Adobe Photoshop Lightroom Gyorstalpaló

0

Zongorázni meg lehet tanulni úgy is, ha elég időt töltünk a hangszer mellett és megpróbálunk klimpírozni. A klimpírozás idővel talán a zeneiség jegyeit is magára ölti, később pedig akár zongorázásnak is nevezhetjük. Sokkal jobban fejlődünk azonban, ha tanulmányainkat egy értő oktató is figyeli, és saját tapasztalataival igyekszik minket a helyes irányba terelni. Így van ez szegről-végről a szoftverekkel is. Minden előképzettség nélkül odaülhetünk az Adobe Photoshop Lightroom mögé, és szabadon elronthatjuk fotóinkat, de az autodidakta tanulás helyett még is jobb módszer egy könyv, de még jobb egy oktató.

Nem új találmány, de az új évezred új technológiái, az internet és a DVD-ROM segítségével reneszánszát éli manapság az oktató videó. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja az otthoni tanulásnak. Nem kell időhöz kötött, körülményes tanfolyamokra elbandukolnunk, vagy drága magánoktatót fogadnunk. Egyszerűen bepöccintjük a 12 cm-es ezüstkorongot a lejátszóba, és saját tempónkban indulhat a tanulás. Ha szerencsénk van valóban egy értő oktatótól sajátíthatjuk el mindezt. Sajnos az internet révén ez a piac is eléggé felhígult. Manapság már bármihez találhatunk „tutorial videót”, sok esetben önjelölt tudorok közreműködésével. A nemrég kölcsönkapott Adobe Photoshop Lightroom Gyorstalpaló szerencsére nem ilyen. Eleve garancia lehet a minőségre, hogy a szoftver hazai képviselete jegyzi az oktatóanyagot, oktatóként pedig Perhiniák Márton, ACE (Adobe Certified Expert) minősítésű endorser működik közre.

Na, de ne rágjuk tovább a gittet, miről is szól ez az anyag? Annyi már bizonyára mindenki számára kiderült, hogy az Adobe néhány éve útjára engedett RAW konverteréről a Lightroomról. Ebből a legfrissebb v2.x verzióra koncentrál az anyag. A kiadvány lényegét a borítón is olvashatjuk öles betűkkel, „Gyors és hatékony módszer a professzionális fényképfeldolgozás elsajátításához.” Az anyag nem profiknak szól, hanem azoknak a kezdőknek, akik szeretnének széleskörű betekintést kapni a Lightroom működésébe és lehetőségeibe.

A vékony, fekete borítós DVD tok mindössze egy lemezt rejt. A hátulján találunk egy-két mondatot a használatáról, de komoly kezelői kézikönyvre nem is lesz szükség. Mindössze annyi a dolgunk, hogy behelyezzük a DVD-t Macintosh, vagy PC számítógépünk lejátszójába és elindítjuk a gyökérkönyvtárban lévő ‘index.html’ fájlt. A DVD sajnos asztali lejátszókon nem használható, mindenképpen szükség lesz hozzá egy számítógépre és telepített böngésző programra. A videóknak otthont adó webfelület hasonlóan sötét. Szürke, fekete és pasztellkék színek adnak keretet az egésznek. Szerencsére nincs semmi harsányság az oldalakon, az egész tényleg csak egy keretként, navigációs háttérként szolgál. A navigáló gombok mellett szöveget is alig találunk. Egy röpke, néhány mondatos bemutatkozás, valamint egy szintén rövid kezelési útmutató mellett csak a oktatóvideókkal kell törődnünk. Apró hiba szerintem, hogy bár a négy fő fejezet gombjai az oldal felső menüsorán találhatók, az alfejezetek, vagyis a videók indítógombja az oldal aljára szorultak. Köztük érdemi információ nincs csak a főfejezet címe néhány képpel illusztrálva, és elindítva az adott videó. Az egész menüt jobban összefogtam volna egy tömbbe, de eltévedni ezen a puritán oldalon így sem fog senki.

A DVD-ROM egyszerű, a webről talán jól ismert stílusú bemutató (tutorial) videókat tartalmaz. Mindegyiken a szoftver munkaképernyőjét látjuk, miközben az oktató magyaráz és a képernyőn bemutatja a címbéli témakört. A videókon hangjával – és egérkattintásaival – részt vevő Perhiniák Márton mondjuk orgánumra nem egy Bács Ferenc. Kicsit vékony, fiatalemberes a hangja, de elég jól összeszedett a mondandója a videók alatt. Hallatszik, hogy tud előadni, és nem először teszi ezt. Persze az is hallatszik, hogy nem előre megírt szöveget olvas fel, hanem papírízű szinkron helyett élőszóban, pár kisebb nyelvbotlással, félig rögtönözve kapjuk meg tőle az adott téma anyagát. Olyan mintha egy Lightroom tanfolyamra ültünk volna be, de az oktatónak csak a hangját halljuk, és közben egy kivetítőn követnénk nyomon, hogy fest a mondandója a gyakorlatban.

