Röviden: Samsung Digimax V6 teszt

0

A V5 és a V6 közti különbséget sem kell sokat keresni: a névben szereplő szám egyben az érzékelő lapka felbontására is utal, így a V6-osba egy 6 megapixeles CCD került.Az elől fém, hátul műanyag borítású fényképezőgép klasszikus Samsung: egyszerű, praktikus és a króm betéteknek köszönhetően még szép is (bár ezt ítélje meg inkább mindenki magának).

Az előlap jobb alsó sarkába szerelt optikát a többi Samsung géphez hasonlóan a Schneider – Kreuznach szállította. Az optika minőségével már a V5-nél is meg voltunk elégedve és ezen a plusz egy megapixel sem változtatott semmit. A háromszoros zoomátfogású optika az átlagos tartományt fedi le, ami kisfilmes rendszerbe átszámítva 38-114 mm-es gyújtótávolságot jelent.

Az előlap felhasználható részének (kell ugye hely ahol megfogjuk a gépet) átellenes sarkába került a beépített vaku. Az elhelyezés bizonyítja, hogy a Samsung mérnökei komolyan törekedtek betartani a szabályokat: minél távolabb van a vaku az optikától, annál kisebb a valószínűsége a piros szemek előfordulásának. A vaku hatótávolsága átlagos, néhány méteren belül egész jól használható.

Az élességállítást sötétben az erős, narancssárga fényű lámpa segíti.

A fényképezőgép tetején csak az elhúzható főkapcsoló és a két fokozatban lenyomható exponáló gomb található.

A hátlap kialakítása jól áttekinthető. A ma már picinek mondható 1,5″-es LCD monitor a hátlap bal oldalára került, így a hosszúkás formának köszönhetően a jobb kéznél bőven maradt hely a markolat kialakításának. A két irányba billenő zoom gomb és a négy irányba billenthető navigációs tárcsa is jól sikerült, így a fényképezőgép vezérlése egész kényelmes.

A fényképezőgép felvétel prioritásos, így az exponáló gomb enyhe lenyomásával lejátszás módból bármikor gyorsan vissza lehet lépni felvételi módba. Ma már ez az egyetlen elfogadható megoldás.

A felvételi módok között a kereső melletti tárcsa elforgatásával lehet váltani. A tárcsán az automatikus mód (felbontás, tömörítés, a vaku és a sorozatfelvétel állítható) mellett megtalálható a programautomatika (az előzőeken túl beállítható a fénymérés, a képeffekt, a képkeménység, az expozíció kompenzáció, a fehéregyensúly és az érzékenység is), a teljes manuális beállítást is biztosító A/S/M mód, az egyedi értékek tárolását biztosító MySET mód, a hanfelvétel mód, a 640×480 pixeles felbontással és 30 kép/mp-es képfrissítéssel is működő videó mód, az éjszakai felvételi mód és a témamódok elérését biztosító Scene mód (portré, gyerekek, tájkép, közeli, naplemente, ellenfény, tűzijáték és tengerpart/hó).


A fényképezőgép fehéregyensúly állítása egy kicsit különleges: az automatikus és az öt rögzített érték (napfény, felhős, kétféle fénycső és ízzó) mellett nem csak egyedi érték rögzítésére, de ezek bármelyikének RGB skálával történő finomhangolására is van lehetőség. Az érzékenység az automatikus állás mellett az ISO 50, 100, 200 vagy 400 értékek valamelyikére állítható.

A legnagyobb felbontásnál az elkészült képek mérete 2816×2112 pixel, de ha takarékoskodnunk kell a memóriakártyával, akkor további hat (!) felbontásból választhatunk: 2560×1920 (5 Mpixel), 2272×1704 (4 Mpixel), 2048×1536 (3 Mpixel), 1600×1200 (2 Mpixel), 1024×768 (0,8 Mpixel) és 640×480 (0,3 Mpixel). A képek tömörítése hármas skálán állítható, de ha szükség van rá, akkor a legjobb képminőség elérése érdekében veszteségmentes tömörítést használó TIFF formátum is választható. Ilyenkor a kártyára írás ideje természetesen jelentősen megnő.

