Aputure Pro CoWorker

0

„Távexpó”

Miért jobb a vezetékes távkioldó, mint az önkioldó? A kérdésre egyszerű a válasz. Az önkioldó során maximum olyan záridőt állíthatunk be, amit a gép lehetővé tesz. Ez többnyire 30 vagy 60 másodperc. Ennél hosszabb expozíciót csak B-módban készíthetünk, azonban hiába az állvány, több perces expozíciónál így is berázhatjuk kezünkkel a gépet. Ezt küszöbölik ki a távkioldók, amelynek segítségével akár 8 perces, 10 perces, 30 perces vagy akár még hosszabb idejű felvétel is készíthető. Ezen kívül az önkioldó késleltetésével sem kell számolnunk, illetve olyankor is kényelmesen lehet exponálni, ha egyébként macerás lenne minden képnél a géphez ugrani.

Vezetékes távkioldóval már sokkal könnyebb dolgunk van, bár ezek hossza általában néhány méternél nem több, így különleges helyre (pl. nagyon magasra) helyezett gépnél, vagy természetfotózásnál (amikor nem megoldható, hogy a gép közelében legyünk, pl. emberre is veszélyes állatok esetében) már nem minden esetben ez a legjobb megoldás.

Ilyen helyzeteknél is jól használható a vezeték nélküli kioldó, amely persze azon kívül, hogy bárhová „elér”, még kényelmesebb használatot is lehetővé tesz. A gyári infravörös kioldók viszont rendelkeznek egy kellemetlen tulajdonsággal: a gépnek rá kell látnia a kioldóra.

Ezzel szemben a rádiós kioldók akár téglafalon keresztül is használhatók, így az is megoldható, hogy rossz időben kívülre elhelyezett fényképezőgépet a jó meleg szobából, vagy villámfotózásnál a biztonságot jelentő autóból vezéreljünk.

Aputure Pro CoWorker

Az Aputure ez év januárjában jelentette be új termékét, a Pro CoWorker-t. A rádiós kioldó egyik érdekessége, hogy felépítése univerzális használatot tesz lehetővé, a különböző fényképezőgépekhez illesztéshez csak az összekötő kábelt kell cserélnünk.

A dobozból egy műanyag tartót húzhatunk ki, melyben katonás rendben elhelyezett részegységeket találunk. Ezek között találunk két AAA méretű alkáli elemet, egy 12 V-os 23A jelű alkáli elemet, az adót, a vevőt és a vevő géppel való összekötését szolgáló kábelt.

Az adóegységet egy darab 12V-os alkáli elem látja el elektromos energiával, amely a gyártó adatai szerint 1 év Stand by módú működéshez, vagy 20.000 expozícióhoz kínál kellő energiát. A vevőbe két AAA-s elem való, ez 800 órányi üzemidőt biztosít.

Az elemek behelyezése után a vevő egységet össze kell kötnünk a fényképezőgéppel. A nálunk járt Olympus változatnál ezt az E-520 USB aljzatába illesztett kábel segítségével tehettük meg. Ezt követően már csak a DIP kapcsolók állását kell ellenőriznünk, hogy mindkét egység azonos csatornán működjön. A négy kapcsoló segítségével egyébként 16 különböző csatornát választhatunk ki, ha olyan helyen kellene használnunk a kioldót, ahol más hasonló termékekkel is dolgoznak. Így elkerülhető, hogy a különböző párosok egymást zavarják. Apró kényelmetlenségnek tűnhet, hogy a kapcsolókat csak a csavarok, majd a plexi- illetve hátlap eltávolítását követően állíthatjuk át, de a gyakorlatban ez inkább jó, mint rossz, hiszen így a véletlen átállítódástól menthetjük meg magunkat, ami adott esetben akár több tíz perces hibakereséshez is vezethetne.

Ha a fényképezőgép vakupapucsa szabad, akkor a vevő egység akár abban is rögzíthető. Más lehetőséget azonban nem kínál a gyártó. Ennek hiányában ilyenkor marad az egyszerű, de jól bevált befőttes gumis rögzítés.
A vevőn a ki-be kapcsoláshoz való kapcsolón kívül egy kioldó gombot is elhelyeztek, amellyel a vezetékes összekötés után a vevőt vezetékes távkioldóként is használhatjuk. Ez esetben elemekre sincs szükség.

Az adó kihúzható teleszkópos antennával rendelkezik, amelyet egyébként szükséges is kihúznunk a biztos működéshez.
Ezen az eszközön is találunk egy kapcsolót, amely azonban nem a ki-be kapcsolásra szolgál, hanem a kioldási mód megválasztására, vagyis arra, hogy a kioldó gomb megnyomása után azonnal megkezdődjön-e az expozíció, vagy a gép önkioldó üzemmódban induljon el.

Bár első ránézésre nem tűnik fel, de az Aputure Pro CoWorker B-módú kioldást is támogat, ráadásul ezt vezeték nélküli módban is (szemben pl. a JJC WR-100-zal, amelynél ez az üzemmód csak a vevőn állítható be, s ilyenkor csak a vevővel indíthatjuk a kioldást). Ehhez az adó, vagy vevő kioldó gombját 3 mp-ig kell nyomva tartanunk. Ezután a felső LED vörös fénye kialszik, mely jelzi, hogy a készülék B-módba lépett át. Ezt követően elengedhetjük a gombot, a gép így is tovább exponál. Az expozíció befejezéséhez csupán a kioldó gombot kell ismét megnyomnunk az adó egységen.

A 433 MHz-es frekvencián működő, nyitott terepen kb. 40-50 méter hatótávolságú rádiós kioldót az Advesphototól kaptuk kipróbálásra. A termék bruttó 11.900 Ft-ért vásárolható meg.