1000 kép/mp a cél

0

A Sony új megoldások után kezd el kutatni, amelyek lehetővé teszik, hogy a szenzorok az emberi látásnál legalább 10× több képet érzékeljenek. A cél másodpercenként 1000 kép. Jóllehet, ilyen szenzorok már ma is léteznek, ezek azonban általában igen drágák és méretükben sem kellően kicsik ahhoz, hogy tömeggyártásba és tömeges felhasználásra kerüljenek.
Márpedig a cél az lenne, hogy a gyors szenzorok is kedvező áron legyenek gyárthatóak, valamint az is, hogy kis méretben lehessen ezeket elkészíteni. A Sony a Nissan Motorral és a Tokioi Egyetem professzorával ilyen szenzorok gyártására alkalmas megoldást keres.

A nagy sebességű szenzorok fő területe nem a fényképezés lesz, hanem az automatizálás. A Business Insiderben megjelent előrejelzés szerint 2020-ig három millió önvezető autó kerülhet az utakra. A változó körülményekben is jól automatizálható önjáró autók fejlesztésének alapja a gyors szenzorok, hiszen minél több kép áll rendelkezésre a mozgó tereptárgyak analizálására, annál pontosabb és biztosabb előrejelzés készíthető, s annál biztosabban kerülhető el egy ütközés. „A Sony eddig olyan szenzorok fejlesztésére fókuszált, amelyek gyönyörű képek készítését tették lehetővé. Azok a képek, amelyek [a mozgás] érzékeléshez szükségesek, eltérő képérzékelőt igényelnek, s a kihívás az, hogy a jelenlegi technológiákat átállítsuk ilyen szenzorok gyártására” – mondta Shinichi Yoshimura, a Sony managere. Ez természetesen komoly befektetést igényel, de a Sony meg is teszi majd azt, ami a fejlesztéshez szükséges. Kaz Hirai, a Sony ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő üzleti évben 5× annyi pénzt invesztálnak a szenzorfejlesztésbe, mint az előző évben, azaz közel 1,5 milliárd eurót.