Belépőszintű digitális tükörreflexesek

0

A kompakt és bridge gépek két fő hátránnyal bírnak a tükörreflexes digitálisokhoz képest:

  • a beépített objektív kompromisszumokat követel (gyújtótávolság, fényerő, felbontás, mélységélesség)
  • az alkalmazott kontraszt érzékelésen alapuló fókusz rendszer lassú és bizonytalan

Bizonyára sokan érezték már kompakt gép használata során, hogy az élességállítás néha igen lassú. Ez főként gyengébb megvilágításban és/vagy nagy gyújtótávolság alkalmazása során érezhető. Bár a modern kompakt digitális fényképezőgépekben a fókuszrendszer sebessége is javult a pár évvel ezelőttiekhez képest, a működési módból eredő bizonytalanság továbbra is fennáll.
További probléma lehet, hogy esetenként nem tudjuk cserélni az optikát. Hiába vásárolunk 28-300 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektívvel felszerelt bridge gépet, ha egy adott helyzetben igen nagy, pl. F2 fényerőre lenne szükségünk. Ezt az ultrazoomoktól sem várhatjuk el, pedig ott találunk f/2,2 fényerőt is, igaz csak teljes nagylátószögnél. A digitális tükörreflexes gépek ezzel a problémával nem „büntetik” a fotóst, ha szükségét érzi, feltekerhet egy olcsó 50 mm-es alapoptikát f/1,8 körüli fényerővel, de ha az adott eset úgy kívánja, nagylátószögű objektívet, vagy teleobjektívet is alkalmazhat. Ez tehát a gép használhatóságát nagyban növeli.
Ami viszont kompakt gépről való áttérésnél a legszembetűnőbb, az az élességállítás sebessége. Nehéz lenne ezt szavakba önteni, hiszen jómagam is döbbent némasággal tudattam egy fotós találkozón a külvilággal, hogy az első D-SLR sebessége (akkor Canon EOS-D30) meglehetősen meggyőzött. Nagylátószögnél szinte az exponáló gomb félig lenyomására már be is áll az élesség, kvázi azonnal. Ez persze objektívtől is függ, de az akkor kompaktokhoz képest lélegzetelállító élmény volt. De teleobjektívvel sem kell másodperceket várni, hogy az élesség beálljon, főleg egy megfelelő minőségű optikánál. Egy szó, mint száz, az SLR vázak fáziskülönbség érzékelésén alapuló fókusz rendszere pontosabb, biztosabb és jóval gyorsabb, mint a kompakt gépeké.
S végül de egyáltalán nem utolsó sorban nagyon fontos megemlíteni azt a tényt, hogy a kis CCD-s kompakt gépek mélységélessége jóval nagyobb, mint az SLR-eké, így kevésbé élhetünk a téma kiemelésével, kevésbé tudunk nem kusza képeket készíteni, s kevésbé tudjuk valóban hasznosan használni a rekeszelést. Persze igen nagy nagyítású makrózásnál már pont a kis mélységélesség az ellenségünk, ez esetben pedig visszasírjuk a kompakt gépek kis CCD-it. A nagy képérzékelőnek további előnye is van: mivel az elemi pixelek fizikailag is nagyobbak, a fény felfogására nagyobb felület áll rendelkezésre, az érzékelők alapérzékenysége így nagyobb, ezáltal kisebb analóg erősítésre van szükség, ami zajtalanabb képeket eredményez.

