1 Nikkor 18,5mm f/1,8 CX

0

Bemutatás

A Nikon a 2012-es Photokina előtti héten jelentette be első igazán jó fényerejű objektívét, az első ránézésre kicsit szokatlan gyújtótávolságú 1 Nikkor 18,5mm f/1,8 CX-et. A Nikon 1 sorozatú MILC fényképezőgépekhez fejlesztett objektív elsősorban portrézáshoz, valamint gyengén megvilágított témák fotózásához ajánlott. Ára itthon bruttó 60.000 Ft.

A Nikon 1 rendszerű gépek CX szenzorának 2,7×-es gyújtótávolság szorzójából adódóan ez az objektív egy kisfilmes 50 mm-es optika látószögéhez hasonlót kínál. Igen, így már ismerős lehet az 50mm f/1,8 alapoptikákról. A kisebb szenzor azonban nagyobb mélyeségélességet is jelent, a Nikon 1 rendszeren az f/1,8 nagyjából olyasmi mélységélességet ad, mint egy kisfilmes gép f/4,8-on (vagy egy DX szenzoros gép f/3,2-n).

Mivel fix gyújtótávolságú objektívről van szó, e modellnél nincs mód az összecsukásra, mint a 10-30mm-es és a 30-110 mm-es zoomoknál. Mérete összességében kicsinek nevezhető, bár ismerve a leképezendő képterület méretét, arányaiban mégis kicsit nagynak gondoljuk, ez azonban minden bizonnyal a méretesebb bajonett csatlakozónak köszönhető, hiszen maguk a lencsetagok nem nagyok, sőt.

Az objektíven belül aszférikus lencsetagot is elhelyeztek, ED tag azonban nem került az 1 Nikkor 18.5mm f/1.8-ba.

Az optikára 40,5 mm-es szűrőket tekerhetünk fel. Napellenzőt nem mellékel a gyártó, de opcionálisan megvásárolhatjuk a HB-N104 jelű kúp formájú napellenzőt.

Használati tapasztalatok

A Nikkor 18,5mm f/1,8 masszív tubussal rendelkezik, s bajonettje is fém. Tömege csekély, mindössze 70 gramm.

Az élességállítás ultrahang motorral történik, mely művelet így igen csendes. Az objektív egyébként hátsó élességállítású, aminek köszönhetően nem változik fókuszálás során a tubus hossza, illetve nem fordul el a frontlencse sem. A csendes fókuszálás miatt videózásnál is jól használható az optika.
Élességállító gyűrűt nem helyeztek az objektívre, a manuális fókuszálást a vázról kell elvégeznünk.

Az optikán nem található sem gyűrű, sem nyomógomb, csak egy bordázott sáv elöl, ami viszont csak dekoratív célokat szolgál.

Színhiba

A kromatikus aberráció az igen komoly fényerő és az ED tagok hiánya miatt meglehetősen jelentős. Nyitott blendénél 10 Mpixelre vonatkoztatva 6-7 pixel szélességű lilás elszíneződést láthatunk az igen kontrasztos élek mentén. A blende szűkítésével hatékonyan csökkenthető a hatás, F4-nél már alig vehető észre.
A színhiba 10×15 cm-es papírképnél 0,3 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 1,2 mm szélességű csíkként jelentkezik.

Geometriai torzítás

Bár ekvivalens gyújtótávolságát tekintve alapobjektívnek foghatjuk fel a 18,5mm-es Nikkor CX objektívet, amelyeknél a geometriai torzítás nem szokott jelentős lenni, itt mégis jól látható. Nem erős, hiszen a lélektani 1%-ot nem közelíti meg, de a kép szélei közelében lévő azokkal párhuzamos vonalaknál zavaró lehet.

Geometriai torzítás0,7% hordótorzítás

Peremsötétedés

A kiváló fényerejű Nikkor 18,5mm f/1,8 CX objektív nyitott blendénél jól látható és erős, 25%-os peremsötétedést produkál. Eloszlása igen finom, nem hirtelen, így annyira azért nem feltűnő. Egy blendével szűkítve, F2,8-nál a sarkok sötétedése azonban már 10% alatti, így a vignettálás csak a nyitott blendés fotózásnál lesz látható.

Peremsötétedés


25%

9%

4%

4%

Makró, közelfényképezés


20 cm közelpont,
83 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja gyári adatok szerint 20 cm, ennél a tárgytávolságnál kicsivel több, mint 8 cm széles tárggyal fedhetjük le a teljes képet. A kapott eredményből 0,16×-os (1:6) leképezési arány adódik, mely nem számít kifejezetten jónak. Közelfényképezésben csak átlagos képességekről beszélhetünk.

Képminőség

A Nikkor 18.5mm f/2.8 CX képminősége képközépen kiváló, még nyitott blendénél is. A sarkokban tág blendénél egy hajszálnyit lágyabb a kép, mint képközépen. Az objektív „sweet point”-ja f/4 blendénél érhető tetten, ekkor rajzol legszebben.

Értékelés

A Nikon 1 rendszerhez készült 1 Nikkor 18.5 mm f/1.8 CX -es objektív igencsak szerethető darab. Rajzolata remek, háttér elmosása a szenzorméret ellenére is jó, fényereje pedig kiváló. Egyedül a színhibával lehet nehéz megbarátkozni (a vignettálás és a torzítás könnyedén orvosolható), de ez is csak nyitottabb blendénél jelentkezik.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!