Cullmann Concept One OT38 fotófej

0

Forradalmi újdonságokat nehéz elővezetni a fotóállványok és fejek világában, hiszen eléggé behatárolt, hogy egy ilyen kiegészítőnek mit kell tudnia. A Cullmannál mégis nagyon rágyúrtak a pihent agyra, így születhetett meg a Concept One sorozat OT38-at típusszámú 3D feje. Az eszköz gyakorlatilag megegyezik egy átlagos fotózásra használt, cserélhető 3D fejjel, egyetlen apró különbséggel.

Az állványokat szeretjük, mert általában viszonylag kicsire össze lehet őket csukni, és akár fotóstáskában, vagy táskára aggatva is szállíthatók. A fejekkel sincs különösebb gong, hacsak nem hosszúak a beállító karjaik, ekkor ugyanis széltében sokkal több helyet foglalnak, mint az összehajtogatott háromlábú. A gyártók szerencsére gondoltak erre a problémára, így a karok kicsavarhatók és külön eltehetők, hogy használat előtt némi szerelés árán újra birtokba vehessük a teljes értékű állványt. A Cullmann ötletemberei egy kicsit továbbgondolták ezt a problémát, és úgy alakították ki a fejet, hogy a lecsavart karokat semmilyen módon ne veszthessük el, vagy ne guruljanak szanaszét a táskában. Közepüket egy vastag, nagytestű vadállat befogására is alkalmas műanyagszállal rögzítették a fej többi részéhez. Ennyi a titok…egyszerű, de nagyszerű ötlet!

Az OT38 a fenti apróságot leszámítva normál 3D fejként funkcionál. A háromfős OT-család középső tagja, ugyanakkora teherbírással, mint a legnagyobb, ami 7 kg-ot jelent. Használhatjuk tehát nagyobb DSLR fényképezőgépek és objektívek alá is, egy strapabíró állványra erősítve. Maga a fej 570 grammos, magassága pedig 11,5 cm.

Széles talprészén körben 2,5 fokonként rovátkolt elfordulásjelzést találunk, a vízszintes svenkelés kioldása pedig egy kisebb, kényelmes gumivégű kart eltekerve lehetséges. A három közül ez az egyetlen mely nem kapta meg a fent taglalt damilos felerősítést, de erre nincs is külön szükség, hiszen ez a legkisebb.

A talp felső részén lévő csavarokkal és egy megfelelő imbuszkulccsal könnyedén megoldható a vízszintezés, és a fej stabil felfogatása is.

A középső rész karja már „elhagyhatatlan”, és hasonlóan jó kivitelű, mint a legkisebb, csak jóval hosszabb annál. Az oldalra döntést oldja ki, melynek mértéke – érdekes módon – szintén ellenőrizhető a fej elején lévő, kör alakú fokbeosztott skálán.

A Cullmann OT38 nem egy robusztus állvány, inkább könnyed, keskeny kivitelű, de ez nem jelenti azt, hogy gyenge lenne. Szinte minden porcikája fémből (alumíniumból) készült, és pontosan illeszkedik. Lötyögésnek, pontatlanságnak nem találni nyomát.

A szinte kecses középső részt egy hasonló felső követi, egy újabb lecsavarható, és műanyagszállal rögzített karral, és az előre-hátra döntés lehetőségével. A döntés mértéke – talán mondanom sem kell egy harmadik skálán ellenőrizhető.

A gyorstalpat befogó rész szintén keskeny és néhány egyedi megoldással ellátott. A sínes rendszerű talp például nem a szokásos tekerős, satus gombbal szorítható a helyére, hanem egy gyorskioldó karral, mely szintén fémből van. A kar kilazítása után az alatta lévő rugós platnit is le kell húznunk, így egy plusz biztonsági zárat is kapunk.

A széles talpbefogóhoz egy hasonlóan széles talp jár, úgyszintén fémből. A keskeny felfogatórészbe nem építettek semmilyen lecsúszás elleni rögzítő pöcköt, mint az szokás a hasonló, sínes talpaknál. Egyszerűen csak két, vastag fejes csavar került a sín két végére, melyek egyik irányban sem engedik lecsúszni azt a felfogató részről.

A sín 9 cm hosszú, és a két oldalán felrótt milliméter skálának köszönhetően a ráhelyezett fényképezőgéppel együtt pontosan kiegyensúlyozható, vagy eltolható. Közepén egy szintén hosszan elcsúsztatható, szabványos 1/4″-os csavar található a gép felfogatására.

Érdekes és szép a csúszásmentes gumiberakások megoldása is, melyek szerepét két vékony, világoskék gumiszegély látja el, és egyben díszítő eleme is a fejnek és a talpnak.

Kecses, jó kivitelű, masszív 3D fej, közepes, vagy kicsit nagyobb DSLR felszerelés alá, egy apró, de hatásos ötlettel.

A 3D fotófejet a Pálvölgyi Digitaltól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Cullmann Concept One OT38 ára bruttó 33 990 forint.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!