Exkluzív: Canon EOS-350D

0

Egy kis történelem…

Az EOS-350D bejelentésekor a Canon nagy meglepetésekkel szolgált. Az első 1000 dollár alatti árú digitális tükörreflexes fényképezőgépnél, az EOS-300D-nél ugyanis azt érezhettük, hogy az tudatosan lebutított volt a komolyabb társával, a 10D-vel szemben. Nyilvánvaló, hogy a 300D célja nem is az volt, hogy a 10D-t lesöpörje a piacról, hanem az, hogy azok számára is lehetőséget biztosítson a digitális tükörreflexes fényképezőgépek előnyeinek kihasználására, akik nem rendelkeznek több ezer dollárral egy ilyen készülék megvásárlására.

Már mindenki kívülről fújja, hogy a 300D lavinát indított el az „olcsó” D-SLR gépek megteremtésével. A Canon után a Nikon is bejelentette hasonló árfekvésű, ámde szolgáltatásaiban kiemelkedőbb gépét, a D70-et. Ezt követte a Pentax a még nagyobb tudású *ist DS-sel, valamint az Olympus az E-300-zal. A 300D után tehát azt lehet megfigyelni, hogy a Canonnal konkurens gyártók a többletszolgáltatásokkal próbálják magukhoz csábítani a digitális SLR-fotózásba most belépőket.EOS-350D: az olcsó 20D?

A fenti tényeket természetesen a Canon is felismerte, ezért kaptunk oly sok meglepetést a 350D-vel, hiszen szinte mindent javítottak, amiben a 300D gyengébben teljesített társainál. A bejelentés után sokakban megfogalmazódhatott a kérdés: vajon lesz-e, aki a 20D mellett dönt? Tekinthetjük-e az EOS-350D-t egy olcsó EOS-20D-nek? Hiszen az EOS-350D közel olyan sokat tud, mint a 20D és csak 1000 euro. A kérdés engem is sokáig foglalkoztatott, az adatlapokon található különbségek elsősorban a fotózást profi szinten művelők számára jelenthetnek előnyt, pl. 1/8000 mp-es zársebesség, ISO3200, gyorsabb (5 kép/mp-es) sorozat, 9 fókuszpont.

Változások a 300D-hez képest

A Canon EOS-350D fontosabb változásait az előd 300D modellhez képest táblázatunkban foglaltuk össze:


Canon EOS-300D és EOS-350D közötti főbb különbségek

Canon EOS-300D
Canon EOS-350D
Bekapcsolási idő
3 mp 0,3 mp
Érzékelő felbontása
6,3 Mpixel 8 Mpixel
Érzékelő mérete
22,7×15,1 mm (1,6x) 22,2×14,8 mm (1,62x)
Tükörfelcsapás
nincs van
Fénymérés
kiértékelő, részleges, középre súlyozott
közvetlenül nem választható
kiértékelő, részleges, középre súlyozott
közvetlenül is választható
Fókusz-módok
One Shot, AI Servo, AI Focus
csak témamódokhoz rendelve
One Shot, AI Servo, AI Focus
közvetlenül választható
CompactFlash kártya kezelés
lassú gyors
vaku rendszer
E-TTL E-TTL II
vaku szinkronizálás
csak első redőnyre első vagy második redőnyre
Beépített vaku
E-TTL, 8,5 cm-re felpattanó E-TTL II, 9 cm-re felpattanó
Vaku telj. kompenzáció
nincs van (-2..+2 Fé)
képfeldolgozó egység
DiGiC DiGiC II
Sorozat sebesség és hossz
2,5 kép/mp max. 4 RAW/JPEG képig 3 kép/mp max. 6 RAW, vagy 14 JPEG képig
Egyedi funkciók
nincsenek 9 darab
USB csatlakozás
USB 1.1
(max. 12 Mbps)
Hi-Speed USB 2.0
(max. 480 Mbps)
Energiaellátás
BP-511 (7,4V, 1100 mAh) NB-2LH (7,4V, 720 mAh)
Kereső által létrehozott kép mérete
20,5 fok 19 fok
Fehér-egyensúly
auto, 6 előre programozott, kézi auto, 6 előre programozott, kézi, finomhangolás, fehér-egyensúly sorozat
Opcionális markolat
BG-E1 BG-E3
Váz mérete
142 x 99 x 72,4 mm 126,5 x 94,2 x 64 mm
Váz tömege
560 gramm 485 gramm

A külső nem minden… vagy mégis?

