10x optikai zoom képstabilizátorral

0

Lassan nem telik el olyan nap, hogy a Canonnál ne mutatnának be valami újat. A legkisebb 2 megapixeles amatőr gép, a legnagyobb felbontású CMOS érzékelő és egy tükörreflexes fényképezőgép után itt van az első kimondottan digitális fényképezőgépekhez tervezett, optikai képstabilizátoros zoom objektív. Úgy tűnik, hogy a japán gyártó komolyan gondolja a digitális piac meghódítását.

Canon 10x optikai zoom, optikai képstabilizátorA 10x optikai zoom és a képstabilizáló rendszer még nem számítana nagy újdonságnak. A Sony már 1998-ban bemutatta a képstabilizátorral felszerelt 14x zoomos digitális fényképezőgépét a floppy lemezzel dolgozó MVC-FD91-ben. A SuperSteadyShot funkciót további gépek, úgy mint a 10x optikai zoomos MVC-FD95 is megkapta. A Sony és a Canon képstabilizátora között a különbség csupán az, hogy míg a Sony gépekben elektronikus úton korrigálják a berázott képet, addig a Canon objektív optikai úton teszi a képet folyamatosan remegésmentessé.

Az elektronikus képstabilizátor a CCD felhasznált képen kívül eső részét használja a bemozdulás felismerésére és eredményének javítására. Ez, mint a legtöbb ilyen jellegű beavatkozás (digitális zoom, interpolálás, stb.) minőségromlással jár. Az ennél sokkal összetettebb működésű optikai képstabilizátorokat a Canon eddig főleg távcsövekben, videokamerákban és tükörreflexes fényképezőgépekben használta. A bemozdulást egy giroszkóp (pörgettyű) érzékeli, ami képes felismerni minden vízszintes és a függőleges tengelyen jelentkező elmozdulást. Ilyen jellegű pörgettyűket eddig műholdakban, rakétákban és repülőgépek navigációs rendszereiben alkalmaztak. Amint az objektív érzékeli, hogy elmozdult, egy korrigáló lencse (ami általában folyadékban úszik) az ellenkező irányba mozdul. Így az apróbb mozgásokat a rendszer azonnal kompenzálja. A kompenzációs hatás erősebb nagyíás esetén nagyobb, így nem kell aggódnunk a berázás miatt teljes zoomnál sem.

Az új optikát a digitális fényképezőgépek felbontásigényét szem előtt tartva fejlesztették ki. Ezzel a technológiával már a közeljövőben is épülhetnek 35-350 mm-es tartományban állítható objektívek. A Canon nem csak saját gépeiben kívánja felhasználni az új optikákat; a tervek közt szerepel, hogy más gyártóknak is eladják a technológia felhasználási jogait.