Kipróbáltuk: Sigma EF-500 DG Super vaku teszt

0

Áttekintő

A gyári rendszervakuk általában nagyon drágák, sok esetben a megfelelő tudású és kellő teljesítményű vakuért bőven 100e Ft felett kell fizetnünk. A Sigma EF-500 DG Super azonban határozottan olcsóbb, ára kb. 80e Ft. Nézzük mit is nyújt a vaku ennyi pénzért:

Sigma EF-500 DG Super adatai
Kulcsszám
50 (ISO100/m; 105mm-es zoomállásnál)
Energiaforrás
4 db AA elem/akkumulátor
Feltöltési idő
alkáli elem: 6 mp
NiMH akku: 4 mp
Villantások száma
alkáli elem: kb. 100
NiMH akku: kb. 220
Vakuvillanás időtartama
1/700 mp (teljes teljesítménynél)
Fej
-7..+90 fok dönthető
-180..+90 fok forgatható
Zoomfej
28-105mm; 17 mm a beépített diffúzorral
automatikus zoom, vagy kézi
Színhőmérséklet
napfénynek megfelelő
Üzemmódok
TTL
auto
kézi (1/1-1/64 és 1/128 Sigma, Canon esetén)
vezetéknélküli
stroboszkópikus (1-199Hz, 1/1-1/128, 1-100 villanás)
másodvaku (slave mód)
Automatikus kikapcsolás
igen
AF Segédfény
igen, vörös LED
információs panel
zöld háttérvilágítású LCD
üzemmód, zoomállás, távolságskála
Kompatíbilis márkák
Sigma (sTTL)
Canon (ETTL)
Nikon (iTTL)
KonicaMinolta (ADI)
Pentax (pTTL)
Tömeg
335 gramm akkuk nélkül
Méretek
77x139x117 mm


Az adatok tehát igen ígéretesek, így mi is nagyon kíváncsiak voltunk, vajon mennyire működik együtt egy Canon D-SLR-rel. A tesztünkre kapott vaku tehát Canon talppal készült, az adatai alapján E-TTL kompatíbilis, illetve működőképes az E-TTL II-es gépeken is. A próbáinkat Canon EOS-300D (E-TTL) és Canon EOS-350D (E-TTL II) gépekkel végeztük.

Felépítés

A vaku külső kialakítása talán kissé elnagyolt, a felhasznált anyagok minősége lehetne kicsit jobb. A fej döntéséhez használt gomb kissé nehezen nyomható meg, a forgatáshoz szükséges gomb viszont már jobb kialakítású. A vakun lévő nyomógombok a régi, olcsó számológépeket idézik, ezek ugyanis puha gumiból készültek, ami napjainkban már idejétmúltnak tűnik. Megnyomása körömmel egyszerűbb, mint ujjbeggyel, talán ebből adódhat egy kis kényelmetlenség.Az elemtartó fedele viszont meglepően jó kialakítású, sikeresebb még a Canon Speedlite 580EX elemtartó fedelénél is, amit talán nem is nehéz felülmúlni. Az elemek behelyezésének jelzése egyértelmű, fordított polaritással behelyezett elemnél kontaktus nem alakul ki.


A vaku hátsó részén lévő folyadék-kristályos megjelenítő közepes méretű: 4 x 2 cm-es. Az LCD-n minden fontos információt láthatunk, az üzemmódot, a zoomfej állását, a vaku teljesítmény kompenzációt, a vaku teljesítmény-sorozatot, a nagy szinkronsebességet jelző FP rövidítést, a második redőnyre való szinkronizálást jelző nyilat, illetve kézi módban a beállított vakuteljesítményt, stroboszkópikus üzemmódban a frekvenciát, a villanások számát és a teljesítményt, vezetéknélküli módban a csatornát (1-4), illetve a master/slave módot.

Kezelés, működés

A vaku bekapcsolását a hátlapon lévő tolókapcsolóval végezhetjük. Az üzemmód kiválasztása a Mode gombbal lehetséges: vezetéknélküli master, vezetéknélküli slave, auto, ETTL, kézi, Multi (stronoszkópikus). A nagy szinkronsebességű módot és a második redőnyre történő szinkronizálást a – gombbal választhatjuk ki. Nagy szinkronsebességű módnál természetesen a használható teljesítmény csökken, 105 mm-nél 1/500 mp esetén 17,7-es, 1/1000 mp-nél 12,5-ös, 1/2000 mp-nél 8,8-as, 1/4000 mp-nél 6,3-as kulcsszámot lehet elérni.A zoom fej automatikusan és kézileg, a zoom gombbal is beállítható a megfelelő pozícióba. A következő értékek használhatók: 28 mm, 35 mm, 50 mm, 70 mm, 85 mm, 105 mm. A reflektort mozgató motor kissé hangosabb, mint az átlag, de ez nem zavaró mértékű. Ha a beépített diffúzort kihúzzuk, a reflektor automatikusan a 28 mm-es állásba ugrik. Ekkor 17 mm-es fókusztávolságnak megfelelő látószöget képes bevilágítani a vaku.

