Yongnuo YN560 III rádiós vaku és YN560-TX vezérlő

0

Yongnuo YN560 III vaku

Úgy tűnik volt keletje a Yongnuo YN560-as sorozatának, hiszen a távolkeleti gyártó már a harmadik generációt adja ki a kisvakuból. Azaz, hogy nem is olyan kicsiből. Kulcsszáma 56-os, tehát a híresebb rendszervakuk nagyobb teljesítményű darabjaival vetekszik, és méretre is azokkal rokon.

Szolgáltatások terén már nem, bár ez a példány azért tartogat néhány extrát. Elődeihez hasonlóan manuális vakuról van szó, így a TTL mérést elfelejthetjük, teljesítményét kézzel kell fényképezőgépünkhöz hangolnunk. Így volt ez elődeiben is, melyeknél az első generációban hasonló teljesítményt, de csak LED-es visszajelzést kaptunk, majd a második eresztés elhozta a folyadékkristályos, háttérvilágítással megtámogatott kijelzőt is. Tesztalanyunk, vagyis a harmadik generáció extrája a beépített rádiós vevő. Távolról is vezérelhetjük tehát, elég hozzá egy kompatibilis adóegység, de erről majd később.

A megszokott arany-fekete Yongnuo dobozban egy tépőzáras, bélelt gyöngyvászon tokban érkezik a vakuegység, egy műanyag talp társaságában. Méretre és építési minőségre nagyjából ugyanazt kapjuk, mint a gyártó drágább TTL vakujainál. A vaku elemek nélkül 350 grammot nyom, méretei pedig: 60 x 190 x 78 mm. Műanyag, jól összerakott, az olcsó külsőt nélkülöző készülékről van szó. Kialakítása és kezelőszervei láttán akár egy drágább kategóriás darab is lehetne. Számomra csak a rideg műanyag gombjai voltak egy kicsit visszatetszők, de meg lehet szokni.

Piros pont az olcsó kategóriában egyáltalán nem megszokott fém talpért, mely a manuális üzemmódhoz igazodva, normál középpontos érintkezős. Fölötte egy műanyag szorítócsavar. A készülék jobb oldalán egy masszív, fémzsanéros elemfoglalat ajtó kapott helyet, mögötte 4 AA elem (vagy ugyanilyen akkumulátor) számára találunk helyet. Átellenben egy gumifedél takarja a szinkron (PC) aljzatot, valamint a külső power pack csatlakozóhelyet. Külső akkumulátorként a cég SF-17C és SF-18C áramforrásai csatlakoztathatók.

A fej könnyedén de nem lazán forgatható és dönthető, kioldógomb nélkül. A forgatás jobbra 90 balra 180 fokban történhet, dönteni pedig -7 és +90 fok között tudjuk hat fokozatban. A villanócső fölött egy kihúzható, lehajtható nagylátószögű előtétet és egy fényterelő műanyaglapot kapunk. Ez sem általános a manuális vakuknál. Elején egy vörös AF segédfény, és működésjelző lámpa található, mely kikapcsolható.

Ahogy az LCD kijelző sem általános, melyből egy narancs hátérvilágítással ellátottat kapunk, kényelmesen nagy, kb. 2″-os méretben. Alatta a komolyabb modellektől megszokott kezelőszervek, a megfelelő üzemmódot és opciókat kiválasztó gombsor, valamint az értékbeállító iránygombok. Két oldalt egy PILOT (tesztvillanás) gomb és töltöttséget jelző lámpa, illetve a be- és kikapcsoló gomb.

A vakut négyféle alap üzemmódban használhatjuk:

  • M: kézi beállítási lehetőség melynél a fotós adhatja meg a villanási teljesítményt (1/1 – 1/128), az esetleges korrekciós értékét (+0,3-0,7 Fé), valamint az objektíven beállított gyújtótávolságot/zoomot (24-105mm). A zoomállítás motoros vezérlésű, így csak egy gombot kell nyomogatnunk és a készülék elvégzi a módosítást.
  • S1 és S2: slave vakumódok, melyeknél egy másik villanó fényére aktiválódik a készülék. S1 módban azonnal villan, míg S2 módban a TTL vakuknál szokásos elővillanást követően süti el a vakut.

  • RX távvezérelt mód: vakunk extra üzemmódja, melyhez csak egy adóegységre lesz szükség, hiszen a vevőt a vakuba építették. Ez a használati utasítás ajánlása szerint egy RF602 vagy RF-603-as rádiós kioldó, vagy egy YN560-TX vakuvezérlő lehet. Utóbbiról a következő oldalon írunk részletesebben. A YN560 III 16 kommunikációs csatornát kezel, és hatféle (A, B, C, D, E, F) vakucsoport tagja lehet.

Különleges szolgáltatásai közé tartozik a Multi üzemmód, vagyis a stroboszkópos villanás sorozat. Az OK gombbal könnyedén kiválaszthatjuk, hogy mennyi vakuvillanást szeretnénk, ami a beállított teljesítménytől függően legfeljebb 100 lehet, illetve megadható a villanások gyakorisága is, 1-100 Hz között. A teljesítmény 1/4 és 1/128 között szabályozható.

A YN560 III hátránya mindössze az a legjobbakhoz képest, hogy nem kezeli a TTL mérést. Ezt leszámítva majd minden extrát megkapunk tőle, amit egy drága rendszervakutól: jó építési minőséget, nagy teljesítményt, alap fényformálókat, stroboszkópos villanást, informatív kijelzőt, slave módokat, széleskörű beállítási lehetőségeket és nem várt extraként még a rádiós távkioldást is. Mindezt elég elérhető áron, hiszen jelenleg bruttó 28 900 forintért kapható.