A fényképezőgép ki- és bemeneti csatlakozói hagyományosan egy gumiszalaggal rögzített műanyag ajtó mögött találhatók, a hátlap jobb alsó sarkában. A két csatlakozó a hálózati tápellátást, az USB kapcsolatot és a videó kimenetet biztosítja.


A Digimax V6 SecureDigital kártyára menti a képeket, amiből a dobozban egy 32 MB-osat találtunk. A nagy fájlméretek miatt ezt érdemes még a vásárláskor egy 512 MB-ossal megfejelni.

Az áramellátás területén a Samsung igen innovatív (a többi gyártó is elleshetne néhány dolgot tőlük). Elsősorban az a megoldás üdvözítő, hogy a fényképezőgép lítium ion akkumulátorral és ceruzaelemmel vagy ceruzaakkumulátorral egyaránt használható. Így mindkét áramforrás előnyei kihasználhatók. A Samsungok legendás fogyasztása miatt erre az innovatív megoldásra szükség is van: frissen töltött 2100 mAh-ás Sanyo akkumulátoraink alig néhány kép elkészítéséhez biztosítottak elegendő energiát, míg a nálunk lévő Sony gépek még a fotózás végén is 50 perc feletti akkumulátoridőt jósoltak. A gép lítium ion akkuval már sokkal jobban teljesít, ilyen viszont nem jár alapból hozzá.

Mellékel viszont a Samsung ehhez a géphez is egy egyszerű műbőr tokot, ami a karcolásoktól és az ütődésektől remekül védi a szerkezetet. Amit a tok vásárláson megspórolunk, azt célszerű memóriakártya vagy akkumulátor vásárlásra fordítani.A képminőség kérdését egyszerűen azért kerültem, mert így a bemutató végén szerettem volna a nagy fogyasztást egy pozitívummal ellensúlyozni. A Digimax V6 képei ugyanis kimondottan szépek. Az optika torzítása, kromatikus aberrációja ebben a kategóriában teljesen átlagos, a képek a viszonylag nagy felbontás ellenére nem mondhatók zajosnak.
A szolgáltatásválasztékra visszajátszás módban sem lehet panasz. Bár a TIFF képekbe nem lehet belenagyítani, a többi kép nem csak nagyítható, de forgatható és átméretezhető is. Emellett lehetőség van kiválasztott képrészletek kivágására és vetítés készítésére is.


A fényképezőgép mellett a dobozban a következőket találtuk:

  • csuklószíj
  • 2 db AA ceruzaelem
  • övre fűzhető műbőr tok
  • USB kábel
  • A/V kábel
  • használati útmutató (magyar)
  • szoftver CD

Gyakran szoktam azt javasolni, főleg az alsó kategóriában, hogy célszerű ismert, fotós márka termékeit választani, mert azokban általában nem csalódik az ember. Persze ez nem azt jelenti, hogy a nem fotós gyártók nem tudnak rendes fényképezőgépet gyártani. Erre kiváló példa a Samsung is. Bár a fotózás terén nincs múltjuk, a videózásban szerzett tapasztalatokat és a külső gyártótól vásárolt optikát jól ötvözve mégis rendre szuper fényképezőgépeket készítenek. Ilyen a Digimax V6-os is, aminek remek képminősége, jó kezelőfelülete és jó ára mellett legnagyobb hátrányaként a nagy fogyasztását kell megemlíteni. Egy opcionálisan beszerezhető lítium ion akkumulátorral remek családi és hobbigép válhat belőle. A gép ára a cikk megjelenésének idején bruttó 85.000 Ft.

A fényképezőgépet az Extreme Digital-tól kaptuk a kipróbálás idejére. Köszönjük.