Röviden: Nikon Coolpix 4600 és 5600 teszt

0

A Nikon Coolpix sorozata már eddig is tartalmazott kis méretű és egyszerű kezelésű gépeket, de ha lehet, a 4600 és 5600 az eddigiekhez képest még kisebb lett. A gépeket dobozaikból kicsomagolva mi magunk is meglepődtünk a méreteket látván, hiszen (bár tudtuk, hogy kis méretű gépek lesznek), nagyobbakra számítottunk. Aki tehát nem szeret magával nagy és nehéz gépeket cipelni, nyugodtan nézze csak meg magának a két új Coolpixeket.Nikon Coolpix 4600 Nikon Coolpix 5600


Nikon Coolpix 4600 Nikon Coolpix 5600

A két fényképezőgép tulajdonképpen azonos képességekkel, szolgáltatásokkal bír, a legfőbb különbség a CCD-k felbontásában, illetve a CCD-k hasznos képméretének különbségéből adódóan az optika kisfilmes formátumba átszámított fókusztávolságában található. Mindkét fényképezőgépben 1/2,5″ tokozott méretű CCD dolgozik, a 4600-ban 4 Mpixeles, az 5600-ban 5 Mpixeles. A legnagyobb felbontás így a Coolpix 4600 esetén 2288×1712 pixel, míg a Coolpix 5600-nál 2592×1944 képpont. Az érzékenység ISO50 és ISO200 közötti lehet, a képzaj ISO50-nél nem jelentős, bár hozzá kell tennünk, hogy a kis képzajt zajszűréssel érik el a gépek, ennek hatása felfedezhető pl. füves területeknél, vagy a tetőcserepek sűrű elhelyezkedésénél, itt ugyanis kissé mosottak lesznek a képek.

A készülékek burkolata műanyag, még az állványmenet is, de az összeillesztésekkel nincs gond. Az állványmenet az optikai tengely vetületétől mindössze 1,5 cm-rel került távolabb, nagyjából a gép tömegközéppontja alá (bár nem nehéz gépekről van szó). Ha a fényképezőgépet állványra helyezzük, a memóriakártya minden további nélkül cserélhető marad, de az akkumulátorokat már nem tudjuk cserélni.A géppel készített fényképeket kategóriájának megfelelően csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, a tömörítései fok csak a legnagyobb felbontásban változtatható: High vagy Normal értékre.


A fényképezőgépek hátulján 1,8″-os 80 ezer képpontos LCD található. Ennél sok gép nagyobb felbontású kijelzőt használ, de a 80e képpont már megfelelő, nem látszik pixelesnek a megjelenített kép, tehát a gép árának és kategóriájának megfelelő az LCD. Az átnézeti kereső képe szokás szerint kicsi, élessége talán lehetne egy kicsit jobb. Dioptria-korrekcióra az optikai keresőnél nincs lehetőség. Lejátszáskor a képekbe 1,2x-10x-es mértékben nagyíthatunk bele.

A 7 lencsetagot 6 csoportban tartalmazó objektív fókusztávolsága 5,7-17,1 mm, amely a Coolpix 4600-nál 34-102 mm-nek, a Coolpix 5600-nál a hajszálnyival nagyobb képfelület miatt 35-105 mm-nek felel meg kisfilmes rendszerbe átszámítva. A 3x-os átfogású optika fényereje teljesen átlagos, nagylátószögnél f/2,9, tele állásban f/4,9. A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül további 19 pozíció valamelyikére állíthatjuk. Ez igen pontos beállítást tesz lehetővé, a 3x-os átfogású kompakt objektíveknél a 6-9 lépésszám az elterjedtebb, így tehát itt átlag feletti beállíthatósággal dolgozhatunk.

A kis objektív sokakban ellenérzést kelthet, de a készült képek alapján azt kell mondjuk, megfelelő minőségű képeket kaptunk, a részletgazdagságra nem lehet panasz, zavaró gömbi hibát nem tapasztaltunk, szórás is csak enyhén jelentkezik. Összességében tehát az optikával elégedettek vagyunk, akár egy drágább gépben is megállná a helyét.

A Nikon digitális fényképezőgépei köztudottan jó makróképességűek, nincs ez másként a Coolpix 4600/5600-nál sem. A fényképezőgépet makró állásba kapcsolva és az objektívet közép állásig zoomolva a teljes képet megtölthetjük mindössze 29 mm széles témával! A zoomot egyébként teljes mértékben használhatjuk makró állásban is, de a legjobb nagyítást körülbelül középállásnál érhetjük el. Ezt az LCD-n is láthatjuk, a fókusztávolság skálán alkalmazott zöld nyíl mutatja a legnagyobb nagyítás helyét.

A vaku a gép kis mérete miatt közel került az objektívhez, az optikai tengelytől való távolsága 2,5 cm. A vörösszem-hatás kialakulását csak a vaku elővillanásával próbálja csökkenteni a gép. A vaku a szokásos módokon kívül (auto, derítés, vörösszem-hatás csökkentő, tiltott) hosszú szinkronidővel is használható, ha éjszakai témamódot választunk.

