Canon Expo 2010 (Párizs)

0

Megnyitó

A Canon Expo feladata, hogy bemutassa a cég aktuális helyzetét, kínálatát és a cég jövőjének lehetséges irányait. Bár a kiállítási terület legnagyobb részét a már kapható termékek foglalják el, mindenki fantáziáját inkább a prototípusok fogják meg. A kiállított mintákon és bemutatókon keresztül betekintést nyerhetünk azoknak a fejlesztőgárdáknak a munkájába, amelyek a jövőben megjelenő technológiákat fejlesztik.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kiállított prototípusoknak – ahogy az autóknál is – csak nagyon kis részéből vagy talán semmiből sem lesz kapható termék, de az ötletek némelyike egy kis fejlesztés után akár be is kerülhet a jövő termékeibe.

Mivel a Canon Expo a cég teljes tevékenységét igyekszik bemutatni, az órási csarnoknak mindössze néhány kisebb részét foglalták el a fotó és videó eszközök. A többi részen többnyire nyomtatók, nyomdagépek és orvosi eszközök voltak kiállítva. Egy közös azonban van ezekben a termékekben: mind a képalkotásról szól, ami az utóbbi években már természetesen digitális.

Először 10 éve írtunk a párizsi Canon Exporól, bár akkor még csak sajtóközleményekből dolgozhattunk. Öt éve viszont már a helyszínen néztük végig a kiállított érdekességeket, pont úgy, ahogy idén is. Arról, hogy az öt évvel ezelőtti újdonságokból végülis miből lett piacérett termék, majd a harmadik oldalon átnézzük. Az Expot többnyire azonos tartalommal Párizs mellett az amerikai piac számára New Yorkban, az Ázsiai országoknak pedig Tokióban és Shanghaiban is megrendezik.

Megnyitó

Fujio Mitarai
a Canon Inc. elnök vezérigazgatója

Az eseményt Fujio Mitarai beszéde nyitotta. A Canon Inc. elnök vezérigazgatója felvázolta a cég üzleti helyzetét, bemutatva a gazdasági világválság Canonra gyakorolt hatásával. Mitarai 15 éve került a cég élére és teljes átszervezéssel, illetve értékesítési szemlélet helyett profitorientált megközelítésre való átállással kezdte. 1995 és 2000 között első öt éves terv célja a cég pénzügyi helyzetének megszilárdítása és a termelés optimalizálása volt. A futószalagos gyártás helyett ahol indokolt volt átálltak a cella alapú gyártásra. 2000-től a második fázisban átvette a vezető szerepet a számítógéppel segített tervezés, amivel sikeresen javították a termékek versenyképességét. A versenyelőnyt és a profitot a legfőbb komponensek házon belüli gyártásával tartották meg.

A harmadik fázist 2005-ben a Canon sikeres, növekedő és hosszú évek óta stabilan profitot termelő vállalatként kezdte, így a cél a stabil növekedés megszilárdítása volt. Ezt a tervet húzta keresztbe a válság, megfordítva a 13 éve töretlen fejlődést. 2009-ben az értékesítés árbevétele 2003-as, a profit pedig 2000-es szintre esett vissza.

A következő időszakban globális piaci átrendeződés várható. Ázsia gyártóközpontból piaccá válik, aminek motorja a két számjegyű növekedéssel továbbra is Kína marad. Európában és Amerikában mérsékelt talpraállásra és fejlődésre számítanak. A fejlett országok éves növekedése 2% körül alakul, ami messze elmarad a fejlődő országok 6-7%-os növekedési kilátásaitól, amihez hozzájön az is, hogy Ázsiában ma többen laknak, mint a többi kontinensen együttvéve.

Ettől függetlenül a Canon természetesen nem hagyja ott a fejlett országokat, sőt három egyenrangú regionális gyártó- és fejlesztőközpont kialakításával (USA, Európa, Ázsia) és ezek egymás közti kereskedelmével igyekeznek az árfolyammozgások hatásait kiegyenlíteni. Ennek megfelelően Európába új koncepciók alapján irodai képalkotási és gyógyászati termékek fejlesztése kerül, Amerikában pedig alapvető technológiákat fejlesztő központot hoznak létre. A cél, hogy 2015-re 5 billió jenes árbevétellel a Canon bekerüljön a világ 100 legnagyobb vállalata közé. Ahogy azt később a kiállításon is láttuk, a globalizáció mellett a Canon másik stratégiai eszköze a diverzifikáció.

