Benro A2180T lapra csukható tripod

0

A Benro A2180T egy karton dobozban érkezett hozzánk. Kibontása során máris kiderült, hogy nem a túrázóknak készült, de nem is a videósoknak. Inkább azoknak a profiknak, akik kis helyre becsomagolható stabil állványt keresnek.
Az A2180T specifikációi alapján nem is tűnne túlzottan érdekes darabnak. Az alumínium-magnézium állvány igazi különlegessége a lapra csukható kialakítása, amelynek köszönhetően a tripod összecsukva az átlagosnál vékonyabb helyen is elfér.

A konstrukció lényege, hogy a lábakat egy síkba tudjuk összecsukni, kinyitáskor pedig a két szélső láb kihajtása mellett a középső lábat hátrafelé hajtva megkapjuk a szokásos háromlábú felépítést.

A lábak összefutása lapos blokkba

Szekció rögzítő gyűrű

Az A2180T lábai tehát egy lapos blokkból indulnak ki, s négy szekcióból állnak. A szekciók kinyitásához a gumírozott rögzítőgyűrűt kell kilazítanunk. Jó hír, hogy a kinyitás sorrendje bármilyen lehet, mivel a lábak egyes szekciói nem fordulnak el, így bármelyik gyűrűt is tekerjük, az nem forgatja magával a lábakat.
A legvastagabb szekciónál 28 mm, a legvékonyabbnál 18 mm átmérőjű feketére festett alumínium-magnézium csövet használtak. A lábak kihajtása csak egy szögben lehetséges, a normáltól eltérő szögbeállításra nincs mód.

A lábak végén alapesetben kúp formájú, gumírozott lábvégek találhatók, de ha szükséges, ezeket lecserélhetjük alumínium tüskékre is, melyeket a gyártó mellékel.

Oszlop nélkül

Oszloppal

Kihúzott oszloppal

Maximális magasság

Az állvány nem rendelkezik integrált fejjel, a fejet külön kell megvásárolnunk, melyet vagy a felső részen kialakított menetbe, vagy az opcionálisan feltekerhető – de egyébként a dobozban mellékelt – középoszlop tetejére csavarhatunk fel. Vízszintező sem magán az állványon, sem a középoszlopon nincs.

Opcionálisan felhelyezhető középoszlop

A középoszlop fejcsatlakozása és a fejrögzítő csavarok

A középoszlop felhelyezése 20 cm-rel növeli meg az állvány magasságát, a belső cső kihúzása esetén pedig további 10 cm-rel növelhető meg a tripod teljes magassága. Összességében az A2180T magassága kihúzott oszloppal 164 cm.
Ahogy a lábaknál, úgy az oszlopnál is elmondható, hogy átlagostól eltérő, különleges állásban nem használható (így tehát nem tolható be pl. vízszintesen).
Még mindig a középoszlopnál maradva, meg kell említeni, hogy ennek fejfogadó részére három csavart is beépítettek, mellyel az arra alkalmas fejeket rögzíthetjük az elfordulás ellen. Ilyen csavarokat az állvány felső részén kialakított fejcsavarnál nem helyeztek el.

Az állvány terhelhetősége 12 kg, amely komoly képességet sejtet. Ez fullframe DSLR és jó fényerejű teleobjektív kombinációját is gond nélkül megtartja (megfelelő fej választása esetén). A tripod tömege nem különösebben kicsi, de nem is csoda ez, hiszen alumínium állványról van szó. Mégis azt kell mondjuk, hogy egyáltalán nem nehéz. Középoszloppal 1,65 kg-ot nyom, de ha lemondunk a középoszlopról, akkor mindössze 1,41 kg tömeggel kell számolnunk (plusz fej!), ami már a könnyebb állványok kategóriájába sorolja tripodunkat. Hozzá kell tennünk, hogy 12 kg-os teherbírásnál alumínium állványok között a 2 kg-os tömeg az átlagos.

Az A2180T mellé a gyártó egy vállpánttal és a tartozékok számára zsebbel is ellátott hordtáskát is mellékel.

A Benro A2180T főbb paraméterei:

Min. magasság 44 cm
Min. magasság középoszloppal 64 cm
Max. magasság 134 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 164 cm
Összecsukott magasság 48 cm
Legnagyobb csőátmérő 28 mm
Legkisebb csőátmérő 18 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 3,5 kg
Tömeg
(középoszlop nélkül /
középoszloppal)
 
1,41 kg
1,65 kg


Cikkünkben szereplő terméket a Quasar-tól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a vaku kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!