Aputure VS-1 és VS-3 külső monitor

0

Aputure VS-1

Öt-hat éve talán még lehettek kétkedő hangok a DSLR videózást illetően, de hegemóniája mára szinte megkérdőjelezhetetlen. Nagyjából egy ujjunkon meg tudjuk számolni hány tükörreflexes gép jött ki mozgókép felvételi tudás nélkül, annak számszerűsítésére viszont nem vállalkoznánk, mennyi kiegészítő kapható a világban a röviden csak VSLR-nek (videós SLR) hívott készülékekhez. A legjobb válasz a rengeteg.

Úgy tűnik a külső LCD monitorok is egyre kelendőbbek, legalábbis erre enged következtetni, hogy rövid időn belül három ilyen termék is tiszteletét tette nálunk. Ez is csak azt mutatja, hogy egyre elérhetőbbek a hazai pénztárcákhoz jobban idomuló, kínai változatok.

Most például a szintén távol-keleti Aputure márka teljes külső LCD termékkínálata járt nálunk, mely kettő, egy viszonylag olcsóbb és egy drágább modellt jelent. Nevük VS-1 és VS-3.

Aputure VS-1

A kisebb modell csak tudásban szerényebb, képméretben ugyanakkora, hiszen ebben is 7″-os TFT LCD-t találunk. Fizikai méreteit tekintve is egyforma a két típus 182 x 138 mm-es szélességgel és magassággal, illetve mindössze 23,6 mm-es vastagsággal. A gyártó külön kiemeli, hogy a VS-1 legalább 50 grammal könnyebb a hasonló konkurens monitoroknál. Ez 380 grammos tömeget jelent.

A VS-1 dobozában az LCD-n kívül a következő kiegészítők találhatók:

  • 1 db gyöngyvászon, gumis-tépőzáras napellenző
  • 1 db mikroszálas törlőkendő
  • 1 db vakupapucsra húzható, gömbcsuklós képernyő tartó
  • 1 db hálózati tápegység
  • 1 db HDMI kábel
  • 1 db USB kábel
  • Használati utasítás

A kijelző átlagos minőségű, fekete műanyag burkolatot kapott, nagyon kevés külső kezelőszervvel, de ami van az bőven elég. A sort egy be- és kikapcsoló gomb nyitja, melynek lenyomása után legalább 10 mp-be telik mire „magához tér” a képernyő. Ezt egy videó bemeneti forrás választó gomb követi, mellyel kiválaszthatjuk, hogy mely bemenettel használjuk az LCD-t. Hátul HDMI, valamint komponens és kompozit videó (és hang) bemeneteket találunk. A gombsor végén egy menü aktiváló (M) gomb és egy négyirányú navigációs gomb kapott helyet. Segítségükkel nagyon egyszerűen lépkedhetünk a menüben. Minden kezelőgomb felirata a bekapcsolás után fehér háttérvilágítással válik láthatóbbá.

Ahol leginkább tetten érhető a két modell közti különbség az a kijelző minősége és a kínált szolgáltatások. A kijelző 16:10-es oldalarányú, de igény szerint 16:9 és 4:3 arány is beállítható. Natív felbontása 800 x 480 (WVGA), mely 1,15 millió képpontot jelent, tehát 3″-os fényképezőgép LCD-ként alig látnánk a pixeleit, 7″-os viszont már csak átlagosan jónak számít. A képernyő természetesen FullHD (1920 x 1080 pixeles) képanyag megjelenítésére is képes.

A VS-1-be még egy korábbi generációs, hagyományos TN panel kerülhetett. Oldalsó betekintési szöge nem rossz (140 fok), de függőlegesen már csak 120 fokos láthatóságot kapunk. Túlságosan megdöntve és lapos szögből alulról nézve már erősen változhat a kép világossága és színei.

400 cd/m2 világossága jó, kontrasztja (500:1), dinamikája viszont csak átlagos. A sötétebb képterületeken nem ad sok részletet. Persze a képernyő világosságát és kontrasztját, valamint színhőmérsékletét is igényeinkhez szabhatjuk. A kijelző frissítése néhány tized másodpercet késik a valósághoz képest.

A már említett oldalarány állítás mellett 5x vagy 10x-es képnagyítást, középső szálkeresztet, vagy képhatár keretet is bekapcsolhatunk. Beállítható monokróm üzemmód, de szükség esetén akár vízszintesen, vagy függőlegesen tükrözhető is a kép. A menü hatféle nyelvre állítható, de sajnos nincs köztük a magyar.

Az LCD egy jól átlátható menüt kapott, mely szabadon pozicionálható a képernyőn, illetve az átlátszóságát is állíthatjuk.

A hátlapra zömében a bemenetek kerültek. Egymás melletti sorokba az AV és YPbPr bemenetek RCA aljzatai, valamint egy HDMI csatlakozóhely. Utóbbihoz egy kb. 75 cm-es kábelt is mellékelnek, mellyel összeköthetjük a fényképezőgéppel, vagy kamerával. A HDMI kimenetnek viszont csak a helyét találjuk meg, így a jel további eszközre nem küldhető.

A hátlap közepére egy akkufoglalat került, de az akkumulátort külön kell megvásárolnunk hozzá. Az adatlap szerint Sony NP-F, FM vagy QM kompatibilis akkumulátorok használhatók. Alapból hálózati tápegységet mellékelnek hozzá ~180 centis beépített kábellel. A hátlapon ezen kívül egy mono hangszóró is található.

További aljzatok kaptak helyet a készülék alján és oldalán. Alul egy sztereó hangszóró kimenet, oldalt pedig a firmware frissítésre szolgáló USB bemenet, melyhez szintén jár egy rövidebb kábel.

Alul találunk még egy fém állványmenetet, melyhez egy jó minőségű, fémből készült kis gömbcsuklós fej is jár, alján vakupapucsba tolható lábrésszel és egy újabb állványmenettel.

A monitor egyik legfontosabb tartozéka a napellenző, mely ezúttal keményített műanyag vászonból készült. Használat előtt külön kell felhelyeznünk néhány rávarrt gumiszalag és tépőzáras pánt segítségével. Második alkalommal már gyorsan fog menni.

Az Aputure VS-1 bruttó fogyasztói ára 64 900 forint.