A nagy rendszervaku teszt

0

Metz 64 AF-1

A Metz mecablitz 64 AF-1 csúcsvakuja tagadhatatlanul a Canon 600EX egyik legkomolyabb vetélytársa. A -7..+90 fokban dönthető és 300 fokban forgatható zoomfej 24-200 mm közötti gyújtótávolságra állítható, maximális kulcsszáma 64, amely kissé magasabb, mint a 600-as Canoné. Bár alap specifikációban nagy a hasonlóság, a részletekben – mint látni fogjuk – már nagyon nem. Egyrészt nincs rádiós kioldási lehetőség – amelyet egyébként csak egyes Triopo és Phottix vakuk tudnak, de azok sem a Canon rendszerét -, másrészt a kezelhetőség korántsem olyan könnyed, mint a Canoné, vagy Nikoné.

A Metz 64 AF-1 külső áramforrásról is üzemeltethető, s rendelkezik szinkron bemenettel is.

Elülső második villanó

Szinkron bemenet és külső táp

A német Metztől már megszoktuk, hogy felsőkategóriás vakuira egy plusz villanócsövet is szerel előre, így nem csak a kihúzható terelőlapocska, de egy plusz fényforrás is segíthet a szemfény létrehozásában. Az elülső villanócső teljesítménye manuálisan, illetve arányt beállítva is megadható.

Nem csak az elülső villanócsövével, de kezelésével is különc a Metz mecablitz 64 AF-1. A készülék hátulján ugyanis csak néhány gomb található, amely a ki/bekapcsolásra, a tesztvillantásra, illetve a paraméterek beállításának kezdeményezésére szolgálnak. A főbb beállításokat egy méretes, érintésérzékeny LCD-n kell elvégeznünk. A rezisztív érintésérzékeny felület télen jobb szolgálatot tesz, mint a kapacitív, hiszen kesztyűben is gond nélkül használható, de pontossága kevésbé jó, így végeredményben a kezelhetőség ennek a Metz vakunak a gyenge pontja. Bár alapvetően az érintésérzékeny kijelzőn történő beállítás még nem eredményezi azt, hogy nehézkes lesz egy vaku kezelése, a Metz megoldása sajnos mégis az. Az alkalmazott menürendszer és a lassú léptetés miatt pl. egy egyszerű teljesítmény kompenzáció, vagy egy kézi zoompozíció beállítás is bosszantóan lassú művelet lehet, amit egy profi fotós egyszerűen nem engedhet meg magának. Márpedig ez a vaku profiknak készült, legalábbis a képességei és árcédulája alapján.

A vaku kezelőfelülete

A vaku által adott AF segédfény

Hagyományos jellegű viszont az AF segédfényforrás, amely nem lézeres, de meglehetősen méretes felületre ad megvilágítást.

Az E-TTL, illetve Nikonnál i-TTL rendszeren kívül persze e vaku is használható manuális módban, ilyenkor a többi vakuval szemben nem csak 1/128-ig, de akár 1/256-ig is lemehetünk a teljesítménnyel. A lépésköz itt is 1/3 Fé. Ami viszont kevésbé pozitív, hogy a vakucsatlakozás egyszerű szorítócsavaros megoldású, nem gyorsszorítós, mint a Canon vagy Nikon módszere.
A legújabb modellekkel való tökéletes kompatibilitásért viszont USB-n keresztül van lehetőségünk firmware frissítésre.

A Metz mecablitz 64 AF-1 ára bruttó 136.000 Ft.

A terméket a Hama Kft.-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!