Ezek után rátérhetünk konkrét témánkra, a belépőszintű tükörreflexes vázakra. Ezek a gépek általában valamicskét butábbak, pontosabban butítottak, mint a középkategóriás vázak. Előszeretettel „piszkálnak” bele a gyártók a sorozat sebességébe és annak hosszába (vagyis a puffer méretébe), néha letiltják a tükörfelcsapás lehetőségét, esetenként nem engedélyezik a rekesz beugrasztását a mélységélesség ellenőrzése céljából, illetve spórolnak a keresőn, s nem a világosabb pentaprizmás megoldást, hanem az olcsóbb, de kissé sötétebb pentatükrös módszert választják. Nyilvánvalóan itt is el kell tudni dönteni, hogy a belépőszintű olcsóbb gépek hátrányai mennyire érintik a leendő fotóst, mert ez adja meg a választ arra a kérdésre: megéri-e spórolni ezen a néhány funkción. A válasz erre főként a hobbi és amatőr fotósok körében többnyire az szokott lenni: igen! Természetesen nem csak igényeink, de pénztárcánk is megszabhatja, milyen gépet választhatunk.

S végezetül engedjenek meg nekem egy-két privát, szakmai jó tanácsot: első digitális tükörreflexes gép vásárlása előtt soha ne csak az adott váz képességeit nézzék át! Feltétlenül tájékozódjanak a vázhoz illeszthető objektív kínálatról (minőség, darabszám, fényerők, árak), illetve egyéb kiegészítők beszerezhetőségéről (pl. vakuk, távkioldók, pótakkuk, stb.), mert a legtöbb esetben egy digitális váz megvásárlása csak a jéghegy csúcsa, s ha már megvettük a vázat és pár objektívet, ha másik gyártó váza tetszik meg, az egész objektív készletet is el kell adnunk. Ahhoz, hogy a tükörreflexes váz által nyújtott előnyöket ki is tudjuk használni, még sok-sok eszközt érdemes megvásárolnunk, s ezek leginkább az objektívek szoktak lenni. Ha szabad tanácsolni, egy 50 mm-es fix gyújtótávolságú, nagy fényerejű objektívet mindenképpen vegyenek meg gépükhöz, mert ezek az optikák az összes közül a legolcsóbbak (gyártótól függően 25-40e Ft-ba kerülnek), nagy fényerejük mellett kiváló képminőségük és az emberi szeméhez leginkább közel álló perspektíva az előnyök. Ezekkel mind a szabadban, mind szobában szép mélységű portré fotók is készíthetők, közgyűrűk segítségével pedig akár makrózásra is felhasználhatjuk őket.
Fontos tudni, hogy az egyes gyártók saját objektívjei általában nem cserélhetők a gyártók különböző modelljei között, így egy Nikon vázra nem tekerhetünk fel Canon objektívet és fordítva (különböző korlátozásokkal és egy nehezen beszerezhető adapter segítségével egyébként ez is megoldható). A Sigma kínálatában szereplő optikák azonban a legnépszerűbb gyártók vázához szükséges bajonettel is megvásárolhatók.

Nikon D50 Tipp! 155 000 Ft
6 Mpix ×1,5 SD 6 TM 2″ LCD Li-ion

A Nikon leglcsóbb tükörreflexese. Fontos jellemzője a kompaktokhoz hasonló zajcsökkentés a képfeldolgozás során, amely a JPEG képek igen alacsony képzaját eredményezi. A Sony CCD sötétzaja itt is jelentkezik, a hatékony darkframe módszerrel ezt a képekből sikeresen eltüntethetjük (dupla expozíciós idő árán). Gyors bekapcsolás, jó sorozat képessége és nagy puffere sport fotók készítésére is alkalmassá teszi. Érzékenysége ISO200-tól indul. 18-55 mm-es kitobjektívvel is beszerezhető.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
KonicaMinolta Dynax 5D Tipp! 162 500 Ft
6 Mpix ×1,5 CF I&II 5 TM 2,5″ LCD Li-ion

A kínálat egyetlen CCD stabilizált váza, mivel ezt a megoldást egyelőre még csak a KonicaMinolta alkalmazza. Az előny egyértelmű: bármilyen optikát is csavarunk fel, a stabilizálásnak köszönhetően 1-2 Fé-kel hosszabb expozíciót is kézből kitarthatunk, mint azt a reciprok-szabály alapján képesek lennénk (ez még akkor is előny, ha ennek a hatékonysága kisebb, mint az optikai stabilizálásé). Sötétzaja miatt sajnos valóban hosszú expozíciókhoz nem ajánljuk. A kereső pentaprizmás megoldású, a nagy LCD-t státusz kijelzésre is használja a gép. A vázat 18-70mm-es kitobjekívvel is megvásárolhatjuk.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Olympus E-500 Tipp! 167 500 Ft
8 Mpix ×2 xD CF I&II 15 TM 2,5″ LCD Li-ion

