Eredeti vs. utángyártott patronok

0

Utángyártott patronok

A második kört, ahogy már említettem az utángyártott patronokkal futottam. Mivel a tintatartályok egyben a nyomtatófejet is magukban rejtik, ezek a kazetták elég bonyolult egységek. Éppen ezért az utángyártott patronok ebben a kategóriában visszagyűjtött eredeti patronok újratöltött változatai. A gond ezzel csak az, hogy ezeket a nyomtatófejeket eredetileg csak egy ciklusra tervezték, így semmi sem garantálja, hogy az eredeti tinta kifogyása után is működőképesek. Feltételezem, hogy valamennyire túl vannak méretezve, tehát 1-2× újratöltve gond nélkül használhatók, de egy utántöltött patronnál nem lehet tudni, hogy az adott patron éppen hanyadik körénél jár már.

Nyilván nem az első töltésén esett át az a színes kazetta sem, amit a Canon nyomtatóba vettem. A telepítés és a fejigazítás során már látni lehetett, hogy gond lesz. Fejtisztítás, majd fokozott fejtisztítás következett, de nem lett jobb: a színes tartályokból csak ímmel-ámmal folyt tinta. Ennek ellenére megpróbálkoztam az előző oldalon leírt első napi feladat elvégzésével, hátha menet közben magához tér. Nem tért. A HP-ba vett patron ezalatt az elvárásoknak megfelelően teljesítette a feladatát.

Mivel az utángyártott patront már a teszt legelején megvettem, esély sem volt arra, hogy visszavigyem és reklamáljak. Ezt a kárt be kellett nyelnem. Az új patronnal a nyomtató rendben üzemelt, így ki tudtam nyomtatni az első napra előírt négy színes A4-es fotót is. Ezután a teszt az eredeti menetrend szerint folytatódott.

Titkon bíztam benne, hogy az utángyártott patronok látványosan tovább fogják bírni a strapát, mint az eredetik, de csalódnom kellett. A nem gyári szettek kb. ugyanannyi nyomat elkészítése után fogytak ki, mint a gyáriak. Az utángyártott patronokkal is a HP végzett hamarabb (ami persze nem jelenti azt, hogy a HP gazdaságtalanabb lenne, hiszen sem a tintamennyiségről, sem pedig patron áráról nem beszéltünk még), bár a Canon a fekete patronnal egy kicsivel tovább bírta.

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az utángyártott patronok esetén egyik nyomtatóban sem működött a tintaszint kijelzés.

Minőség

A Canon esetében az eredeti és az utángyártott tinták közötti különbség minimális. Némely képeken megfigyelhető némi színbeli csúszás, többnyire a zöld irányába, de inkább csak a sötétebb területek érintettek. A fekete-fehér fotóknál a zöldes elszíneződés már kimondottan zavaró. Ha a minőség és az állandóság az elsődleges szempont, akkor egyértelmű, hogy az eredeti patronokat kell használni. A fekete szöveg nyomtatásakor megfigyelhető, hogy a tinta valamivel jobban elfolyt a papír rostjain, a betűk szélei nem annyira tiszták, de egy házi dolgozat, vagy egy fax kinyomtatásához bőven megfelelő.

Eredeit vs. utángyártott patronok

Részlet az eredeti Canon tintával nyomtatott képből

Részlet az utángyártott Canon tintával nyomtatott képből

Részlet az eredeti HP tintával nyomtatott képből

Részlet az utángyártott HP tintával nyomtatott képből

Részlet az eredeti Canon tintával nyomtatott ábrából

Részlet az utángyártott Canon tintával nyomtatott ábrából

Részlet az eredeti HP tintával nyomtatott ábrából

Részlet az utángyártott HP tintával nyomtatott ábrából

A HP esetén a szövegnyomtatásnál szembetűnő a különbség az eredeti és az utángyártott patronok nyomatai között. Míg az eredeti patronokkal az élek többnyire élesek és tiszták, az utángyártott tinta elfolyt, ahogy a Canon esetében is. A dokumentumok színében van különbség, de ott ez többnyire nem zavaró. Fotók esetében viszont az. Ha egy barnás kabátból zöldes lesz, a bőrszínek torzulnak, akkor azt mindenki észre fogja venni. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az utángyártott patronnal készült nyomatok az eredetivel készülttel ellentétben nem lettek csíkosak, ami elég meglepő.

