A nagy rendszervaku teszt

0

Triopo TR-860EX

A Triopo TR-860EX a tesztmezőnyünk legolcsóbb motoros zoommal ellátott vakuja, amely ráadásul teljesítményben és zoom tartományban sem rossz, sőt!

A vaku zoomfeje 18-180 mm közé állítható, amely zoomátfogásban megegyezik a legkomolyabb modellekkel, igaz, nem 200mm-ig, csak 180 mm-ig jut, de ez már igazán apró eltérés. Nagylátószögű állása viszont jóval komolyabb, így aki szeret nagy tereket kivillantani, ezzel a vakuval igen jól járhat.
A vaku teljesítménye specifikáció alapján jó, 180 mm-nél 54-es kulcsszámú, tehát vélhetőleg egy hajszállal gyengébb lesz, mint a Canon 600EX.

A szolgáltatások terén a megszokottakat kínáló vaku TTl módban, manuális módban, nagy sebességű szinkron módban és optikai slave módokban (S1 illetve S2) is használható, sőt, rádiós kioldót is tartalmaz, amellyel azonos típusú vakuk oldhatók ki. A csatlakozók között a szinkron bemenetet és az elöl elhelyezett külső áramforrás aljzatát találjuk.

A vaku mellé a szokásos vakutalpon kívül egy diffúzor kupakot is kapunk, de persze használhatjuk a beépített, kihúzható diffúzor lapot is, no és a kis terelőlapocskát is. Egy kis érdekesség: ha a beépített diffúzor lapot kihúzzuk, a vaku zoomfeje erre nem reagál, marad ugyanabban a zoom pozícióban, nekünk kell a zoomállást módosítanunk (a többi vaku ilyenkor automatikusan nagylátószögű állásba mozdítja a fejet). S még egy aprócska idegesítő tulajdonság: a vaku oldalán lévő szinkronbemenet gumi kupakját képtelenség rendesen a helyére rakni, mindenképpen kilóg egy kicsit és csálén áll. A magamfajta, precízséget kedvelő embereknek ez bosszantó lesz, de egyébként a használhatóságot nem befolyásolja.

A vaku gombjainak elhelyezése leginkább a Canon 580 EX-ére hasonlít, igaz, itt nincs tárcsa, szerepét azonban négy irányú navigáló gombok és egy középső Set gomb veszi át.

A vaku kezelőfelülete

A vaku által adott AF segédfény

A Triopo TR-860EX vakuja az Aputure Magnum MG-86TL vakuval megegyező AF segédfényt kínál, amelyről itt is el kell mondjuk, hogy csak a középső fókuszpont használatakor lesz hatékony.
A vakut egyszerű szorítócsavarral rögzíthetjük a gépre.

A Triopo TR-860EX ára bruttó 50.000 Ft.

A terméket a Studio Line Fototech-Nika Kft.-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!