Vanguard GH-300T – az éleslövő pisztolymarkolatos gömbfej

0

Az itthon még csak most hódító Vanguard nem számít nagyon „újfiúnak” a fotós kiegészítők gyártói között. A 26 éve működő cég termékei között igazán innovatívakat is találunk, jó példa erre cikkünk tárgya is, a GH-300T jelű pisztolymarkolatos gömbfej.

Gömbfejekből már Dunát lehetne rekeszteni, annyi féle és méretű van. Ezek egymástól jobbára csak a teherbírásban, a reteszelhetőségben/gyorskioldásban, illetve árukban térnek el egymástól. Különlegesebb megoldásokban sincs azonban hiány, hiszen pisztolymarkolatos gömbfej is akad még jópár gyártó kínálatában. Olyan azonban, mint a GH-300T, nos nem sok van (azt kijelenteni nem merném, hogy nincs másik, de én mindenesetre nem tudok másikról).

A Vanguard már korábban is rendelkezett pisztolymarkolatos gömbfejjel, az elsőt, a GH-100-at még 2011-ben próbáltuk ki.
Azóta viszont tovább fejlődött ez a széria, s most már a GH-300T-t tarthatom a kezemben.

Brutális darab, annyi szent. 850 grammos tömegével és 8 kg-os terhelhetőségével* a komoly darabok közé tartozik (* a gyártó saját oldalán 6 kg-os terhelhetőség szerepel, de a forgalomba került példányhoz mellékelt kis brosúra szerint ez az érték 8 kg).

Az állványra szerelt fej segítségével igen könnyedén mozgathatjuk gépünket. Elegendő a pisztolymarkolatot meghúzni, s már dönthetjük, forgathatjuk is a felszerelést. A gömbfej -32..+90 fokban dönthető tengely irányban, illetve -8..+90 fokban előre.
A vízszint megtalálását két libella segíti.

Dupla vízmérték

Szorítás erősség állító kar

A különböző tömegű objektív/gép párosokhoz mi magunk állíthatjuk be a szükséges szorító erőt, ezt a markolat feletti csavarral tehetjük meg. A gép enyhe elmozdításához a 60×40 mm méretű (QS-60 jelű) talp kis mértékben oldalra csúsztatható, ami makrózáskor jöhet jól. 90 fokkal elfordítva viszont a kiegyensúlyozásnál ad segítséget. A mozgathatóság teljes hossza 25 mm.

A gömb

Talp rögzítő kar

Talp bal szélső helyzet

Talp jobb szélső helyzet

A gép körbeforgatását két, egymástól független panoráma talp teszi lehetővé. Az alsó, bázis talp szabad forgatást kínál, míg a felső panoráma talp 5 fokonként racsnizott.

A GH-300T igazi különlegessége a markolat felső részén található kioldó-exponáló gomb. Ennek megnyomásával akár fotózhatunk is, feltéve, ha a markolat alsó részén elhelyezett 2,5mm-es jack aljzatba csatlakoztatjuk a megfelelő kábelt, s összekötjük azt a fényképezőgépünkkel. Gyári csomagolásban két ilyen kábelt kapunk, az egyik a Canon RS-60E3-mal kompatibilis (jack végű, vagyis alsó- és alsóközép kategóriás gépekhez való), míg a másik a Nikon MC-DC2-vel megegyező végű (vagyis a komolyabb Nikonokhoz is jó). Canon RS-80N3 kompatibilis (vagyis az N3 csatlakozós) és a 10 tűs Nikon kábel opcionálisan szerezhető be.
A kioldó gombot rögzíthetjük is (Hold), ez esetben B-módú fotózás is elérhető (bár az a sejtésem, hogy erre egy gyári kioldó megfelelőbb lehet, mivel nem kell az állványhoz nyúlni az expozíció végén, így elkerülhető az esetleges berázás).

A markolatos, kioldós gömbfej jópár helyzetben viszont ideális társ. Ilyen többek között az akció- sportfotózás, amikor kevés az idő a beállításokkal pepecselésre, gyors reagálásra van szükség. Nem tehetjük meg itt, hogy a gömbfejre helyezett gépet előbb beállítsuk, rögzítsük, majd ezt követően exponáljunk. Játszhatunk úgy, hogy a rögzített géppel „jó időben” exponálunk, de mennyivel szabadabb, ha a felszerelés súlyát az állvány viszi, nekünk pedig csak a célra kell tartanunk és „tüzelni”?
Ugyanez a szituáció képzelhető el akár egy természetfotósnál is.
Mindkét esetben nehéz objektíveket kell használni, s sokszor a gyors reakció képet menthet.

A Vanguard GH-300T bruttó 49.900 Ft-ért vásárolható meg.

A cikkben szereplő terméket a Bluechip webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!