Exkluzív: Canon PowerShot S70

0

magyarul
in English

A PowerShot S60 már több mint egy hónapja piacra került, és azóta viszik is, mint a cukrot. A boltok polcain egy-két óránál többet nem tölt el, így aztán még nem volt alkalmunk kipróbálni. A Canon Magyarország jóvoltából viszont néhány órára hozzájutottunk az S60 nagy testvérének, az S70-nek egy példányához, de ez a rövidke idő is elég volt arra, hogy tüzetesebben szemügyre vegyük. Mivel azonban előszériás modellről van szó, sajnos a képminőséget sem bemutatni, sem kommentálni nem áll módunkban. Reményeink szerint azonban a közeljövőben alkalmunk nyílik majd egy széria modellel való megismerkedésre is.Felépítés: robusztus, masszív fém váz
Az S70 már-már tankszerű. Hihetetlen masszivitást sugároz, a váz anyagának tapintása leginkább egy páncélszekrényre emlékeztet, amit barnás színe még tovább erősít. Látszik, érződik, hogy ez a gép anyagból készült, hogy nemcsak egy egyszerű fényképezőgép, hanem egy stílusos, egyedi és megbízható készülék elkészítése volt a cél. Jelentem, a feladat teljesítése hibátlanul sikerült.

Képérzékelő: 7,1 Mpixel, 1/1,8” CCD
Az S70-ben ugyanaz a CCD dolgozik, mint a – szintén frissen bejelentett – G6-ban. Nem meglepő hát, hogy a választható képméretek is azonosak: L (3072×2304), M1 (2592×1944), M2 (2048×1536), M3 (1600×1200) és S (640×480). A tömörítés mértéke a megszokott SuperFine, Fine vagy Normal lehet. Némi meglepetésre az S70 – szintén a G6-hoz hasonlóan – a szigorúan 7,1 Mpixeles RAW formátum mellett RAW+JPEG készítésére is képes, az utóbbi mérete a előbb már említettek bármelyike lehet.

Objektív: kompakt, 3,6x zoomos, átlagos fényerejű
A PowerShot S60-ban debütált a Canon új kompakt méretű, 3,6x-os zoomos objektívje. A nagyobb fókusztávolság-tartomány ellenére az objektív kisebb elődeinél, aminek hatására a gépváz is vékonyabb lett. Az új optika legnagyobb pozitívuma a kompakt kategóriában egyelőre hatalmasnak számító, kisfilmes rendszerre átszámított 28 mm-es nagylátószög állása. Egy-egy utazás, városnézés során jól jöhet, hogy a szűk tér túloldalán lévő épület is belefér a képbe, nem is beszélve a karácsonyi vacsora után készült családi fotóról, ahol ezentúl egy képre ráférnek majd papa, mama, gyerekek, (továbbá dédi, nagyi, tánti) no meg Laci nagybácsi, aki majdnem két méter. És még a lábfeje sem fog lemaradni.

Tele állásban 100 mm a gyújtótávolság, ami nem mondható egetrengetőnek, de épp ezen a problémán hivatott segíteni az – opcionális – 2x-es telekonverter. Az optika fényerje szintén nem egyedülálló, f/2,8-5,3.LCD kijelző: kellemes méret, jó minőség, csillogó plexi
Az S70 LCD-je 1,8”-es, 100% lefedettségű, háttérvilágítása állítható. A 118.000 pixel révén a részletgazdagság kellemes, de nem különlegesen jó. A kijelző minőségével tehát nincs gond, de az azt fedő plexi könnyen karcosodik és sajnos nagyon csillog, így erős fényben inkább látjuk benne saját magunkat, mintsem a fotózandó témát.

Kezelőszervek: egyszerűek, átláthatóak jó kialakításúak
A rengeteg funkció ellenére nem lett túlbonyolítva az S70 kezelése. Nincs például főkapcsoló, ennek szerepét az elcsúsztatható lencsevédő lemez vette át. A fényképezési módok kiválasztására a módválasztó tárcsánál jobbat még nem tudtak kitalálni, így az S70 tetején is egy ilyen szerkezet kapott helyet. Határozottan jár, kicsit már talán túl nehezen is, de legalább véletlenül sem fordulhat elő, hogy elfordul véletlenül. A zoom vezérlő billentyű a szokásos, ugyanez igaz elhelyezésére is. A FUNC gomb megnyomásával a leggyakrabban használt fotózási beállításokhoz jutunk (expozíció kompenzáció, fehéregyensúly, sorozatfelvételi módok, érzékenység, képeffektek, automatikus sorozat, vaku fényerő és felbontás); a MENU gombbal a ritkábban használt opciók érhetők el (vakuszinkron mód, vörösszem-effektus csökkentés, infravörös távkioldó késleltetés stb.)

Felvételi módok: a PowerShot gépeken megszokottak
Az S70 módválasztó tárcsáján nem sok újdonságot lehet felfedezni. A P mód mellett zár és rekesz előválasztás, illetve manuális mód áll a fotós rendelkezésére, de ebben a kategóriában ezek léte már minimumkövetelmény. Ellenben a két Custom – azaz szabadon konfigurálható – mód egyelőre még csak a Canonnál számít megszokottnak. A tárcsa másik oldalán a videófelvétel és a témamódok kaptak helyet. Ez utóbbiak a portré, tájkép, éjszakai és panoráma fotózásban segítik a gép gazdáját.

