Aputure LED lámpák: Amaran AL-MX és F7

0

LED-es videólámpából már sokfélét láttunk, mindegyiknek van valami érdekes(ebb) tulajdonsága, képessége. Vagy igen erős a fényereje, vagy vakuként is használható, vagy nagyon könnyű és ezáltal gond nélkül hordozható, vagy hosszú üzemidejű, de olyat is láttunk már, amelyik okostelefonról vezérelhető.

Ezúttal két Aputure LED fényforrást mutatunk be, amelyek a fenti területek egyikén sem kiemelkedőek, mégis különlegesek.

Kezdjük elsőként a kisebb méretű, de tömegében mégis a tekintélyesebb AL-MX modellel.

Aputure Amaran AL-MX

A gyártó ezt a termékét nemes egyszerűséggel csak a legerősebb zseb méretű LED fényforrásként aposztrofálja, amelyben bizony van is valami. Már korábban is kínáltak kis méretű, de jó fényerejű LED lámpát M9 típusjelöléssel, azonban az AL-MX ennél is tovább megy.

A csupán 9×6 cm méretű fényforrás felületén nem kevesebb, mint 128 SMD LED-et helyeztek el, amelyek párosával hidegfehér, illetve melegfehér fényt adnak. A kettős LED rendszernek köszönhetően természetesen a színhőmérséklet 5 lépésben módosítható: 2800K, 4300K, 5000K, 5500K és 6500K.
A 120 fokos sugárzási szögű fényforrás fényereje szintén 5 lépésben állítható, 20%, 40%, 60%, 80% és 100% értékre. Maximális teljesítményen 1 méterről 200 Luxot ad az AL-MX, de a Booster módot engedélyezve ez feltornázható 260 Luxra. A színhőmérséklet és a teljesítmény értékeket az AL-MX nem jeleníti meg.

Az alumínium burkolatú lámpa hátsó részét méretes hűtőborda borítja, amely biztos vagyok benne, hogy tömegének felét teszi ki. Az össztömeg így 275 gramm.
A könnyebb szállítás érdekében egy hordtáskát is mellékel a gyártó.


A kezelőszerveket az eszköz felső lapján találjuk, ahol balról jobbra haladva a következők érhetők el:

  • főkapcsoló
  • booster
  • CCT/Dim kapcsoló
  • Warm/Cold illetve +/- nyomógombok

A lámpa bekapcsolására természetesen a főkapcsoló szolgál.
A booster segítségével 60 mp-ig 30%-kal nagyobb fényerő csikarható ki a lámpából, amely időtartam után a LED-ek védelme érdekében 40 mp pihenő szükséges a következő booster mód bekapcsolásig. Érdekes, hogy az óriási a hűtőborda ellenére sem lehet 1 percnél tovább booster módot használni, pedig kézzel tesztelve a LED-ek alig 40 fokosak lehetnek az első booster ciklus után. Kár, hogy nem a hőmérséklet alapján határozták meg a szükséges pihenőidőket.

A CCT/Dim kapcsolóval választhatjuk ki, hogy a színhőmérsékletet, vagy a fényerőt állítsuk-e a balra lévő gombokkal.

A lámpát az alsó részén elhelyezett 1/4″-os menetén keresztül rögzíthetjük fel videós vázra, vagy bármilyen ilyen méretű menettel rendelkező állványra/talpra. Az ideális irány beállításához a mellékelt mini gömbfejet is használhatjuk.

Bár a lámpa felülete viszonylag nagy, így lágyabb fényt ad, mint akár egy diffúzoros vaku, a sok apró fényforrás miatt alapesetben nem lesznek túl szépek az árnyékok: erős kontrasztú, ismétlődő vonalak jelenhetnek meg, kb. mint az utcai LED-es fényforrások alatt.

A szebb fényeloszlás és finomabb árnyékok érdekében három diffúzort is mellékelnek. Az egyiket, amely mind közül a legvékonyabb, tépőzáras megoldással fogathatunk fel a lámpa elé, a másik kettőt, amelyek merevek (egy áttetszőbb és egy erősebben matt felületű) a négy sarkukban elhelyezett mágneses talpakkal rögzíthetünk a LED panel elé. Természetesen a diffúzor lapok nem csak a fényeloszláson javítanak, de csökkentik a fényerősséget is.

A beépített 3,7 Voltos, 1,8 Ah kapacitású lítium-polimer akkumulátor (6,67 Wh) maximális teljesítményen fél óra, minimális teljesítményen 4 óra üzemidőt biztosít.
Az akku töltését USB Type-C csatlakozón keresztül végezhetjük. Töltőről használva a készüléket 500 mA-es és 1 Amperes bemenet esetén max. 40% fényerőt érhetünk el.

