A nagy rendszervaku teszt

0

Célunk

A nagy rendszervaku tesztünk célja, hogy felderítsük a magyar piacon kapható vakukat, és kiderítsük, hogy melyek milyen szolgáltatásokat kínálnak. Bár eredeti célunk szerint a Canon Speedlite 600EX (RT) konkurenseit kerestük, időközben annyi vakut sikerült beszereznünk, hogy a fő célunknál végül bővebb termékkínálatot tudunk bemutatni.

A tesztünkben szereplő vakuk javarészéből nem csak Canonhoz, de Nikonhoz, sőt sok esetben más gépekhez is létezik használható változat, így tesztünk nem csak a canonosokhoz szól!

A szolgáltatásokon túl arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon a gyárilag megadott teljesítmény értékeket valóban hozzák-e a vakuk, azaz hogy pl. egy Metz 64 AF-1 valóban erősebb-e, mint egy Canon 600EX(RT).
Mivel az egyes vakuk kulcsszámait sokszor eltérő gyújtótávolságra adják meg, így annak is utánanéztünk, hogy egy adott gyújtótávolságnál mit tudnak a vakuk. Ezt a gyújtótávolságot 35 mm-nek választottuk, mert ezt minden egyes vaku tudja (a tesztünk egyetlen fix fejes modellje is).

Mi az a kulcsszám és miért csak egy adott gyújtótávolságra vonatkozik?

Míg a stúdióvakuk teljesítményét energiában adják meg, ahol a mértékegység a Joule, vagy Wattszekundum (Ws) (a kettő azonos értéket jelent), addig a rendszervakuknál a hatótávolság kiszámítását megkönnyítő kulcsszám a megadott érték mértékegysége. A kulcsszám pedig nem más, mint a hatótávolság és az alkalmazott rekeszérték szorzata.
A kulcsszámból könnyű kiszámítani az adott vaku hatótávolságát. Pl. ha egy vaku 50-es kulcsszámú, amelyet ISO100 érzékenységre és méterben adtak meg, akkor F5-ös rekeszt használva 50/5=10 méter, F10-es blendét választva 50/10=5 méter a hatótávolság. ISO100 helyett ISO200-on dolgozva a hatótávolság négyzetgyök kettővel, azaz 1,41-gyel növekszik meg, míg ISO400-nál az ISO100-hoz képest dupla hatótávolságot kapunk, tehát itt a szorzó 2 lesz. A vakuk villanócsövének fénye azonban nem csak egyféle méretű felületre vetíthető, hiszen a zoomfej lényege, hogy a vakufény kisebb területre is koncentrálható legyen. Mivel ha azonos fénymennyiséget kisebb területre koncentrálva nagyobb effektív megvilágítás érhető el, így a hatótávolság is nagyobb lesz a zoomfej nagyobb gyújtótávolságánál, tehát a kulcsszám is nagyobb. Nem véletlen, hogy a gyártók előszeretettel adják meg a kulcsszámot a legnagyobb gyújtótávolságra vonatkoztatva, hiszen itt a legnagyobb ez az érték.

Ebből azonban az is adódik, hogy egy 24-105 mm-es zoomfejjel rendelkező 48-as kulcsszámú vaku akár erősebb vakucsővel is rendelkezhet, mint egy 18-180 mm-es zoomfejjel ellátott 54-es kulcsszámú modell. A kulcsszámot a különböző gyújtótávolságok között meglehetősen bonyolult volna átszámolni (az adott gyújtótávolság által adott látószögből kellene kiindulni), így egyszerűbbnek látszana, ha a gyártók eleve úgy adnák meg ezeket az értékeket, hogy azok összehasonlíthatóak legyenek. Ez azonban nem érdekük, így sajnos a vásárló tájékoztatása gyakorlatilag divatos kifejezéssel élve: nem teljes körű.

Van még a vakuknak egy igen fontos tulajdonságuk, amiről érdemes volna tudnunk, ez pedig az élettartam. Mivel a vakuk kis feszültségű vezérlésen kívül nagyfeszültségű résszel is rendelkeznek, így könnyű kitalálni, hogy az élettartamot e nagyfeszültségű rész alkatrészeinek minősége, esetleges (nem térfogat szempontjából) túlméretezése adja majd meg. Sajnos ezt kipróbálni, illetve mérni nincs lehetőségünk, így ez tesztünkből is kimarad.

Reméljük a folytatásban, a ma kapható vakuk javarészét felsoroló ismertetőnkben sokan találnak majd hasznos információra, amely megkönnyíti majd számukra a vásárlás előtti döntést.