Aputure DEC – az okos MILC adapter

0

Amikor az első tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek megjelentek, senki se mert olyan nagyot gondolni, hogy pár év után nagyobb és jobb objektív választék lesz rájuk, mint a tükörreflexesekre. Már persze a tükörreflexesek objektívjeinek felhasználhatósága miatt.

A rövidebb bázistávolság eleve lehetővé teszi a különböző adapterek alkalmazását, amely így szinte gyártó függetlenül bármilyen (manuális) objektív használatát kínálja. Bizonyos okosabb adapterek már a fókusz meghajtásra is használhatók, így autofókusz is elérhető.

A profi videózásnál, az előre eltervezett felvételeknél fontos a fókusz pontos beállítása, amelyhez többnyire follow focus rendszert és drága külső monitort alkalmaznak. Aki azonban nem kíván ennyire drága játékokra beruházni, de azért érdekli az igényes videózás, illetve szeretné néha az autofókuszt is használni, annak itt az Aputure DEC.

A komoly megjelenésű műanyag koffer meglepően sok részegységet rejt. Első körben nem is volt egyértelmű, hogy mi mire való, így gyorsan elő is kaptuk a használati útmutatóját, melynek használatát vélhetően mások sem fogják megúszni.

A termék két fő részegysége az adapter, amely mikro NégyHarmadon (mFT), vagy Sony E bajonetten teszi használhatóvá a rá tekert Canon EF bajonettes objektívet. A másik pedig a vezeték nélküli távvezérlő-markolat. A további tartozékokat a videorig szorító (amellyel a távvezérlő-markolatot fogathatjuk fel a videós vázra), illetve a különböző kábelek adják.

Mindkét eszköznél újratölthető Li-ion akkumulátor szolgáltatja az energiát, ezek újratöltését micro USB kábelen keresztül végezhetjük el.

Az adapter felhelyezését nem lehet elrontani, a MILC felöli véget kell a fényképezőgépbe tekerni, a nagyobb méretű. EF bajonettre pedig a Canon objektívet csavarhatjuk fel. Az adaptert oldalt, az apró kapcsolóval kell életre kelteni, s emellett nem árt, ha a microUSB csatlakozójánál vezetékesen is összekötjük azt a gépvázzal, hiszen ez teszi majd lehetővé a videófelvétel elindítását vagy leállítását a távvezérlő-markolatról.

Ha mindent jól csináltunk, akkor bekapcsolást követően az adapter fel is ismeri az elé tekert objektívet, s ki is írja annak paramétereit.

A távvezérlő-markolattal még ennyi gondunk sem lesz. A bekapcsolása a tetején lévő gombbal történik, s itt is megjelenik az apró LCD-n ugyanaz az információ, mint ami az adapteren is.

A markolaton elől egy vezérlőtárcsát találunk, amely a rekesz beállítására szolgál. Hátulra a felvétel gombot, valamint a fókusz előre/hátra kart helyezték, oldalt további három funkció gomb kapott helyet. Az A és B jelűek a fókusz két szélső pontjának kijelölésére szolgál, amelyek után könnyedén válthatunk felvétel közben ezek között, mint egy follow focus rendszernél. Igaz, itt a fókusz állítás sebességét csak lassabb/gyorsabb módok közül választhatjuk ki, attól függően, hogy kevésbé, vagy erősebben húzzuk-e el a fókusz kart.

Egyértelmű, hogy az Aputure DEC olyan lehetőséget ad a lelkes hobbivideósok kezébe, amit csak a nagyon drága follow focus rendszerekkel lehet utánozni. Ha az elektronikus kereső nagy felbontású, és/vagy élkiemelés is elérhető, akkor a kézi fókusz is elegendő és szebb, látványosabb felvételeket fog eredményezni, mint ha autofókusszal próbálkoznánk.

A fókusz és rekeszállítást vezeték nélküli kapcsolaton keresztül lehetővé tevő Aputure DEC ára bruttó 199.900 Ft.

A termékeket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!