Az EOS-300D elsőként csak szürke színben volt kapható. A fényképezőgépeknél azonban a fekete színhez asszociáljuk a professzionális képességeket, így többek szerint a szürke szín választásával a Canon is azt próbálta sugallni: a 300D nem profi fényképezőgép (ami valóban igaz). Később megjelent a 300D fekete változata is, de az EOS-350D-vel a Canon nem játszotta el ugyanezt. A 350D-nek ugyanis már bejelentéskor létezett a fekete változata, sőt hazánkban csak a fekete vázat fogják forgalmazni. Persze a külső nem minden… Vagy mégis?


A fényképezőgépet kézbe véve azonban rögtön kiderült, hogy a Canon mérnökei hol tévedtek. A fő probléma a markolat. Viccesen fogalmazva akár azt is mondhatnánk, hogy érdemes lenne összehozni a Canon 350D tervezőit a Pentaxos mérnökökkel, hiszen ők már készítettek kényelmetlen kis gépet (*ist D) és megcsinálták a hasonló méretű, de kényelmes fogású változatát is (*ist DS). Az EOS-350D ugyanis sajnos elég kényelmetlen fogású. A kis méretéből adódóan a markolat egész egyszerűen nem elég magas (a kisujjunk mindenképpen lelóg a gép alá), másrészt a markolat kidudorodó része nem elég nagy, a gépet sokáig fogva kényelmetlen érzésünk támadhat, főleg egy méretesebb, nehezebb optikával használva.A tesztgépünkhöz BG-E3 portré markolatot is kaptunk, így hát rögtön ki is derült, mennyivel jelent nagyobb kényelmet ennek a kiegészítőnek a használata. Személy szerint nagyon kíváncsi voltam, hátha ez egy kötelező darab lesz a géphez, megkönnyítve a jó fogást. A markolat folytatásaként, a kiegészítő „grip” hatására már a kisujjunk is elfér, igaz, a markolat vastagsága ettől nem változik, továbbra is kissé kényelmetlen. Függőleges (porté) állásban viszont remek jó fogást találni már a gépen, hála a portrémarkolatnak. Mennyivel jobb lett volna, ha a gép is ilyen vastagságú markolatot kap! A BG-E3-ba egyébként két Li-ion akkumulátort, vagy 6 darab AA méretű NiMH akkut helyezhetünk.

LCD-k és kereső


A státusz LCD továbbra is a hátlapon található (a kisebb méret miatt a felső részre egyébként se fért volna el). Tartalma kis mértékben megváltozott, hiszen új funkciókat kell megjeleníteni: fókuszmód, fénymérés módja, de a korábbi paraméterek közül nem vettek le egyet sem. A háttérvilágítás most is borostyán-sárga színű, mint a 300D-nél volt.

A hátlapra elhelyezett 1,8″-os színes LCD felbontása kicsit változott, itt 115e pixeles megjelenítővel dolgozhatunk. A kijelző szép, részletes képet ad, a fényereje viszont gyengébb, mint a 300D-é volt, ami főként erős napsütésben okozhat gondot, hiszen a tükröződés még most is problémát okoz. Javítottak viszont a nagyított képek megjelenítésén. Szinte az összes Canon gép hibája, hogy teljes nagyításnál nagyon lágy képeket láthatunk a kijelzőn, még akkor is, ha maga a felvétel tűéles. Bár a 350D-é sem tökéletes még, de már sokkal jobban ellenőrizhető az élesség, mint a 300D-nél.


