BlackRapid RS-7 vállpánt

0

Bevezetés

A jó ötletek nem csak tudósok, mérnökök, feltalálók elméiben fogannak, de gyakran olyanokéban, akik az adott terület művelői. Az új fotográfiai eszközök ideái például legtöbbször az őket használó fotósokéban. Így történt az amerikai BlackRapid vállszíj család esetében is, melynek alapötlete egy gyakorló koncert- és esküvői fotós, Ron Henry agyából pattant ki.

Az alap probléma bizonyára mindenki számára ismerős. A hagyományos, fényképezőgépekhez mellékelt nyakpánt, nem igazán gyors és praktikus megoldás, ráadásul hosszabb távú viseletként kényelmetlen is tud lenni egy nagyobb géppel és objektívvel. Folyamatosan terheli, előrefelé húzza a gerincet, görnyedt tartásra ösztökélve viselőjét. Egy egész napos esküvőn ez igen megterhelő tud lenni. Ennek felismerése sarkalta a seattle-i fotóst, hogy valami sokkal kényelmesebbet és használhatóbbat készítsen. Megszületett hát a BlackRapid sorozat és a köré épült kis cég.

A gyártó az Egyesült Államokban tervezi új termékeit, melyet aztán a Taiwanban gyártat. Jelenleg öt vállpántot kínálnak. Az RS-4 a legegyszerűbb belépő modell, továbbfejlesztett változata, az RS-5 a megvastagított pánton már különféle tárolórekeszekkel is szolgál. Az általunk tesztelt RS-7 előnye, hogy egy moduláris rendszer fő elemeként használhatjuk és különböző kiegészítőket aggathatunk rá, igény szerint. Nemrég jelentek meg a nőknek készült RS WS-1-gyel, a csúcsmodell pedig a dupla vállpántos, két gépet is fogadó RS DR-1.

Külső

De térjünk vissza az RS-7-hez! A „világ leggyorsabb vállpántja” egy fekete műanyagszövet puhatokban vásárolható meg. Lényegében ez az egyetlen kiegészítő, amit kapunk hozzá. A hálós kialakítású zsákocska fölül összehúzható és egy erős hordfület varrtak a tetejére, hogy könnyedén felaggathassuk a fotóstáskára, vagy túrazsákra.

Maga a pánt két részből áll, egy 2,5 cm széles, gyöngyvászon (vagy ballisztikai nejlon, ahogy tetszik) szíjból, a szükséges állítócsatokkal, és egy vastag vállpárnából. Az utóbbit enyhén hajlított bumeráng alakú, hogy pontosan kövesse a testformát. Legvastagabb részén -a közepén – 6 cm széles és kb. 1 cm vastag, szivacsos anyaggal kitömve. A kényelemmel tehát nehezebb felszerelésnél sem lesz gond, a magam részéről legalábbis komfortosnak találtam. A párnázott pánt belső felületét puha, de a gyöngyvászonnál kevésbé csúszós szövet fedi.

A szíj hát felé eső részén egy hosszbeállító pánt található, mellyel kb. 120 cm-re növelhető a hosszúsága. A vállpárna és a pánt hátsó találkozásánál műanyagból készült csatot helyeztek el, amely nem annyira a levételhez és a fölcsatoláshoz, hanem inkább a külön kapható kiegészítők csatlakoztatásához készült. A szíjon két műanyag csat is helyet kapott. Egy mozdulattal kilazíthatók és bárhová áthúzhatók, visszacsatolhatók. A két csattal állítható be az a szíjhossz, melyen belül szabadon fut a felcsatolt gép.