Tartalom

A DVD-ROM – ahogy már említettem – négy főfejezetre bomlik: Beolvasás, Feldolgozás, Prezentálás, Speciális képek. Ezeken belül a következő altémákat találjuk (minden altéma egy-egy videót tartalmaz):

Beolvasás:

 • Lightroom bemutatása (videó hossza: 4 p 6 mp) – a DVD témaköreinek összefoglalása és a kapcsolódó szoftverek (Photoshop, Bridge) bemutatása.
 • Fájlok kezelése (3 p 8 mp) – RAW képfájlok előzetes rendszerezése, közös tárolása.
 • Képek beolvasása (16 p 5 mp) – a fájlok beimportálása, a szoftver fontosabb katalogizáló funkciói.
 • RAW fotózás (10 p 42 mp) – a RAW és a DNG formátumok előnyei.
 • Kezelőfelület (8 p 12 mp) – a Lightroom kezelőmoduljai, munkapaneljai, képnézeti beállításai.
 • Szelektálás, és szűrés (9 p 34 mp) – a jól sikerült felvételek kiválogatása, a szoftver kijelölő/szűrő lehetőségei.
 • Kollekciók (13 p) – az importált fájlok kollekciókba, albumokba rendezése.
 • Kulcsszavak (13 p 36 mp) – egyedi keresőszavak mentése és azok visszakeresése.
 • Metainformáció (6 p 48 mp) – a képekhez mellékelt metainformációk (pl. EXIF) megtekintése és keresése.
 • Katalóguskezelés (7 p 52 mp) – az elkészült katalógusokkal való további lehetőségek, biztonsági mentések készítése.

Feldolgozás:

 • Feldolgozás menete (9 p 57 mp) – a képszerkesztő modul felépítése, főbb paneljai.
 • Exponálás és tónusok (12 p 51 mp) – a kép világosságának, tónusainak, kontrasztjának módosítása.
 • Célzott módosítás (12 p 51 mp) – egy meghatározott képterület szerkesztése.
 • Kötegelt módosítás (14 p 12 mp) – több fotó csoportos szerkesztése, ugyanazokkal a lépésekkel.
 • Részletek (10 p 53 mp) – élesítés, részletkiemelés, zajcsökkentés és színhiba eltávolítása.
 • Vinyettálás (7 p 7 mp) – a képsarki sötétedés csökkentése és/vagy hozzáadása a fotóhoz.
 • Retusálás (7 p 25 mp) – vörösszem csökkentése, szenzorfoltok, por és karcolás, nem kívánt képelemek eltávolítása.
 • Átmenetes szűrő (12 p 14 mp) – átmenetes színszűrők emulációja.
 • Korrekciós ecset (7 p 15 mp) – a fotó egy területének módosítása ecsettel (pl. világosság, helyi élesség, vagy kontraszt).
 • Automata módosítás (8 p 10 mp) – automatizálási lehetőségek a fehéregyensúly, tónus vonatkozásában, és gyárilag mentett effektusok.

Prezentálás:

 • Vetítés (11 p 21 mp) – „diavetítési” lehetőségek.
 • Nyomtatás (8 p 30 mp) – a nyomtatás opciói.
 • Webgaléria (4 p 30 mp) – webes fotógaléria létrehozása sablonokkal.
 • Testreszabás (3 p 30 mp) – a Lightroom kezelőfelületének, kinézetének egyéni átszabása.
 • Exportálás (4 p 45 mp) – a kész fájlok megosztása, kimentése más formátumban és méretben.

Speciális képek:

 • Photoshop retusálás (5 p 40 mp) – a képszerkesztés összekapcsolása a Photoshop szoftverrel.
 • Panoráma képek (6 p 16 mp) – fotók összefűzése panorámaképekké (Photoshoppal), majd utólagos finomítása Lightroommal.
 • HDR képek készítése (4 p 56 mp) – nagy dinamikájú felvételek készítése (Photoshopban), majd azok finomítása Lightroomban.
 • Montázs készítése (4 p 6 mp) – haladó rétegkezelési módszer (Photoshopban).
 • Gyors kidolgozás (3 p 29 mp) – néhány példa a megtanult beállítások és módszerek gyakorlati használatára.

Nem csak a videók bamba bámulásról van itt azért szó. Amit láttunk és elsajátítottunk, szépen be is gyakorolhatjuk. A DVD egyik mappájában megtaláljuk a videókon használt fényképeket .lrcat, vagyis Lightroom katalógus formátumban. A képek így szépen rendszerezve behívhatók a szoftverbe és minden videó gyakorlati részét magunk is kipróbálhatjuk, ugyanazokkal a képekkel, mint a leckében.

A kiadó persze nem árul zsákbamacskát. A dvd.szoftver.hu weboldalon betekintést, egy kis demót kapunk a DVD anyagából, néhány példavideó formájában. Ráadásul a weboldal dizájnja is ugyanaz, mint a korongon lévő HTML kezelőfelület. Aki tehát kacérkodik a videó megvásárlásával, látogasson el az oldalra és nézzen bele a feltett videókba!

Összegzés

Azt hiszem a kiadói weboldal példavideói alapján mindenki el tudja dönteni, hogy szüksége van-e a DVD-re. Kétségtelen, hogy jól összeszedett, korrekt munka, amely a Lightroom legfrissebb verziójának szinte minden területét érinti. Ha azt nézem, hogy a cég több mint dupla olyan hosszú Photoshop videóanyagáért is ugyanennyit kell fizetnünk, akkor kicsit sokallom a 12 ezer forintos árat a lemezért. Persze itt nem egy leértékelt Chuck Norris filmről van szó, hanem 5 óra, „tömény” oktatóanyagról. Egy Lightroom tanfolyamot a többszöröséből sem úsznánk meg.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a lap működését. Köszönjük!