A nagy rendszervaku teszt

0

Yongnuo YN600EX-RT

A Canon Speedlite 600EX-RT igazából egyedüli komoly megszorítója a Yongnuo 600EX-RT modellje, amely igen érdekes és meglepő módon ugyanazt a gyári megoldású rádiós kioldó rendszert kínálja, mint amit a Canon, azaz nem csak a Yongnuo vakuk képesek egymással kommunikálni, de a Canon 600-as változatai is vezérelhetők. Bár aki rendszeresen olvas minket, annak ez a kijelentés annyira nem meglepő, hiszen a Yongnuotól már bemutattuk a 600-as Canon vakukat kezelő YN-E3-RT rádiós vezérlőjét is.

A vaku 20-200mm közötti gyújtótávolságnak megfelelő villanási szögre állítható motoros zoomfejjel rendelkezik, a kulcsszám specifikáció szerint 20 mm-nél 26-os, 200 mm-nél 60-as. A vakut szokás szerint kihúzható diffúzorral és kis fényterelő lapocskával (catch light panel) is ellátták.

A 600EX-RT a Canon modellel megegyezően beépített rádiós kioldót is tartalmaz, amely a többi 600EX, vagy 600EX-RT-t képes kioldani. Bár a Canon vaku egy opcionális SR-N3 kábel segítségével az N3 csatlakozós fényképezőgépek távvezérelt exponálása is alkalmas, ez a lehetőség a Yongnuo modelljéből kimaradt, így a jack csatlakozó sem került a vakura. Helyén viszont egy USB csatlakozó található, amely a firmware frissítését teszi lehetővé a későbbi fényképezőgépekkel való kompatibilitás megtartása érdekében.

Természetesen ebből a vakuból sem maradt ki a manuális mód, amiben 1/128 teljesítményig mehetünk le 1/3 Fé lépésekben.
A többvakus rendszernél itt is használhatunk E-TTL II rendszert, s szokás szerint 3 csoportot választhatunk, ahol az A, B és C csoportok teljesítmény aránya is beállítható. A gépváztól eltávolított vakuk kezelésére egyébként a Yongnuo ST-E3-RT, vagy ennek eredeti Canon változata is alkalmas.

Nem maradt ki a funkciók közül az optikai master/slave vezérlés sem, s persze megtalálható a stroboszkópikus vakuzás is, ahogy a szinkronsebességen túli zársebességgel történő vakus fotózást lehetővé tevő High Speed Sync (HSS) mód is elérhető.

A vaku a négy AA méretű elemen/akkumulátoron kívül külső tápról is üzemeltethető, valamint rendelkezik szinkron bemenettel is a külső kioldókkal vagy géppel történő vezetékes összeköttetéshez.

A vaku kezelőfelülete

A vaku által adott AF segédfény

A vaku gyorsszorítóval rögzíthető, amely gyors felhelyezést és stabil tartást biztosítana, de utóbbi valahogy a nálunk járt Yongnuo vakunál nem vált valósággá, a gépvázon egy kissé billegett a vaku.

A vaku kezelőfelülete teljesen megegyezik a Canon változatéval. Hátulról csak az képes megmondani a vakuról, hogy nem eredeti Canon, aki tudja, hogy a Canon vakunál a rádiós kioldás és mode gomboknál a jelzés, illetve felirat magán a gombon található, míg a Yongnuo ezt a burkolatra írta. Egyebek tekintetében azonban teljesen megegyezik a két vaku kialakítása. Az LCD alatti négy gomb funkciója a kijelzőn olvasható le, az egyes gombok megnyomása után az adott paraméter értékét a tárcsával állíthatjuk be.

A Yongnuo YN600EX-RT vaku ára bruttó 60.000 Ft.

A terméket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!