Acélbetétes dupla vállpánt

0

Ha valaki régóta fotózik tükörreflexes fényképezőgéppel, biztosan tisztában van a kompromisszum jelentőségével. Ha minden helyzetre jó objektívet tekerünk fel a vázra (pl. 18-200 mm APS-C-n, vagy 28-300 mm FullFrame-en), akkor a képminőségben és a fényerőben is kompromisszumra kényszerülünk.
Ha fontosnak tartjuk a jó képminőséget, kisebb átfogásban kell gondolkoznunk (pl. 17-70mm f/2,8-4 APS-C-n vagy 24-105mm f/4). Ha a fényerőt is maximálisra szeretnénk kitolni, még kisebb átfogással kell megelégednünk (pl. 28-75mm f/2,8 vagy 17-55 f/2,8). Ha a képminőséget is maximalizálni kell, akkor viszont a fix gyújtótávolságok jönnek képbe.

Akárhogyan is döntünk, szinte teljesen biztos, hogy valami hiányozni fog. A “kőprofik” pontosan ebből az okból használnak két gépet, rajta két eltérő objektívvel, így kellően nagy átfogásuk lehet, nem kell lemondaniuk a kiváló fényerőről illetve a jó képminőségről sem.
A két gépes megoldás átka azonban a többlet terhen kívül a gépek nehézkesebb használata is. Keresztbe átvetett nyakpántokkal képtelenség dolgozni, míg az egyik gép könnyen elérhető és szem elé emelhető, ha a másik gépre van szükség, már nem ennyire lesz egyszerű a helyzet (az előző gép nyakpántja lefogja a másik gép nyakpántját nagyjából mellkas tájékon).
Ha két vállunkra helyezzük a két gépet, az már használható megoldást szül, de veszélyforrást is jelent, ugyanis sokkal könnyebben leeshet így a gépünk a vállunkról óvatlanságunkból fakadóan, vagy éppen azért, mert beleakadt a pánt valamibe.

Egy szó, mint száz, a kényelmes és egyben biztonságos megoldáshoz valami másban kell gondolkoznunk. S ekkor jön képbe a dupla pántos mellvért, amelyre könnyedén helyezhetünk két fényképezőgépet, sőt, egy harmadikat is felcsatolhatunk mellkasunk előtt.

A vállpánt anyaga a szokásos fekete gyöngyvászon, vállunknál párnázott kialakítással, hogy kényelmesebb legyen. A jobb és bal oldalon lelógó szíjak szintén gyöngyvászonból készültek, ami viszont első ránézésre nem látszik, az a vékony, belül végighúzódó acélsodrony, mely nem teszi lehetővé a pánt gyors elvágását így a milliós felszerelés pillanatok alatti ellopását. A szíjak végére egy-egy szabadon mozgatható állványcsavart helyeztek el, melyet a használandó fényképezőgép állványmenetébe kell betekernünk, amiből a véletlen kicsavarodás ellen gumi alátét véd.

tépőzáras rögzítés hátul

gyorskioldós csat mellkasnál

gépbe tekerendő csavar
(a pánt középen látszik az acél merevítés)

karabíner a harmadik gépnek vagy egyéb kiegészítőknek

A biztosabb tartás érdekében hátul lapockánk felett tépőzáras, míg elöl mellkasunk felett gyors kioldású csattal rögzíthető a mellvért két oldala. Az elülső csathoz futó szíjakról további két kisebb pánt lóg le, melyeket harmadik gépünk nyakpántját tartó füleibe illeszthetünk egy gyűrű és egy karabiner segítségével.

A dupla vállpánt kipróbálása során bizonyossá vált, hogy a gyors és biztonságos géphasználathoz ilyen, vagy ehhez hasonló elv szükséges. Természetesen nem csak ez a megoldás létezik, de az alapelv hasonló lesz minden használható terméknél.

A dupla vállpántot a McGoat webáruháztól kaptuk kipróbálásra. Köszönjük!