Canon Expo 2010 (Párizs)

0

Az előző 5 év

Visszatekintés a Canon Expo 2005-re

Ha a 2005-ös kiállításra visszagondolunk, akkor a legnagyobb csalódásként a SED tévéket kell említeni. Akkor azt írtam, hogy „az LCD és a plazma tévék kora lejárt”, de tévedtem. Hiába tűnt akkor sokkal jobbnak a SED technológia, a hosszú évekig tartó jogi csatározások miatt sose került ilyen termék a boltokba. Az ügy ugyan megoldódott, de az LCD, illetve a plazma technológiák folyamatos fejlesztése, és a gyártási darabszámok növekedéséből adódó árcsökkenés miatt az évek során a SED minden előnye elillant. Nagyon kár pedig, mert a SED alkothatná az ideális átmenetet az LCD-k és a plazmák között biztosítva kompromisszummentes képminőséget minden környezetben.

Kicsit hasonló a sorsa a 2005-ös Canon Expon sztárolt OLED technológiának is. Bár az OLED kijelzők nem tűntek el, a fényképezőgépeken nem tudták megvetni a lábukat. Van ugyan gyártó, amelyik ma is épít speciális OLED-eket a fényképezőgépekre, de a Canon – egyelőre – nem használta fel a fejlesztés során felhalmozott tudást.

A Wi-fi adapteres fényképezőgépből azonban alig két héttel az Expo után Digital Ixus Wireless néven kézzel fogható termék lett. A divat nem tartott azonban sokáig, mert a Wi-fi néhány próbálkozás után minden gyártó gépeiből kimaradt.

Nem úgy a HD videózás, ami azóta nem csak a professzionális videokameráknál, de a kompakt fényképezőgépeknél is alap szolgáltatássá vált. Annak idején a HD rögzítés volt olyan kuriózum, mint manapság a 3D.

Az üzemanyagcella bevezetése azonban nem csak a Canonnak, hanem másnak sem sikerült a hordozható eszközök területén. A technológia még nyilván nem jutott el arra a szintre, hogy ezekből az akkukat leváltó életképes technika legyen. A rossz hír viszont az, hogy a a mostani kiállításon erről a technológiára szó sem esett.

Nagy siker lett azonban a mosoly felismerés, amit azóta több gyártó is beépített a gépeibe és ma az arcfelismerés továbbfejlesztéseként kötelező szolgáltatás már a legtöbb kompakt fényképezőgépben. Annak idején ennek a demonstrálásához is komoly hardverre volt szükség, ma már egy filléres gép processzora is megbirkózik a feladattal.

A mockup modellekből persze nem lett semmi, de azoknak nem is az volt a feladatuk, hogy valós terméket ábrázoljanak.

Hogy az idei kiállításból mit fejlesztenek szériatermékké persze nehéz megjósolni, de némelyik technológiánál úgy tűnik, csak döntés kérdése az egész.