Eredeti vs. utángyártott patronok

0

Tesztalanyok, metódus

Fogtam két egyszerű, belépő szintű, fotók nyomtatására kompromisszumokkal, de alkalmazható tintasugaras nyomtatót. Az egyik a Canon PIXMA iP1600, a másik a HP Deskjet 4200. Egyik sem mai modell – nálunk is kvázi elfekvő darabként hánykolódtak a szerkesztőségben – de mindkettő azonos kategóriájú, azonos nyomtatási elvet követ, így jó alanynak tűntek egy hónapokon át tartó, otthoni nyomtatóhasználatot szimuláló teszthez.

Canon PIXMA iP1600

HP Deskjet D4260

Nem terveztem, hogy kimondottan összehasonlítsam a nyomtatókat, de valamennyire kénytelen leszek, hogy tudjam majd a külső gyártótól származó tintákat mihez hasonlítani. Mindkét nyomtató képes fotókat nyomtatni, bár a jobb minőséget csak speciális fotó patron használatakor biztosítják. Mivel fotó patronból egyik modellhez sem árultak utángyártott darabot, így minden feladathoz a hagyományos cián-magenta-sárga színeket tartalmazó patront használtuk. Mindkét nyomtató a nyomtatófejjel egybeépített patronokkal működik, így egy patron biztosítja a fekete, míg egy másik a három alapszín nyomtatását. Egy-egy szín elfogyásakor ennek megfelelően a teljes patront cserélni kell.

A Canon gyári tintái a nyomtató dobozából

Eredeti HP tinták
(külön vásárolva)

A gyári eredeti mellett a Pearl Type patronjait használtam. Azért erre esett a választásom, mert mindkét nyomtatóhoz ajánlottak patront, így korrektnek tűnt az összehasonlítás. Persze sok más gyártó terméke is a piacon van, de ennek a tesztnek a keretei nem tették lehetővé, hogy egynél több utángyártott szettet is kipróbáljak.

Utángyártott Pearl Type patronok a Canon nyomtatóhoz

Utángyártott Pearl Type patronok a HP nyomtatóhoz

Metódus

A feladatot nem akartam túlbonyolítani, hiszen nem rendelkezünk elég erőforrással, hogy nagyon tudományosra vegyük a dolgot, ezért egy egyszerű otthoni felhasználást próbáltam szimulálni. Először a gyári eredeti patronokat tettem a nyomtatókba, majd mindkettővel kinyomtattam néhány dokumentumot, illetve néhány fotót. Ezután a nyomtatókat kikapcsoltam, és csak néhány hét elteltével tértem vissza a projekthez. Akkor egy nagyobb terjedelmű dokumentumot nyomtattam ki színes ábrákkal mindkét készüléken, majd újra kikapcsoltam őket. Ez így ment mindaddig, amíg mindkét nyomtatóból ki nem fogyott a tinta. A nyomatokat természetesen külön gyűjtöttem, a dátumokat illetve a nyomtatásnál használt beállításokat és papírtípusokat pontosan feljegyeztem, hogy a teszt a második körben az utángyártott patronokkal a lehető legpontosabban ismételhető legyen.