Kiállítás

A nyitóbeszéd után egy számítógéppel generált, de igencsak élethű videón keresztül kaptunk egy áttekintést arról, hogy a csarnokban mit és hol találunk, majd kinyíltak a kiállítótér kapui.

A közel 8000 m2-es kiállítóteret 12 nagyobb zónára osztották. Essünk túl előbb a fotózás szempontjából kevésbé érdekesebb részeken.

Irodai megoldások

Az irodai megoldások központi eleme a dokumentumkezelés, amit a Canon rendszereiben az új uniFlow 5.0 platform hivatott megoldani. A rendszer biztonságos és költséghatékony megoldást kínál az üzleti életben keletkező dokumentumok beolvasására, tárolására, kezelésére és nyomtatására. Kis és közepes méretű irodai munkacsoportok számára az Expora elhozták az imageRUNNER Advance C2020 és C2030 modelleket, amiket a színes dokumentumnyomtatás költséghatékony eszközeként kínálnak.

Nyomdaipar

A nyomdaipari termékek területét az Océ vállalaCross Media Stationt felvásárlásával megszerzett technológiák bemutatása jellemezte. A fókusz a kisebb sorozatú vagy a példányonként egyedi tartalommal előállítandó kiadványok elkészítésén volt. Ezen a blokkon csak átsuhantunk, mivel nem a szakterületünk.

Vetítők

Kivetítőkből több helyen is láttunk mintákat, de volt egy ennek dedikált kisebb zóna is. A két bemutató egyike egy félgömb belsejébe planetárium szerűen vetítette a képet, a másik egy félköríves óriási panorámát állított elő. Mindkettő természetesen több projektor egyidejű használatával és nagyon precíz szinkronizálásával és igazításával oldotta meg a feladatot. A részletekben az idő rövidsége miatt itt sem mélyedtünk el.

Orvosi megoldások

A pavilon egyik szélének emeleti része volt berendezve óriási, minden igényt kielégítő (na jó, ez kicsit túlzás) orvosi rendelőnek. Az eszközöket természetesen a Canon gyártja. A legérdekesebb a már 5 éve is bemutatott retina vizsgáló, ami egy megfelelő optikai rendszer és egy Canon DSLR párosításából jött létre. A korábban látott változathoz képest újdonság, hogy egy újabb (enyhén módosított váz) került a gépre, az izzó helyett pedig LED világít az ember szemébe. A retina fényképezőgép elkészült 3D-s változatban is. A kiállítás másik orvosi érdekessége a teljesen digitális nagy érzékenységű és nagy sebességű röntgen gép volt, amihez szintén nem sokat tudtunk hozzászólni.

Dokumentum szkennelés

Ez a rész valahol a nyomdaipari területen lehetett eldugva, mert csak utólag az ismertető füzetben találtam rá. A demonstrációk állítólag a Canon dokumentumbeviteli munkafolyamatairól szóltak, amivel a példaként felhozott vállalatok jelentősen optimalizálni és gyorsítani tudták a számlák kezelését és kifizetését, illetve a hitelügyintézést.

Tanácsadói szolgáltatások

Kimondottan üzleti felhasználóknak szólt a Canon és az Accenture együttműködését bemutató zóna, ahova be sem mentünk.

Kiskereskedelmi megoldások

Megfigyelőrendszerek képeinek elemzése volt a témája ennek a zónának. A rendszer a nagy felbontású kamerák képeinek kiértékelése alapján képes felismerni a vásárlói viselkedéseket, ezzel segítve egy-egy bolt berendezésének finomhangolását, az esetleges problémák felderítését. Az elemzések segíthetnek a termékek megfelelő elhelyezésében, illetve promóciók utólagos kiértékelésében is. Érdekes, de megint csak nem igazán témánkba vágó terület.

Új üzleti lehetőségek

Az új üzleti lehetőségek részen óriási tintasugaras nyomtatók dolgoztak egész nap, különböző területek problémáira kínálva megoldásokat.

Környezetvédelem

A környezetvédelem manapság kötelező téma, de lássuk be, a minimális károsanyag kibocsátás csökkenés valószínűleg csak arra elég, hogy az egyre növekvő termelésből adódó extra környezetszennyezést kompenzálja. A néhány tabló és videó (legalábbis amiket megnéztem) itt is csak arról szólt, hogy milyen veszélyes anyagokat nem használnak a termékekben. De hogy még mik vannak a gépekben, azt nem tudjuk.

Túl vagyunk a nehezén (a teljesség kedvéért muszáj volt ezen is átrágjuk magunkat), a következő oldalon csupa érdekességek következnek.