A pentatükrös kereső – bár ugyanazt a mattüveget kapta, mint a 300D – kis mértékben megváltozott. Ezt főleg a látható kép méretében érezhetjük. Míg a 300D keresőképe 20,5 fokos szög alatt volt látható, a 350D keresője által létrehozott kép 19 fokos. Ez a kis mértékű méretcsökkenés nem jelentős, általában nem is okoz problémát. Nagyobb gond csak kis mélységélességű objektívnél adódhat, ha kézi élességállítást szeretnénk használni. A kereső dioptria-korrekciós lehetőséggel is rendelkezik. A gumi szemkagylót levehetjük a kémlelőnyílás elöl, így lehetőség van a kereső eltakarására a géphez mellékelt gumilap segítségével (hosszú expozíciós időknél a beszűrődő fény elkerülése érdekében).Kezelőfelület

A 300D-hez képest a kezelőszervek is kicsit megváltoztak. Míg a sorozat módok között választó gomb a 300D-nél a gép tetején van, az új 350D-nél ez a hátlapra került. Véleményem szerint ez jobb is így, könnyebben elérhető, mint a gép tetején lévő. A programtárcsa az EOS-350D-n már fémből készült, forgatása azonban kissé nehezebb, mint az elődmodell műanyag tárcsáját. A státusz LCD háttérvilágításának bekapcsolására szolgáló gombot új formájúra alakították, amely elkülönül a többi gombtól, így teljes sötétségben is könnyen rá lehet találni.

A fehér-egyensúlyt és az érzékenységet a 300D-nél is a négyirányú nyilak segítségével választhattuk ki, ugyanezen gombok szolgálnak a 350D-nél is ezen paraméterek megváltoztatására. Van mégis egy fontos különbség: a 300D-nél a gomb lenyomása és a vezérlőtárcsa elforgatása által beállított érték a státusz LCD-ről volt leolvasható, most a 350D-nél minden esetben bekapcsol a hátsó 1,8″-os színes LCD, vagyis menüből kell kiválasztanunk a szükséges értéket. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy nagyobb lesz így a fogyasztás az értékek beállításakor, előnye viszont, hogy nem kell a státusz LCD háttérvilágítását bekapcsolnunk ahhoz, hogy lássuk mit állítunk be. Mivel a 350D már jóval több paraméterében megváltoztatható, mint a 300D, a nyilak közül sem maradt ki egy sem, itt már a jobbra és balra nyílnak is funkciója van: a fénymérés módja (középpontos, részleges, vagy 35 mezős kiértékelő) és az AF mód (egyszeri: One Shot, intelligens: AI Focus és követő: AI Servo) változtatható, szintén a menüből.

A menüre már többször is hivatkozunk, nézzük tehát ennek tartalmát:

Felvétel menü 1:


 • Képminőség/felbontás

 • Vörösszem-effektus csökkentés

 • Hangjelzés

 • AF mód (One Shot, AI Focus, AI Servo)

 • Fénymérés

 • Érzékenység

Felvétel menü 2:


 • Automatikus exp. sorozat (3 kép max. +-2Fé)

 • Vaku teljesítmény kompenzáxió (-2..+2 Fé)

 • Fehér-egyensúly

 • Fehér-egyensúly eltolás/sorozat

 • Színtér (sRGB, Adobe RGB)

 • Kép-paraméterek (két előre definiált, fekete-fehér+digit. szűrők, 3 felhasználói paraméter: kontraszt, élesítés, digit. szűrő: nincs/sárga/narancs/vörös/zöld, tónus effekt: nincs/szépia/kék/lila/zöld)

Lejátszás menü:


 • Védelem

 • Forgatás

 • Nyomtatási sorrend

 • Diavetítés

 • Exp. utáni automatikus megjelenítés időtartama

Beállítás menü 1:


 • Automatikus kikapcsolás időzítésének értéke

 • Automatikus elforgatás

 • LCD fényerő

 • Dátum/idő

 • Fájl sorszámozás

 • Kártya formázás

 • Exponálás kártya nélkül

Beállítás menü 2:


 • Nyelv (sajnos magyar nincs)

 • Video rendszer (PAL/NTSC)

 • Kommunikáció (PTP/PC)

 • Egyedi beállítások (c. Fn lásd részletesebben később)

 • Beállítások törlése (összes/c. Fn)

 • Képérzékelő tisztításhoz tükör felcsapás

 • Firmware verzió

Custom Functions:


1. SET gomb hatása (képminőség/paraméter/lejátszás mód/AF pontok/normal)

2. Zajszűrés hosszú exp. időknél (be/ki)

3. Vaku szinkronidő (auto; fix. 1/200 mp)

4. Kioldó gomb (AF/AE rögzítés; AE rögzítés; AF rögzítés, élességállítás *-gal rögzítés nélkül)

5. AF segédfény (ki/be/csak külső vakun)

6. Exp. korrekció lépésköze (1/2 Fé ; 1/3 Fé)

7. Tükörfelcsapás (MLU)

8. E-TTL II mérés (kiértékelő / átlag)

9. Vaku szinkron (1. redőny / 2. redőny)


Újabb 8 Mpixeles CMOS képérzékelő

Noha a bejelentés előtt sejthető volt, hogy a 300D utóda is 8 Mpixeles lesz, ahogy a 10D-é is (vagyis a 20D), arra senki nem gondolt, hogy a két géphez két külön CMOS-t fejleszt a Canon. Az EOS-350D-be ugyanis fizikailag is más CMOS került, mint a 20D-be. A 20D-é 22,7×15,1 mm (ahogy az EOS-300D-é is), az EOS-350D-be kicsit kisebb, 22,2×14,8mm-es érzékelő került. A képkivágás mértéke tehát picit nagyobb, így a képkivágás faktor itt 1,62x-es. Nem túl nagy különbség. Az érzékenységet ISO100 és ISO1600 között változtathatjuk. Bár a tesztgépünk még nem végleges, tehát nem a kereskedelmi változat, a képzajra itt sem lehet panasz, a nagyobb felbontás ellenére az ISO1600 érzékenységű kép nem látszik zajosabbnak, mint a 300D-é, valószínűleg csak nagyon pontos méréssel lehetne kimutatni a különbséget akár egyik, akár másik irányba.EF és EF-S bajonett

Ahogy az EOS-300D és EOS-20D is, úgy a legfrissebb Canon D-SLR, a 350D is képes fogadni az EF és az EF-S bajonettes objektíveket is. A Canon érezhetően ráállt az EF-S bajonettes objektívek fejlesztésére is, legújabb objektíve a 60mm fókusztávolságú, F2,8 fényerejű makró optikája, amellyel az 1,6x-es képkivágásnak köszönhetően 1:1 leképezési arány érhető el, annak ellenére, hogy alig nagyobb méretű, mint egy 50mm/1,8-as alapoptika. A géphez ezt az objektívet is megkaptuk, bár ez sem a végleges változat, akár így is bőven a polcokra kerülhetne. Ultrahang-motoros élességállítása kellően gyors és teljesen hangtalan. Az optika rajza kiváló, még nyitott blendénél is.

A 350D-hez kitben vásárolható optika hasonló a 300D-hez készítettel, a 18-55mm/F3,5-5,6 II objektív csak kis mértékben tér el az elődjétől, elsősorban külső változások történtek. Az élességállítás itt sem USM megoldású.

Vaku


Már a 300D vakuja is igen magasra ugrott fel, ezáltal csökkentve a vörösszem hatás kialakulásának esélyeit, de a 350D vakuja még magasabbra pattan. Az optikai tengelytől a vaku mintegy 9 cm-rel magasabbra kerül. Az új gép beépített vakujával is van lehetőség a második redőnyre szinkronizálni, sőt a vaku teljesítménye is kompenzálható.

A gép tetején E-TTL II rendszervakuknak (amelyből a Canon jelenleg csak a Speedlite 580EX-et kínálja) kialakított vakupapucs található, amelyen természetesen E-TTL vagy középpontos vakuk is használhatók, de kevesebb szolgáltatással.

A vakuk használható szinkronideje 1/200 mp. Ennél nagyobb zársebességet is használhatunk, ha nagy sebességű szinkront támogató vakuval dolgozunk (pl. Speedlite 550EX, Speedlite 580EX), ekkor akár 1/4000 mp-es zársebességet is elérhetünk (a vaku teljesítménye ekkor csökken!).

Sebesség

A fényképezőgép gyors. Ezt tessék nyugodtan általánosan érteni, ugyanis szinte minden tekintetben felülmúlja elődjét. Jóval gyorsabb a bekapcsolás, mindössze 0,3 mp szükséges ahhoz, hogy teljes működőképes állapotba jusson a gép.

