A nagy rendszervaku teszt

0

Sigma EF-610 DG Super

A Canon vakun kívül a nálunk járt modellek közül csak a Sigma készült Japánban. A jó öreg Sigma EG-610 DG Super még 2010-ben jelent meg. A több, mint 4 éves modellek azonban a mai napig megállják a helyüket.

A specifikációk szerint semmi különleges extrát nem kapunk ennél a vakunál, a 24-105 mm-es zoomfej teljesen átlagos, s nem tudja azt a nagy átfogást, mint a Canon 600EX, vagy a Metz 64 AF-1. A maximális kulcsszáma 60-as, ami első ránézésre úgy tűnhet, hogy azonos a Canon 600EX-éve, ez azonban kissé félrevezető. Ahogy a bevezetőnkben már írtuk, a kulcsszám gyújtótávolság függő, azaz a Canon 600EX 60-as kulcsszáma csak 200 mm-nél igaz. 105 mm-nél már nincs ekkora kulcsszáma, így a Sigma EF-610 DG Super 60-as kulcsszáma 105 mm-nél mindenképpen erősebb vakut sejtet.

A forgatható és le-fel dönthető fejjel szerelt vaku TTL és manuális módban egyaránt használható, s persze kínál HSS és stroboszkópikus vakuzást is. Manuális módban csak 1 Fé-enként állítható a teljesítmény, amely nem tesz lehetővé olyan precíz beállítást, mint a többi vakunál, viszont gyors beállítást kínál (igaz, a Yongnuo vakuval is lehet egy gombnyomásra 1 Fé teljesítmény változtatást elérni, s emellett kínál 1/3 Fé lépésközt is).

A vaku kezelőfelülete

A vaku által adott AF segédfény

A dedikált gombokkal készített Sigma EF-610 DG Super csak négy darab ceruzaelemről, vagy AA akkuról használható, külső áramforrásra nem köthető. Szintén hiányzik róla a szinkron bemenet csatlakozója. A felfogatás is kissé régies, itt sem gyorsszorítót alkalmaztak, hanem még az egyszerű csavarós megoldást.

A Sigma jelenlegi csúcsvakuja, az EF-610 DG Super 55.000 Ft-ért is megvásárolható.

A terméket a Hama Kft.-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!