Jupio LP-E6 akkumulátor

0

A jól kereső állampolgárok országában ritka kérdés az, hogy egy gyári megoldást hogyan váltsunk le valami olcsóbbra. Mi azonban nem feltétlenül tartozunk a jó életszínvonallal és dagadó pénztárcával büszkélkedő államok közé, így hazánkban többször merül fel a „meg tudnánk olcsóbban oldani?” kérdés.

Ez nem csak a fényképezőgépekhez csatlakoztatható objektívek és vakuk esetében lehet érdekes kérdés, hanem olyan egyszerű kiegészítő esetében is, mint az akkumulátor.

Az objektívek esetében ismerjük azt a tényt, hogy ahány gyártó és ahány termék, annyi féle minőség és ár. Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy a gyári megoldások a legjobbak, mert adódhat olyan gyújtótávolság átfogás, ahol egy harmadik gyártó jobb eredményt tud felmutatni.

Nem ilyen látványos a különbség az akkumulátoroknál. Noha az árcédula eleve nem hat számjegyű, hiszen egy komolyabb DSLR-hez való gyári akkumulátor is „csak” 15-25e Ft, de az utángyártottak között azért találunk 4-7e Ft árúakat is. Igen ám, de nem eszik olyan forrón a kását. Ezeket az akkukat körültekintően szabad csak megvásárolni, hiszen a legegyszerűbb akkumulátorok – amelyek nem tartalmaznak a gyárival egyező chip-et, – nem is tölthetők a gyári töltőkkel, azaz vennünk kell az akku mellé egy töltőt is, amely újabb 3-5e Ft lehet. A végén pedig kiderülhet, hogy hiába tudjuk feltölteni az akkut, s hiába működik vele a gép, pontos akkuállapot kijelzését már nem kapjuk meg.

A holland Jupio cég nemrégiben robbant be a magyar piacra. Az AdvesPhoto által forgalmazott Jupio akkumulátorok között a hagyományos ceruza akkuk mellett szerszám akkumulátorok, notebook és telefon akkumulátorok, valamint fényképezőgép akkumulátorok is találhatók. A Jupio kínálatában a gyári Canon LP-E6-nak megfelelő akku is kapható, ez járt nálunk. A Jupio LP-E6-osa ugyan nem tartozik a nagyon olcsók közé, viszont a 3 év garancia, amellyel a terméket hirdetik, igencsak csábító. Emellett a hollandok azt is ígérik, hogy a legjobb cellákat használják fel az akkumulátoraikban. Ezt ugyan ellenőrizni nem tudjuk, de a 3 év garancia azért azt mutatja, hogy nem a levegőbe beszélnek. Még egy érv a Jupio mellett, szintén az ő állításuk szerint ők azok, akik egy újonnan megjelent fényképezőgéphez a leggyorsabbak között jönnek ki az utángyártott változattal. Igaz, ez csak addig érdekes, amíg nincs telítve a piac a különböző gyártók pótakksijaival.

A próbánál arra voltunk kíváncsiak, hogy tényleg maradéktalanul, 100%-ig ugyanazt kapjuk-e, mint a gyári, 21-24e Ft-os akkuval. A külső nyilván nem lehet jelentősen más, hiszen az akku formája kötött, e téren tehát nem is lehet eltérés. Nem így a kapacitás terén. Míg a gyári Canon LP-E6 akkumulátor 1800 mAh töltést képes felvenni, a Jupio LP-E6-osa 1700 mAh-t. A különbség persze csekély.

Az akkut PVC csomagolásban hozzák forgalomba, amely bár szépen mutat a polcon, s a hologram is mutatós, környezetvédelem szempontjából elég rossz választás (nem a hologram). Egy igényes kartondoboz ugyanúgy lehet csábító külcsíny tekintetében. De foglalkozzunk inkább a tartalommal.

A Jupio LP-E6-os akkuja a gyárihoz hasonló műanyag tokot kapott, aminek forgatásával jelezhetjük saját magunknak, hogy az akku tele van-e még, vagy üres.

Tele jelölés

Üres jelölés

A Jupio narancsos színvilága miatt már a felhelyezett toknál is tudni fogjuk, hogy a gyári, vagy az utángyártott akksival állunk-e szemben, ami a cca. 5%-kal kisebb kapacitás miatt lehet érdekes.

Az akkut a gyári töltő tökéletesen tölti, a szokásos módon a LED villogtatásának sebességével jelzi a töltöttséget.
Az izgalmas rész akkor jön, amikor az akksit a gépbe helyezzük. Ekkor derül ki, hogy jó-e az akksink, vagy sem. Természetesen az akksi jó, bár első próbánál hosszú másodperceknek tűnik a bekapcsolás, ugyanis az általunk próbált EOS-60D egy kicsivel lassabban kapcsolt be ezzel az akksival, mint a gyárival.

Míg a gyári akkuval szinte azonnal bekapcsolt a 60D, a Jupio akksijánál egy kicsit gondolkozott. Ezek pedig idegörlő tizedmásodpercek.
Az érdekes az, hogy mindez csak az első alkalommal történik, így korai az ijedtségünk. A további esetekben ugyanolyan azonnali jellegű a bekapcsolás, mint a gyári akkuval.

További kérdés, hogy a töltöttség visszajelzése milyen lesz. A felső státusz LCD-re pillantva azonnal a teljes töltöttséget látjuk, ami már jó jel. A menüben kiválasztva az akku infot, megkapjuk ugyanazt a részletes jelentést, mint a gyári akksival, azaz látjuk a töltöttség százalékpontos értékét, az akkuval készített képek számát (ezt is az akku chipje tárolja), valamint az elhasználódás mértékét három szinten.

A Jupio LP-E6-ról tehát kijelenthetjük, hogy közel ugyanazt hozza, mint a gyári LP-E6-os. Az az 5%-nyi kapacitás eltérés szinte elhanyagolható, egyebek terén pedig azonos a két akku képessége.

Még egy fontos kérdés van, ez pedig az ár.
A Jupio LP-E6-os akksi bruttó 18 ezer Ft-ért volt megvásárolható a cikk írásakor (2014. december eleje), januárban azonban az ár már csak 15 ezer Ft. A 18 ezer Ft-os ár első körben soknak tűnhetett, hiszen a gyári változat 20e-ért már megvehető, ám a 3 év teljeskörű garancia miatt mégis érdemes volt elgondolkozni ezen a modellen, hiszen a Canon a saját akkujára csak 1 év garanciát ad. Az új, 15 ezer Ft-os vételár viszont egyértelműen a Jupio előnyét dobja a Canonnal szemben.
A Jupio akkuja a 3 év garanciával azoknak is jó választás, akik sűrűn használják a gépüket, s sokszor töltik az akkujukat. Természetesen nem csak Canon, hanem más gépekhez is kapható a Jupiotól akku, sőt, okostelefonokhoz és notebookokhoz is!

A Jupio fényképezőgép akkumulátort az AdvesPhototól kaptuk tesztre, de a Jupio akkuk teljes skálája a cég által üzemeltetett juppio-akku.hu oldalon érhető el.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!