Na és persze a csatlakozó rész, mely egy rendkívül masszív, fémből készült karabiner, mely a szíj mellső részén, mint egy sínen, csúsztatható. A karabinerre egy szintén fémből készült állványmenetes csavar csatlakozik, ide erősíthető a gép. A menet alján még egy vastag gumilapot is elhelyeztek, mint az állvány gyorscsatlakozókon, hogy ne sértse fel a fényképezőgép alját, és biztosabban szoruljon. E csatlakozás a pánt legerősebb része, lényegében csak a gép állványmenetével együtt kirobbantható. A karabineren még egy fém biztosítógyűrű is van, tehát féletlenül sem akadhat ki.

Használat

A fent leírt biztonságra szükség is lesz, hiszen a BlackRapid pántok alapötlete, hogy a fényképezőgép csak egy ponton, az állványmenetével csatlakozik a szíjhoz. A pántot, mint egy táskaszíjat, keresztben átvetjük a vállunkon, az alján csatlakozó gép pedig fejjel lefelé lóg az oldalunkon. Használat közben mindkét kezünk tökéletes szabadságot élvez. A jobbal csak lenyúlunk és a gép markolata pont kézre fog esni. A gép egy nagyon gyors mozdulattal a szemünk elé emelhető, anélkül, hogy a szíj elfordulna rajtunk, vagy arcunk elé kéne gyűrnünk, mint a hagyományos, kétkapcsos nyakpántot. Pont erre szolgál az elől szabad szíjfelület és a fém csatlakozókarabiner, mely tökéletesen fut rajta ha felemeljük a fényképezőt. Még a fém részeket is mindenütt lekerekítették, hogy ne kezdjék ki a műanyagszövetet. Fotózás után a gépet szépen visszaengedhetjük az oldalunkra, szintén a pánt elmozdítása nélkül, a vállpárna mindvégig a vállunkon pihen. A szabadon futó felület hosszát az előbb említett két műanyagcsattal szabályozhatjuk. A csatokkal rövid pórázra is fogható a karabiner, mondjuk a hátunk mögé szorítva a lógó gépet.

A dolog egyetlen hátránya, hogy ebben a pozícióban kevésbé van szem előtt a felszerelés, mintha a mellkasunk előtt lógna. Nehezebb rá vigyázni, az oldalunkon fityegve könnyebb nekiütni valaminek. A saját súlyánál fogva lógó gép, azért viszonylag stabil. Leülni, guggolni simán lehet vele – nem úgy mint a nyakba akasztottal – hajolni már nem ajánlatos, mert előrebukik. Erre találták ki a Brad nevű keresztszíjat, mely jóval szilárdabb tartást ad. Külön vásárolható meg, és elöl-hátul a vállpárna alatt csatlakoztatható a szíjhoz. Gyakorlatilag a hónunk alatt fut keresztbe. Így biztosak lehetünk benne, hogy a pánt nem fog elcsúszni.

Az RS-7 előny ugyebár a külső kiegészítők csatlakoztathatósága. A vállpárna hátsó csatlakozásánál lévő műanyagcsatot kioldva kis tartókat húzhatunk fel a szíjra. Ilyen a Joey J-1 és J-2 tépőzáras, gyöngyvászon tartó, melyek csak méretükben térnek el egymástól – a J-2 egy kicsit nagyobb. Ezekben mobiltelefont, akkumulátorokat, memóriakártyákat tárolhatunk. A tartók a vállpárnára is felerősíthetők. Erre szolgál a rajta lévő fül. Ha bírja a pénztárcánk, gyakorlatilag a teljes szíj teleaggatható ilyen kis tartókkal.

Értékelés

A mindennapokból született jó ötlet kiváló terméket szült. A BlackRapid RS-7 szinte kötelező választás azok számára, akik munkaeszközként is használják a fényképezőgépüket és még nem találták meg az ideális hordeszközt. Megoldást jelenthet azonban az amatőrök számára is, egy hosszabb túrán, vagy városlátogatáson.

A BlackRapid vállszíjak (RS-4, RS-5, RS-7 és RS-W1) az Artwork Photonál lesznek hamarosan kaphatók, az RS-7-es csúcsmodell ára 17.990 forint.