Lejátszás: automatikus képelforgatás, villámgyors zoom


Sok újdonsággal nem szolgál a lejátszás mód, egyszerűen csak gyors a képmegjelenítés, még gyorsabb a nagyítás és ahogy azt a Canontól már megszokhattuk, ez a gép is rendelkezik az automatikus képelforgatás funkcióval. Igen hasznos a Jump is, amely a gyors lapozást – ugrást – teszi lehetővé, és amely a navigáló tárcsa nyomva tartásával kelthető életre.

A lejátszás módban választható opciók: nagyítás, index megjelenítés, gyors lapozás, videó szerkesztés, törlés, nyomtatási beállítások (DPOF), hangemlékeztető felvétele, diabemutató, képek védelme.

Közvetlen nyomtatás: remek PictBridge kompatibilitás, Direct Print gomb
Az S70 – a korábban már bemutatott PowerShot gépekhez hasonlóan – igen alaposan kihasználja a szabványban rejlő lehetőségeket, minden fontos paraméter beállítása elvégezhető számítógép közbeiktatása nélkül is. Ha nyomtatóra kötjük a fényképezőgépet, a Direct Print gomb megnyomásával azonnal megkezdődik a nyomtatás. Számítógépre kötve az S70-et, ugyanezzel a gombbal indítható el a képek áttöltése.

Videórögzítés: nem egy kimondott videokamera
Az S70-et nem videofelvételi képességei miatt fogják megszeretni a vásárlók. A 640×480-as felbontással még nem lenne baj, annál inkább a felvétel hosszával és sebességével, mivel mindössze 30 mp-nyi, 10 kép/mp-es videó rögzíthető. Kisebb felbontás (320×240 vagy 160×120) mellett is csak 3 percnyi mozgókép rögzíthető egyszerre, és sajnos a felvételi sebesség is csak kis mértékben javul: 15 kép/mp-re nő. A videózás szerelmesei jobban járnak, ha az S70 helyett inkább a Canon PowerShot S1 IS-t vagy esetleg valamilyen DV készüléket választanak.

Képminőség: amiről nem beszélhetünk
Néha nehéz megérteni a gyártókat, hogy egy tökéletesnek látszó, csak éppenséggel előszériás modellről miért nem írhatunk részletesen – értsd: a képminőségre is kiterjedően – de a kérésük szent, mi pedig, ha néha fájó szívvel is, de engedelmeskedünk, és végül csak ennyit írunk a képminőség rovatba: erről sajnos nem áll módunkban beszámolni – egyelőre.

A 7,1 Mpixel a G6 esetében is kicsit soknak tűnt, hát még egy olyan kompakt gép esetén, mint amilyen az S70. A 3072×2304 pixel lassítja a képfeldolgozást mind a számítógép mind a fényképezőgép esetében, zabálja a memóriakártya-kapacitást, ugyanakkor egy A4-es printhez 5 millió pixel is bőven elég. Egyrészt ezért, másrészt pedig a vélhetően pontosabb, részletgazdagabb fotók miatt ajánljuk, hogy a leendő S70 tulajdonosok az L helyett inkább az M1 képméretet használják.

Energiaellátás, memóriakártya: Li-ion akkumulátor, CompactFlash kártya


A fényképezőgépet 7,4 V-os 720 mAh kapacitású Li-ion akkumulátora nem képes csodákra, az S70-nel együttműködve 140 kép készítésére vagy 210 percnyi folyamatos lejátszásra alkalmasak.

Az S70 7,1 Mpixeles felbontása mellett nem meglepő, hogy CompactFlash Type II kártyát – így Microdrive-ot is – fogad és FAT32 fájlrendszert használ.

Csatlakozók: semmi különlegesség – szerencsére
A G6 egyik legnagyobb hibája az USB/AV/DC csatlakozófedél kialakítása. Az S70-é szerencsére jobban sikerült, klasszikus Canon megoldás, tehát gumiból készült, és a gép oldalán található. Az USB viszont az S70 esetében is csak 1.1, azaz a képek letöltése elég lassú, így akinek a számítógépe USB 2.0 előkészítéssel rendelkezik, annak érdemes beszereznie néhány ezer forintért egy USB 2.0 kompatibilis kártyaolvasót.

Az S70 oldalán csak USB és AV csatlakozó található. Külső árramforrásról egy speciális „ál-akkumulátor” segítségével üzemeltethető a készülék.

A doboz tartalma:
A doboz a Canon PowerShot S70 fényképezőgépen kívül az alábbiakat tartalmazza:

  • Canon 32 MB High-Speed CompactFlash memóriakártya (FC-32MH)
  • NB-2LH lithium-ion akkumulátor
  • Akkumulátor töltő (CB-2LT/CB-2LTE)
  • Csuklószíj
  • AV kábel
  • USB kábel
  • CD-k a kiegészítő szoftverekkel

A külön beszerezhető kiegészítők közt egy remekbe szabott vízálló tok is található, amely 40 méteres mélységig képes az S70-et szárazon tartani. A korábbi PowerShot S modellek szolgáltatásaik miatt eddig is a búvárok kedvencei voltak és várhatóan nem lesz ez másként az S70-nel sem.

Első benyomás: a szín nem minden


Bár őszintén szólva nem különösebben nyerte el a tetszésünket az S70 barnásszürke színe, és még csak túl sok különlegességgel sem rendelkezik, de nem is erre szánták. Ennek a gépnek a feladata az, hogy stílusos, egyedi, masszív és megbízható legyen, ezeknek az elvárásoknak pedig tökéletesen eleget tesz. Ezek után a figyelemre méltó tudás és a hatalmas felbontás már csak extra szolgáltatás.

A Canon PowerShot S70 szeptembertől lesz kapható Magyarországon.