Az Olympus 4/3-os rendszer új belépőszintű mondellje, amely főként az E-300 alapjaira épül, de új, ezúttal még kisebb vázban. A kereső petnaprizmás kialakítású, de vetített képe sajnos igen kicsi. E gép is rendelkezik az ultrahangos CCD tisztítás lehetőségével. Maximális zárideje B-módban 8 perc. A gépet 17,5-45 mm-es objektívvel is megvásárolhatjuk.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Pentax *ist DL 170 000 Ft
6 Mpix ×1,5 SD 7 TM 2,5″ LCD 4 AA

A Pentax *ist DS olcsóbb változata. Legkisebb érzékenysége ISO200. A kis méret ellenére kényelmes fogást biztosító markolatot kapott. Keresője pentatükrös kialakítású. Energiaellátását az olcsó AA méretű NiMH akkumulátorok biztosítják. kit változat 18-55 mm-es objektívet is tartalmaz.
részletes adatlap |
olvasói vélemények
Olympus E-300 185 000 Ft*
8 Mpix ×2 CF I&II 14 TM 1,8″ LCD Li-ion

Az Olympus 4/3-os rendszerének első belépőszintű darabja, már csak kis szerencsével lehet hozzájutni. E rendszer különlegessége az ultrahangos CCD tisztítás, amely csökkenti a képérzékelőre tapad porszemek okozta képminőség romlás esélyét. Keresője is különleges, a tükrör nem felfelé, hanem oldalt csapódik, ez teszi lehetővé a kis gépmagasságot viszonylag nagy keresőkép mellett. Maximális zárideje B-módban 8 perc. *A fenti ár tartalmazza a 14-45 mm-es objektívet is.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Canon EOS-350D Tipp! 190 000 Ft
8 Mpix ×1,62 CF I&II 6 TM 1,8″ LCD Li-ion

A Canon EOS-300D 8 Mpixeles utóda, sokáig egyeduralkodó volt a 8 Mpixeles belépőszintűek között. Canon EF és EF-S bajonettes objektívek fogadására alkalmas. Kitben megvásárolható 18-55mm-es objektívvel is. Markolata kissé vékonyra sikerült. Tükörfelcsapása viszonylag csendes, keresője pentatükrös kialakítású.
részletes adatlap |
bemutatónk |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Pentax *ist DS 200 000 Ft
6 Mpix ×1,5 SD 6 TM 2″ LCD 4 AA

A Pentax *ist DS a *ist D után jelent meg, olcsóbb kivitel, de kényelmesebb fogás jellemzi. Legkisebb érzékenysége ISO200. A kis gép átlag feletti méretű keresőképpel büszkélkedhet, pentaprizmás keresője pedig biztosítja hogy ez kellően világos legyen. Energiaellátását olcsó AA méretű NiMH akkumulátorok biztosítják. A gép 18-55 mm-es alapobjektívvel is megvásárolható kit formájában.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek

Jelmagyarázat

5 Mpix A tükörreflexes váz felbontása Mpixelben
×1,5 A váz képérzékelőjének képkivágás faktora (a kisfilmes képkocka ennyiszer nagyobb a gép érzékelőjénél)
xD Memóriakártya típusa: xD Picture Card
CF I&II Memóriakártya típusa: Compact Flash (Type I és Type II)
SD Memóriakártya típusa: SecureDigital
11 TM A gyári téma-módok száma
2,5″ LCD LCD mérete collban
4 AA Energiaellátás: 4 darab AA elem vagy akkumulátor
Li-ion Energiaellátás: Lítium-ion akkumulátor