Koroltó – fotópályázat

0

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt új fotópályázat fő témája az ötven éven felüliek élete, sztereotípiák nélkül. A pályáztatók négy kategóriában várják az amatőr és profi fotósok munkáit, akik 2010. augusztus 30-ig küldhetik be műveiket. A nyertes pályaműveket az ország nyolc pontját állítják ki az ősz folyamán.

További részleteket az alábbi sajtóközlemény és az ott található link tartalmaz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KOROLTÓ

Országos és regionális fotópályázat az ötven felettiek életéről

A „Koroltó“ országos és regionális fotópályázat és kiállítás-sorozat célja, hogy bebizonyítsa, az ötödik, hatodik X-en túl is lehet aktívan, érdekesen és önkiteljesítő módon élni. A médiában és a közvélemény szemében Magyarországon ez az életszakasz ugyanis gyakran negatív színben, mint az emberi élet hanyatló, szociálisan kiszolgáltatott periódusa jelenik meg.

Pedig mindannyiunk környezetében számos olyan idős ember él, akik igazi példaképek: érdemes rájuk felnézni, életüket figyelemmel kísérni. A „Koroltó” fotópályázat ezeket a „vidám ráncokat”, bölcs arcokat, érdekes tevékenységeket, önfeledt pillanatokat szeretné megörökíteni.

A „Koroltó” fotópályázat a nyertes munkákon keresztül – 2010 őszén rendezendő hét lokális és egy budapesti fotókiállítás (7+1) alkalmával – mutatja be az idősek sztereotípiákon túli, sokunk által „ismeretlen” világát.

A „Koroltó” fotópályázat nyitott: az amatőr és professzionális fotósokat egyaránt arra ösztönzi, hogy rendhagyó módon közelítsék meg az időskor örökzöld témáját.

A „Koroltó“ országos és regionális fotópályázat négy nagy pályázati tematikába vár fotográfiákat:

1. „Kivételes… Különleges”. Ebbe a tematikába olyan idős emberekről készült portrékat várunk, akik környezetük szerint példamutatóak, érdekesek: nagyszülők, régi tanárok, mesterek, mentorok…
2. Köz és társaság”. Érdekes pillanatképeket, közösségi élmények megörökítését várjuk a nyugdíjas klubok, szociális intézmények világából, amelyek „szembemennek” a hagyományos megörökítéssel, a kiszolgáltatott, társnélküli, magányos idősképpel.
3. A „Staféta” tematikába idős emberek követendő, izgalmas szokásaira várunk példákat. Örülünk, ha ezen fotók azt is hangsúlyozzák, hogy mennyi energia és potenciális élmény rejlik a nemzedékek közötti párbeszédben, a közös együttlétekben.
4. A „Koroltó“ negyedik fejezete, a „When I’m sixtyfour…” apropója, hogy az egykori Beatles generáció lassan betölti a 64. életévét: a lázadó fiatalokból idős emberek lettek. Olyan pillanatképeket, portrékat, önarcképeket várunk ebbe a képi fejezetbe, amelyek rámutatnak a fiatalság és az időskor örök dilemmáira.

A pályaművek beadási határideje 2010. augusztus 30.

A „Koroltó“ fotópályázat további részleteiről a www.korolto.eu honlapon tájékozódhat.

A pályázat kiírója: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a PROGRESS Közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program(2007-2013) keretében

A pályázat és a kiállítások lebonyolítója: Remind Communication Kft.