Röviden: Wacom Intuos 3 teszt

0

A digitális rajztáblák kipróbálása már régóta szerepelt a terveim között, de a megvalósításhoz sosem volt elég időm. Ezért is örültem meg, mikor egy összejövetelen megismerkedtem a Wacom táblák importőreként működő Codra Kft. egyik szakemberével.

Az eszköz

A próbához a Wacom egyik legújabb modelljét az Intuos 3-ast kaptam meg A5-ös rajzoló felülettel. Ez a paletta közepes méretű darabja, ennél van kisebb (A6-os) és nagyobb (A4-es) tábla is, amelyek lényegében csak az aktív felület méretében különböznek az általam kipróbálttól.


A tábla igen impozáns megjelenésű. A középszürke lapot körben egy vastag, átlátszó műanyag réteg borítja, míg középen az aktív felületen egy világos szürke betét található. Az aktív felület két oldalán 4-4 gomb és 1-1 érintésérzékeny felület található (a legkisebb méretnél csak a bal oldalon vannak ilyen kezelőeszközök). A teljes lap felhasználó felőli oldala lekerekített, így nem vágja a csuklót.

A tábla kiegészítéseként egy egeret és természetesen egy ceruzát is kaptam. Mindkét eszköz csak a tábla aktív felületén működik, cserébe egyikbe sem kell elemet tenni. Az egér kiegészítéssel a tábla új funkciót kap, így nem foglalja feleslegesen az asztalt, akkor sem, ha éppen nincs szükség a ceruza által nyújtott szolgáltatásokra.

A készülék telepítését a szakemberek javaslatára a legfrissebb meghajtó szoftver letöltésével kezdtem. A tábla USB porton csatlakozik a számítógéphez, így az eszköz és a szoftver telepítése néhány pillanat műve volt csak. A Wacom a készülék beállításához mellékel egy jól átgondolt programocskát is, amivel a tábla és a kiegészítők minden funckiója remekül behangolható.

Bár a Codra Kft-től kaptunk a próbához egy Corel Draw 12-es csomagot is, hogy a táblát legyen mivel kipróbálni, gyorsan rájöttem, hogy jobban járok, ha csak a beviteli eszközt váltom újra, a szoftvernek pedig meghagyom a már jól megszokott alkalmazást. Így is kellően nagy kihívás megszokni egy új készüléket.

A mellékelt szoftver felületen is látszik, hogy egy géphez több tábla, és táblánként több toll is rögzíthető. Ezt elsősorban grafikusok értékelhetik, hiszen így az egyes tollakhoz különböző beállításokat, illetve a grafikai programban különböző ecseteket vagy ceruzákat rendelhetnek. A különböző típusú rajzeszközöket a cserélhető ceruzahegyek (műanyag rudacskák) teszik élethűbbé, így a ceruza a beállított típusnak megfelelően fog siklani a tábla műanyag felületén. A rendszer leggyengébb pontja szerintem a hegyek cseréje: a csak csipesszel megfogható pici rudacskát puszta erővel kell kihúzni, amit egy ilyen összetettségű rendszernél kicsit furcsának találtam. Szerencsére ez nem egy olyan művelet, amit túl gyakran kell ismételni.

A ceruza hegye egyébként 1024 szinten nyomásérzékeny, így a megfelelő programokban az egyet vastagsága a nyomás erősségével szabályozható. Emellett a rendszer érzékeli a ceruza dőlésszögét is, ami tovább növeli lehetőségeket. A toll oldalán egy két irányba billenő gombra két funkció programozható. Gyári helyzetben a jobb egérgomb és a dupla egér kattintás aktivizálható vele. A ceruza vége digitális radírként funkcionál, ami legnagyobb meglepetésünkre a használt rajzolóprogramban beállítás nélkül, azonnal működött.

Az egér a mai sok gombos vérvonalból való, de szerencsére ezek a gombok egyesével átprogramozhatók vagy letilthatók. Első lépésként a két oldalsó gombot kapcsoltam ki, mert ezek inkább akadályoztak, mintsem segítettek a munkában.

A tábla érdekessége a már említett vezérlőpanel, amin oldalanként négy gomb és egy érintésérzékeny csík található. Aki gyakran használ grafikai programot, az azonnal értékelni fogja a gombokat, és hamar ráérez az érintésérzékeny sáv működésére is. A négy gomb a leggyakrabban használt módosító billentyű (shift, alt, control és space) szerepét veszi át, így rajzolás vagy maszkolás közben nem kell minduntalan a billentyűzet után kapkodni. A notebookok touch padjához hasonlító touch strip a le-fel görgetés, illetve a nagyítás funkció elérésére használható kényelmesen.Tapasztalat

Fontos elmondanom, hogy az elmúlt 15 évben beviteli eszközként elsősorban a billentyűzetet, másodsorban pedig az egeret használtam. Ez azért lényeges, mert a gyakran használt szoftverekben elsősorban a billentyűzetről érem el a legfontosabb pontokat és csak a billentyűzetről nem vagy csak nehezen elérhető funkciókhoz, feladatokhoz használok egeret.

A digitális rajztábla így az első néhány órában elég furcsának tűnt. A legnagyobb eltérés az egérhez képest, hogy míg az egér elmozdulást mér és az alapján vezérli a képernyőn látható mutatót, addig a ceruza alaphelyzetben abszolút pozicionálást használ. Ez azt jelenti, hogy a tábla jobb felső sarka a képernyő jobb felső sarkával, a bal alsó sarka pedig a képernyő bal alsó sarkával azonos. Így az egér ott jelenik meg a képernyőn, ahol megérintjük a táblát. Mivel ezt az agyam néhány óra után sem tudta megszokni, a funkciót kikapcsoltam és a ceruzát is relatív pozicionálású eszközként állítottam be. (Elismerés a Wacom fejlesztők alaposságának, hogy a táblának nem okozott gondot a két monitoros rendszer felismerése sem.)

A másik furcsaság az egérhez képest, hogy míg az egeret általában nagyon pici helyen mozgatjuk, addig a táblán egy A5-ös lapnyi területünk van. Ez nem tűnik óriásinak, de a felhasználásnál nagy különbséget jelent. Néhány kép körbevágása után rájöttem, hogy ehhez a feladathoz egy A6-ös méretű tábla is bőven elegendő, ezért a toll számára érzékelhető felületet kb. az eredeti felére csökkentettem.Bár az elején úgy éreztem, hogy büntetés ez a tábla, az egérrel sokkal gyorsabban meg tudnám oldani a feladatokat, 30 kép elkészítése után már kezdett változni a véleményem. A megfelelő mozdulatok begyakorlása után tényleg kényelmes a munka a digitális rajztáblával. A jól programozott kiegészítő gombok és a touch strip nagy segítség, így viszonylag ritkán kell a billentyűzethez nyúlni. A tábla megtanulásához azonban legalább egy hét intenzív használat szükséges.

Értékelés


A nehézkes indulás ellenére a megoldás meggyőzött, hogy ez egy kényelmes módja egyes grafikai feladatok elvégzésének. Kiderült, hogy a Wacom Intuos 3-as egy jól átgondolt rendszer, de az általunk megoldandó feladathoz (és valószínűleg a belenagyítások miatt a legtöbb fotós művelethez) az A6-os méretű tábla is bőven elegendő. A tábla ára A5-ös méretben nettó 77.700 Ft, míg az A6-os változat nettó 55.500 Ft-ért elhozható. A Wacom otthoni felhasználóknak szánt táblája a Graphire3 kisebb felbontással és kisebb dőlésszög tartománnyal A6-os méretben mindössze nettó 25.900 Ft.