A kézi beállítási lehetőségek (a ketgóriában teljesen megszokott módon) jelentősen korlátozottak. Az érzékenységet a gép állítja be a megfelelő értékre, ISO50 és ISO200 között. A rekesz- és zársebesség értékeit is a fényképezőgép kontrollálja, sajnos a használt értékeket nem tudjuk megnézni sem a kép készítése előtt, sem a kész kép esetén, de a bemozdulás veszélyére a fényképezőgép egy kis ikonnal még exponálás előtt figyelmeztet. Ha mégis exponálunk és a kép valószínűleg életlen (tényleg jó százalékban ismeri fel az életlen képeket), akkor a mentés előtt erre figyelmeztet, lehetőséget adva a kép megismétlésére. A fénymérés nem változtatható, mindig a 256 szegmenses mátrix mérést alkalmazza a gép. Korrekcióra természetesen van lehetőség +-2 Fé tartományban, 1/3 Fé lépésekben. Az élességet is csak a gép állíthatja, 5 fókuszpont segítségével. Kézi élességállításra nincs lehetőség, AF segédfény hiányában így gyenge megvilágításkor kétes eredményt kaphatunk. A fehér-egyensúly automatikus, napfény, izzó, fénycső, felhős, vaku lehet, illetve kézi fehér-egyensúly beszabályozásra is van lehetőség. A témamódok között mintegy 16 témához megfelelő beállítást találunk, ezek közül négyet magán a programtárcsán: portré, tájkép, sport, észjakai, ezeken kívül a menüből kiválaszthatók a következők: party/belső tér, strand/hó, napmenete, alkonyat/pirkadat, éjszakai tájkép, makró, múzeum, tűzijáték, szöveg repro (szürke árnyalatos), ellenfény, panoráma, vízalatti.Nikon Coolpix 4600 Nikon Coolpix 4600


Nikon Coolpix 5600 Nikon Coolpix 5600

A Coolpix 4600 és 5600 sorozatfelvételi képessége (legalábbis annak sebessége) kissé elmarad az átlagtól. Sebessége 1,3 kép másodpercenként, az egy sorozatban rögzíthető képek száma témától függően 4-5 kép (Coolpix 4600) illetve 5-8 kép (Coolpix 5600). Sorozatfelvételkor minden egyes kép megjelenik az LCD-n is.

A videofelvételeket viszont akár 640×480 pixeles felbontásban is rögzíthetjük, akár a kártya teljes kapacitásáig. A felvétel közben nem használhatjuk az optikai zoomot, azt csak előtte állíthatjuk be. Felvétel közben csak digitális zoomot használhatunk. Az automatikus élességállítás viszont működhet a felvétel során is, ha a folyamatos élességállítás opciót bekapcsoltuk a felvétel előtt a menüben.

A fényképezőgép bekapcsolási sebessége átlagos, 2,8 mp telik el, míg a gép teljes működőképes állapotba kerül. Az élességállítás jó sebességű, nagylátószögnél 0,6-0,8 mp, teljes tele állásban 0,8-1,1 mp. A gépet lejátszás módba csak felvétel állásból kapcsolhatjuk át, s mivel nem felvétel-prioritásos működésű a fényképezőgép, lejátszás módból felvétel módba csak a „play” gomb ismételt megnyomásával térhetünk vissza. Esetenként ez problémát okozhat, ha gyorsan kell újabb képet készítenünk, miközben az előző képet vizsgáljuk.

Az extra, kiegészítő szolgáltatások között nem találunk túl sok mindent, de a Coolpixekre jellemző BestShot lehetőség itt is használható. Ennek jelentősége, hogy a gép 3 képet készít, majd a 3 kép közül a legjobban sikerültet (legkevésbé bemozdultat) választja ki és csak ezt menti el. A kész képeket egyébként leméretezhetjük (de csak 640×480, vagy kisebb felbontásra), a képből kivághatunk egy részletet, vagy a Coolpix 5600-nál a képekhez 20 mp-es hangmegjegyzést fűzhetünk.Extraként említendő még, hogy beállítható az éppen használt elem vagy akkumulátor típusa (alkáli elem, Ni-MH akkumulátor vagy Lítium elem), így a gépek pontosabban képesek mérni az áramforrás töltöttségét.

A kész felvételek a gépek belő 14 MB-os memóriájába kerülnek, vagy SecureDigital kártyára. A belső memória és a kártya között bármilyen irányban másolhatók a képek. Az energiaellátást két AA méretű NiMH akkumulátor biztosítja.

A dobozban a fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a következő tartozékokat találjuk:

  • USB kábel
  • A/V kábel
  • 2 db 2000 mAh NiMH akkumulátor és töltő
  • hordszíj

A Nikon Coolpix 4600/5600-at azoknak ajánljuk, akik nem szándékoznak komolyabban foglalkozni a fotózással, akik kis méretű és egyszerű kezelésű, de nagy felbontású és jó minőségű, zajmentes képeket szeretnének készíteni kirándulások, családi események alkalmával, s kihasználnák a VGA felbontású videók rögzítésének lehetőségét is. A készített tesztfotókkal elégedettek vagyunk, a képminőség akár magasabb kategóriában is megállná a helyét.A Nikon Coolpix 4600 ára bruttó 50 ezer Ft, a Coolpix 5600-é bruttó 70 ezer Ft. A fényképezőgépeket a Nikon Kft.-től kaptuk a kipróbálás idejére. Köszönjük!

A Nikon Coolpix 4600-zal készült tesztfotók itt tekinthetők meg.