A nagy rendszervaku teszt

0

Canon 600EX-RT

Bár a kipróbált vakuinkat ABC sorrendben kívánjuk bemutatni, mégis a Canon modellel kezdünk, két okból. Egyrészt mivel ez a gyári megoldás, triviális, hogy ezt tekinthetjük alapnak, másrészt pedig az eredeti koncepciónk szerint is ennek a vakunak keressük az alternatíváit, így logikus, hogy ezt mutatjuk be elsőként.

A Canon felső kategóriás Speedlite sorozata az 550EX és 580EX után két részre szakadt, a 600EX és a 600EX-RT modellekre. A két változat között annyi a különbség, hogy míg a 600EX a vezeték nélküli rádiós vezérléssel való használat során csak vevőként funkcionálhat, a 600EX-RT adót is tartalmaz, illetve persze vevőként is funkcionálhat. A két modell közül jelenleg elsősorban a 600EX-RT kapható, bár elvileg hamarosan boltokba kerülhet a kicsit kedvezőbb árú 600EX is.

A vaku 20-200mm közötti gyújtótávolságnak megfelelő villanási szögre állítható motoros zoomfejjel rendelkezik, a kulcsszám 20 mm-nél 26-os, 200 mm-nél 60-as. A vakut kihúzható diffúzorral és kis fényterelő lappal (catch light panel) is ellátták. Az természetesen manuális módban is használható, ilyenkor 1/128 teljesítményig mehetünk le, a lépésköz 1/3 Fé.
A specifikációkból is könnyen kiolvasható adatokon kívül fontos, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a vaku. Az 600EX-RT beépített rádiós kioldóval rendelkezik, amely a többi 600EX, vagy 600EX-RT-t képes kioldani. A vaku érdekessége, hogy ez a kioldás nem csak a vakukhoz használható, hanem több fényképezőgépes rendszerben egy opcionális SR-N3 segítségével az N3 csatlakozós fényképezőgépek távvezérelt exponálása is kivitelezhető (lásd csatlakozók legfelsője).

A többvakus rendszernél természetesen használhatunk E-TTL II rendszert, s szokás szerint 3 csoportot választhatunk, ahol az A, B és C csoportok teljesítmény aránya is beállítható. A gépváztól eltávolított vakuk kezelésére egyébként a Canon ST-E3-RT is alkalmas.

Nem maradt ki a funkciók közül az optikai master/slave vezérlés sem, s persze megtalálható a stroboszkópikus vakuzás is, ahogy a szinkronsebességen túli zársebességgel történő vakus fotózást lehetővé tevő High Speed Sync (HSS) mód is elérhető.

A vaku a négy AA méretű elemen/akkumulátoron kívül külső tápról is üzemeltethető, valamint rendelkezik szinkron bemenettel is a külső kioldókkal vagy géppel történő vezetékes összeköttetéshez.

A vaku kezelőfelülete

A gyorsszorítóval rögzíthető Canon Speedlite 600EX könnyen kezelhető, köszönhetően a jól strukturált gomboknak és a logikus menünek. Az LCD alatti négy gomb funkciója a kijelzőn olvasható le, az egyes gombok megnyomása után az adott paraméter értékét a tárcsával állíthatjuk be.

A Canon 600-as vakuja igen komoly segédfényt kínál, amely középső AF pont használatakor függőleges sávot vetít a témára, míg szélső fókuszpontot használva méretes területet képes megvilágítani.

AF segédfény középső AF-pont esetén

AF segédfény szélső AF-pont esetén

A Canon Speedlite 600EX-RT ára 155.000 Ft.

A terméket a Canontól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!