Fentebb már írtuk a gyár által közölt fényerő értéket, amely 1 méterre 200 Luxot adott meg. Ez persze fotósoknak nem sokat mond, így inkább megmértük fénymérővel, mire is képes a LED fényforrás maximális fényerőn (de nem boost módban). A fénymérőnk 2 métere volt a LED paneltől. Íme a kapott eredmények:

Aputure Amaran AL-MX mért fényereje
Abszolút fényérték Szükséges blende
ISO400 1/30 mp-hez
Diffúzor nélkül 5,8 Fé F2,7
Enyhébb diffúzorral 5,4 Fé F2,4
Erősebb diffúzorral 4,7 Fé F1,9

Az Aputure Amaran AL-MX bruttó 70 ezer Ft-ért vásárolható meg.

Aputure Amaran AL-F7

Míg az előző lámpa tömzsi méretével, beépített akksijával és booster módjával „marketingelhető”, addig az F7-esre se azt nem mondhatjuk, hogy kicsi, se azt, hogy booster módot kínálni, de azt sem, hogy hosszú üzemidőt kínál az akkumulátora. Már csak azért sem, mert ehhez a modellhez alapkiszerelésben nem jár akkumulátor..De akkor hogy a bánatba fog ez világítani? – tehetjük fel a kérdést.

Persze részben prózai a kérdés, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy valamilyen úton elektromos áramot kell kapjon a készülék, ha máshogy nem, hát kábelen.De itt is van lehetőség akkumulátor használatára, hiszen az AL-F7 fogadja a Sony NP-F szériás akkumulátorait, amelyből pl. ha az NP-F970-est használjuk, akkor az üzemidő maximális teljesítményen több, mint három óra lesz, ez pedig bőven lekörözi a kis AL-MX maximális teljesítményű üzemidejét (de még a fél teljesítményűt is). Vagyis mégis van itt hosszú akkuidő, csak akku kell hozzá.

Ezen kívül a tápellátást kaphatja az AL-F7-es a jobb oldalon lévő D-Tap portról, illetve USB Type-C csatlakozón keresztül is (pl. Powerbankból, max. áramfelvétel 2 Amper).Bár ezt a LED lámpát műanyag házba építették, nagyobb mérete miatt (16×9 cm) tömege nem sokkal kisebb (260 gramm)..Ez a fényforrás is kétféle színhőmérsékletű LED-ekből épül fel, méghozzá 256 darabból. A színhőmérséklet tartomány 3200-9500 Kelvin. A LED-ek lencsében végződő kialakítása miatt a sugárzási szög itt jóval kisebb, csupán 45 fokos. Ez is növeli egyébként a távolra elérhető fényerőt.

A kezelőszerveket itt a bal oldalon találjuk. A felső potenciométer segítségével a teljesítményt széles tartományban, fokozat nélkül állíthatjuk, a minimális teljesítmény 1%. Max. teljesítményen 1 méteren 1500 Lux érhető el.Ugyanezen forgató gomb benyomására átváltunk színhőmérséklet állításra, ahol szintén finom lépésekben állíthatjuk a fény melegségét. Igaz, a legmelegebb hatású fény itt megáll 3200 Kelvinnél.

A főkapcsoló a bal oldalon lent található. Mind a fényerőt, mind a színhőmérsékletet leolvashatjuk a hátsó kijelzőn, illetve akkumulátor használatakor a töltöttség is ellenőrizhető.A fényforrás felfogatásához három oldalon alakítottak ki 1/4″ menetet. Több lámpa összeillesztéséhez nem készítették elő a lámpát, de ezen meneteknek köszönhetően ha kis találékonysággal is, de nyílik erre is lehetőség..A lámpa döntéséhez, enyhe forgatásához itt is mellékel a gyártó egy kis méretű gömbfejet.

A lágyabb fények előállításához két diffúzor lapot kapunk, amelyeket az előlap két szélén kialakított fülekbe csúsztathatjuk be. Ezek közül az egyik nagyobb fényáteresztő képességű, míg a másik még nagyobb sugárzási szöget kínál (viszont a fényerőt is jelentősebben csökkenti).Ezzel a LED panellel és készítettünk egy mérést, ezúttal is 2,3 méterre volt a fénymérőnk a paneltől.

Aputure Amaran F7 mért fényereje
Abszolút fényérték Szükséges blende
ISO400 1/30 mp-hez
Diffúzor nélkül 7,1 Fé F4,3
Enyhébb diffúzorral 6,6 Fé F3,6
Erősebb diffúzorral 4,7 Fé F1,9

 

Az Aputure Amaran AL-A7 ára bruttó 45 ezer Ft.

Az Aputure LED-es lámpákat a hazai importőrtől, az AdvesPhoto-tól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!