Bár a sorozatfelvételnél a 3 kép/mp nem számít kiemelkedően nagy sebességűnek, kategóriájában jó érték és a 300D-hez képest ez is gyorsult. Sőt, a puffer mérete is nőtt, a korábbi 4 képes (RAW vagy JPEG) sorozat helyett a 350D már 6 RAW képig, vagy 14 JPEG képig (témafüggő) tartó sorozatra képes.

Gyorsabb a kártyára írás is. A 350D 40 MB-ot 12 másodperc alatt írt ki (3,3 MB/s) egy normál szériás Kingston memóriakártyára, míg a 300D ugyanezt az adatmennyiséget 40 mp alatt (1 MB/s) írja ki. Gyorsabb memóriakártyával nagyobb különbségek adódhatnak, mivel a 300D sajnos lassan kezeli az egyébként gyors memóriakártyákat is, míg a 350D képes nagyobb sebességre is.

Gyorsult a kész képek áttöltése is számítógépre, hiszen az USB immár Hi-Speed 2.0 kompatíbilis. Bár a memóriakártyákat többnyire célszerű kártyaolvasóval olvasni, ennek a gyorsulásnak a PC-ről való vezérlés, illetve közvetlenül PC-re történő fotózás során is hasznát lehet venni.

Képminőség

Bár a tesztgépünk még nem a végleges változat, azt elárulhatjuk, hogy teljes mértékben meg vagyunk elégedve a képminőséggel. A képek nem zajosak, a színek szokás szerint tökéletesek, a kép élesség még az EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 optikával is megfelelő (ki gondolta volna, hogy ez az objektív még 8 Mpixelhez is elegendő lesz). Tesztfotókkal azonban nem szolgálhatunk, hiszen nem végleges változatról van szó, a gyári mintafotókat azonban érdemes megnézni (link lent).

Akkumulátor, memóriakártya

A „miniatürizálás” egyik áldozatáról (a markolatról) már írtunk, most a másik áldozaton a sor, az akkumulátoron. A korábbi modelleket mind a népszerű és elterjedt BP-511 akku táplálta, az EOS-350D-ben a kisebb méret miatt kisebb akkut is kellett választani. A választás a kompakt gépekből ismert NB-2LH akkura esett, amely 7,4V feszültségű, 720 mAh kapacitású (5,33Wh) szemben a BP-511 1100 mAh-jával (8,1 Wh). Bár a tükörreflexes gépeknél nem olyan nagy probléma az akku kérdése, hiszen eleve nem használjuk olyan sokat a nagy fogyasztású LCD-t, a 350D-nél sajnos akkor is kell LCD-t használni, amikor nem lenne muszáj (lásd érzékenység, fehér-egyensúly, fókuszmód stb. választáskor az LCD mindenképpen bekapcsol).

A memóriakártya továbbra is CompactFlash Type I vagy Type II típusú lehet, a kártya sebessége viszont sokkal jobban érezhető, mint a 300D esetén.Közvetlen nyomtatás

Manapság már nem meglepő, ha egy digitális fényképezőgép képes számítógép nélkül is képeket továbbítani egy nyomtatóra. Bár a tükörreflexes gépek között azért ez még ritkaság számba megy, a Canon EOS-350D két közvetlen nyomtatási szabványt is támogat, a PictBridge-et és a Canon Direct Print-et.


Csatlakozók

Az EOS-350D-n ugyanazok a csatlakozók találhatók, mint a 300D-n, vagyis nincs vakuhoz szinkronkimenet, de van video kimenet, van USB csatlakozás (igaz, ez már Hi-Speed 2.0) és van vezetékes távkioldó csatlakozás, ugyanaz, ami a 300D-n volt.A doboz tartalma


 • EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 II optika (csak a kit változatban)

 • NB-2LH Li-ion akkumulátor

 • akkumulátor töltő

 • USB kábel

 • Videó kábel

 • nyakpánt

 • védősapka az objektív foglalathoz

A fényképezőgéphez memóriakártyát nem mellékelnek.


Összegzés

A Canon EOS-350D tehát nagyon ígéretes fényképezőgép, a korábbi modell szinte minden problémáját javították (igaz, egy-két furcsaság ebbe a gépbe is került), a képminőség még a nem végleges változatnál is remek volt. Egyedül a fogását érezzük kissé problémásnak.