A SEL gombbal állíthatjuk be a vaku teljesítmény kompenzációt (-3..+3 Fé), a vaku teljesítmény sorozatot (-3..+3 Fé különbség), illetve kézi módban a teljesítményt.

Multi módban a frekvenciát 1..20 Hz-ig 1 Hz-enként, 25..50 Hz-ig 5 Hz-enként, 60..190 Hz-ig 10 Hz-enként változtathatjuk, illetve használhatunk 199 Hz-et is. A villanások száma függ a beállított frekvenciától és a teljesítménytől is, maximális (vagyis itt 1/4) teljesítménynél 1Hz-cel 7 villanás, 3 Hz-cel 5 villanás, 5-9 Hz-cel 3 villanás, 10 Hz felett 2 villanás érhető el. Kisebb teljesítményeknél több villantás is használható.

Ha a vakut slave módban szeretnénk használni, a vezeték nélküli auto (nem ETTL) mód slave változatában a C0 csatornát kell választanunk. Ekkor minden villanásra a Sigma vaku is elsül. Ha 1/2, vagy kisebb teljesítményt választunk, az EOS-300D E-TTL mérővillanásakor is elsül a Sigma vaku, így az E-TTL mérés is pontos marad, s a második (fő-) villantásra is aktiválódik a másodvaku. Vezetéknélküli módban E-TTL-t használva négy csatorna közül választhatunk, master állásban a teljesítmény arányt 8:1-től 1:1-en át 1:8-ig állíthatjuk.

Auto módban (amely egyébként E-TTL fényképezőgépeknél nem villantja el a vakut) ISO25 és ISO1600 között választhatunk érzékenységet.AF segédfényforrás a vakun AF segédfény formája

Az AF segédfény az EOS-300D és 350D esetén csak akkor aktív, ha vagy a középső, vagy az összes fókuszpontot használjuk. Megvilágítani azonban csak a középső részt képes. A segédfény hatótávolsága jó, F1,8 fényerejű objektívet (50 mm fókusztávolsággal) használva 10 méterre is élesre áll a gép, világosabb témánál pedig akár 15 méterről is kellő fényt biztosít az élességállításhoz.


Mindkét fényképezőgépnél ki tudtuk használni a modellező vakuműködést is, amely a mélységélesség ellenőrző gomb megnyomására aktivizálódik. A modellező vakuzás 60 Hz-es frekvenciával, kb. 1,1 mp-ig világít, amely idő alatt ellenőrizni tudjuk a beállított fények hatására létrejövő árnyékokat.

Az energiát négy darab ceruza alkálielem, vagy AA méretű NiMH akkumulátor biztosítja.

Mérések

A vaku az EOS-300D és EOS-350D-vel megfelelően működött, a várt eredményt kaptuk. A gépekkel a vaku teljesítmény rögzítés (* gomb) és a modellező vakuzás (mélységélesség ellenőrző gomb) is működött.

Az E-TTL mód a legtöbb esetben megfelelő teljesítmény-szabályozást biztosít. A vakut kipróbáltuk kis tárgytávolságoknál is, átlagos témáknál még jó eredményt kaptunk, de 30 cm-nél kisebb tárgytávolságoknál előfordult jelentős túlexponáltság is (no persze ehhez már egyébként is inkább makró körvaku ajánlott).

A fényeloszlás 28 mm-es zoomfej állásnál 28 mm-nek megfelelő objektívvel nézve nem tökéletes, elég jelentős a sarkok sötétedése, főleg a kép alsó részén. A beépített diffúzort használva azonban sokkal jobb eredményt érhetünk el, persze ilyenkor a vaku kulcsszáma is csökken!
Vakuval készült nagylátószögű (28 mm-nek megfelelő) felvétel fényeloszlása

Fényerőcsökkenés 28 mm-nél (átlag):
~70% (alsó sarkokban 80%)

Fényerőcsökkenés diffúzorral (átlag):
~50%

A vaku felöltése jó sebességgel történik, 2300 mAh-s akkumulátorokat használva 5 mp alatt teljes feltöltöttséget érhetünk el.

Összegzés


A Sigma EF-500 DG Super vaku, nevéhez méltóan valóban szuper. Minden funkciót sikerült kihasználni, amit a vaku kínált, s ezen funkciók nagy része bizony hasonló árfekvésű rendszervakukból hiányoznak. Ezt a vakut az automata (vagy E-TTL) módot előnyben részesítő hobbifotósoktól, a bonyolultabb megoldásokat is használó amatőr fotósokon át akár a több vakuval dolgozó profi fotósokig bárki használhatja. Kedvező ára miatt bátran javasoljuk mindazoknak, akiket nem zavar, hogy egy kissé idejétmúlt köntösbe öltöztették – az egyébként modern tudású – vakut.


A dobozban a vakun kívül kezelési útmutatót, állvány talpat és egy tokot találunk.

A Sigma EF-500 DG Super ára bruttó 76.390 Ft. A vakut az SLRfoto-tól kaptuk kölcsön a tesztünk idejére. Köszönjük!