltam pár RAW képet is, ez alapján elmondhatom, hogy a szemmel láthatóan erősnek tűnő élesítés nem csak a JPEG sajátossága, de a gyári konverte is ugyanilyen képeket készít, annak ellenére, hogy a gépekben 0 értéken volt az élesítés paramétere.

A furcsa egyébként nem az, hogy kemény képek készülnek, hanem az, hogy az élesítés mintha 2-3 pixeles unsharp maszkkal készülne. Picit nekem sok.

Ez persze a képzajra is rányomja majd a bélyegét, bár az ISO400 teljesen versenyképes, az ISO100 hasonlóan néz ki, mint a nagyobb érzékenységű 400-as mód. Nem színzaj látható, hanem az élesítés nyomai.

Természetesen Adobe Camera RAW-val is ki fogom próbálni a gépek által készített RAW képek konvertálását (legalábbis az E-410 esetében, mert az E-510-esét még nem támogatja az ACR) , de erre még nem volt időm.

A teszt egyébként is rohamtempóban készült, a pénteken magamhoz vett E-510-est és a korábban már hozzám került E-410-et holnap már vissza is kell vinnem (igazából csak az E-410-et kellene, de nem szívesen utazgatok 2-3 naponta ebben a borzasztó hőségben, úgyhogy inkább végigdolgoztam a hétvégét, hogy mindkettővel készen legyek).

No tehát itt vannak a képek, lehet nyammogni, elemezgetni, pixelekre bontani, örülni, szomorkodni, reménykedni 😉

Olympus E-410

Olympus E-510