További tapasztalatok

színenként cserélhető patronok egy Canon faxban

A tintasugaras nyomtatóknak persze csak egy része használ nyomtatófejjel egybeépített tintatartályokat. A színenként cserélhető tintatartályos nyomtatók külön nyomtatófejjel vannak felszerelve, így a tartály kiürülésekor csak tintát kell cserélni. A régebbi modelleknél a passzív tintatartályt újratöltve lehetett folytatni a nyomtatást, de egyes gyártók némelyik modellben igyekeztek egy a tartályba épített elektronikával elejét venni a töltögetésnek.

Ezeknél a nyomtatóknál a fej természetesen úgy lett megtervezve, hogy a nyomtatót annak teljes élettartama alatt ki tudják szolgálni, így nincs akadálya, hogy utángyártott patronokkal hajtsuk. A tartós üzemre tervezett nyomtatófej azonban drága, így ha az utángyártott tinta valamiért tönkreteszi, akkor könnyen elveszíthető az olcsóbb tinta használatából szerzett előny. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy egy utángyártott tintával hajtott Canon MP600F faxban a nyomtatófej csere közel 30 ezer forint.

Ez a teszt ugyan csak egy szett patronról szólt, így az adott gyártó patronjai közötti minőségbeli különbség vizsgálata fel sem merült. Pedig a külső gyártótól származó tinták között az elviselhetőnél gyakran jóval nagyobb a színbeli eltérés. A teli műanyagból készült patronoknál ez nem feltűnő, csak a nyomaton csodálkozhatunk, de különböző időben töltött átlátszó tartályokat egymás mellé téve gyakran jelentős árnyalatbeli eltérések figyelhetők meg. Mondanom sem kell, hogy úgy elég nehéz színhelyes képeket, ábrákat nyomtatni, ha már a tinta színe sem azonos azzal, amire a nyomtató szoftverét kalibrálták.

Árak?

Mivel az eredeti és az utángyártott patronokban lévő tintamennyiség nem igazán tért el egymástól, az árak magukért beszélnek. Az is tisztán látszik, hogy a hibás Canon patron miatt nemhogy nem spóroltam a Canon nyomatokon, de szépen rá is fizettem.

Eredeti és utángyártott patronok árai
Eredeti Utángyártott Megtakarítás
Canon fekete 4900 Ft 3400 Ft 1500 Ft (30%)
Canon színes 5900 Ft 3800 Ft 2100 Ft (36%)
HP fekete 4400 Ft 3200 Ft 1200 Ft (27%)
HP színes 4900 Ft 3900 Ft 1000 Ft (20%)

Színtartósság

A rendszeres Pixinfo.com olvasók tudják, hogy a nyomatok színtartóssága vesszőparipánk. Ebben a tesztben nem volt időnk arra, hogy egy fakulástesztet is lebonyolítsunk, de a korábbi tapasztalatainkból azt kell mondjam, hogy az eredetivel összehasonlítva az utángyártott tinták biztosan hamarabb kifakulnak.

Megéri?

A kérdést nehéz egyértelműen megválaszolni. Ha csak a nyomatok minőségét nézem, akkor gyakran nincs jelentős különbség az eredeti és az utángyártott tinta minősége között. Persze nem lehet a külső gyártók termékeit mindenhol használni, de el tudok olyan felhasználási területeket képzelni, ahol ez az enyhe minőségromlás nem lényeges. Ha tehát ezt nézzük, akkor megéri. Ha a kockázatokat nézem, akkor egyértelműen nem a válasz. Ha minden 4. patront kétszer kell megvennem, és minden 6-8. szett tönkreteszi a nyomtatófejet (ahol a fej külön van), akkor a sok bosszankodás akkor sem éri meg, ha anyagilag még így is jobban jöttem ki. Persze ha azt mondom, hogy nem éri meg, akkor sokan fognak azzal jönni, hogy de ők már évek óta csak utángyártott tintát használnak, és náluk minden remek. Biztos rossz gyártót választottam. Ez lehet, hogy így van, de szerintem nekik volt inkább szerencséjük eddig. A mostani teszt két alanyával együtt eddig 5 nyomtatóban próbáltam többféle gyártótól származó utángyártott tintát használni, de a mostani HP-t leszámítva (egy szett tinta – nem egy nagy minta) mindegyikkel volt gondom előbb vagy utóbb. A már említett fax 3-4 évig gond nélkül ment utángyártott tintán, de azt is hozzá kell tennem, hogy ezalatt maximum 4-5 szett tintát használt el. A vége pedig egy 30 ezer forintos javítás lett, ami szinte biztosan több volt, mint amennyit a tintán spóroltam. Ha tehát valaki engem kérdez, hogy megéri-e utángyártott tintát használni, akkor a válaszom egyértelműen nem.