Exkluzív: Canon PowerShot G6

0

magyarul
in English
Nagy felbontású CCD, kihajtható LCD, vakupapucs, remek kezdőfényerő. Ha hozzáteszem, hogy mindez egy Canon gép jellemzője, akkor nem is lehet szó másról, csak a PowerShot G sorozatról, amelynek legújabb tagját jelentette be ma a nagyközönségnek a Canon.Külső felépítés: újratervezett markolat, tudásához képest kompakt méret
Bár elsőre nagyobbnak látszik elődeinél a G6, a mérőszalag mást mutat: a magasság és a szélesség csökkent, csak a gép vastagsága nőtt – a nagyobb markolat miatt. A kipocakosodott markolat viszont határozottan jót tett a G6-nak: sokkal stabilabb, biztosabb lett a gép fogása. A váz java része fémből készült, így például az elülső oldal és a kihajtható LCD hátoldala is fém. Bár mi egy előszériás modellt kaptunk, amelynek a festése még láthatóan nem tökéletes, ennek ellenére nehéz volt kiszúrni a kevés műanyag alkatrészt, ami igen dicséretes. A G5 után a G6 újra ezüst színű lett. Annak megállapítását, hogy ez pozitív avagy negatív változás-e, az Olvasóra bízzuk.Képérzékelő: 1/1,8” CCD, 7,1 Mpixel
Az új, 7,1 Mpixeles CCD-ben feltehetőleg az eddiginél kisebb pixeleket alkalmaztak, ami várhatóan magasabb képzajt is jelent majd. Sajnos ez az egyik legnagyobb veszélye a gyártók közt dúló megapixel-háborúnak. Abban viszont bízhatunk, hogy a Canon megőrzi jó szokását, és a marketingszempontok helyett továbbra is a hibátlan képminőséget tartja a legfontosabbnak. Ennél többet viszont most még nem tudunk, mivel a nálunk járt G6 képminősége nem egyezik meg a boltokba kerülő gépekével.

Optika: remek kezdőfényerejű, 4x-es zoomos optika
A Canon sajtóanyaga szerint a G6 a G5 módosított, nagyobb felbontáshoz igazított objektívét kapta, a gyakorlatban azonban erre semmi sem utal. A nagylátószög állás maradt 35 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva), a tele állás pedig 140 mm, ami 4x-es zoomnak felel meg. Ez a külön beszerezhető 0,7x-es és 1,75x-ös konverterekkel 10x-esre növelhető, de a makró fotók szerelmeseit sem hagyja cserben a Canon. Ámbár kapható hozzá opcionális makró előtétlencse, de a G6 makróképessége enélkül is megfelelő.


Hagyományos makró módban a legkisebb tárgytávolság 5 cm, ekkor egy 7,5×3 cm-es tárgy már teljesen kitölti a képet, míg tele állásban mindehhez elég egy 5,6×4,2 cm méretű objektum. A Super Macro mód 2,4×1,8 cm-es fedettsége egészen szenzációs, igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy ehhez képkivágást is alkalmaz a gép, és – elkerülendő a minőségromlást – a választható legnagyobb felbontás M2, azaz 2048×1536 (3 Mpixel).


Az optika kezdőfényereje kiváló, f/2,0-3,0, ami azt jelenti, hogy a fókusztávolság növelésével sem esik vissza vészesen a fényerő. Erős napsütésben jelenthet nagy segítséget a beépített ND szűrő, ami 3 Fé-kel csökkenti a CCD-re jutó fény mennyiségét.

LCD: kihajtható 2 hüvelykes, 118.000 pixeles
A PowerShot G sorozat egyik legfőbb jellegzetessége a kihajtható LCD. A G5 1,8”-es kijelzőjénél ugyan valamivel nagyobb a G6-é, a felbontás azonban maradt a régi. Az LCD lefedettsége 100%-os, háttérvilágítása erősebbre és gyengébbre is állítható. Bár a kijelző képe szép, őszintén szólva jobban örültünk volna, ha a CCD helyett inkább az LCD felbontását növelik meg.Kezelőszervek:
A Canon gépeit ismerők a G6-on is azonnal ki fogják ismerni magukat, annak ellenére is, hogy a kezelőszervek némileg megváltoztak. A legfontosabb és legörömtelibb változtatás az, hogy a módválasztó tárcsa a gép tetejéről végre a gép hátuljára került. Bár elsőre lehet, hogy sokan nem értik, miért olyan lényeges változás ez, de ha végiggondoljuk, hogy többé nem kell leereszteni a gépet módváltáskor, rögtön kiderül, hogy milyen hasznos is tud lenni egy ilyen apró változtatás.A másik lényeges különbség a G5-höz képest a főtárcsa új pozíciója. Ez a multifunkciós tárcsa közvetlenül az exponáló gomb mögé, a markolatra került, mégpedig 45%-ban megdöntve, ezáltal kényelmesen elérhetővé, kézreállóvá vált.

Mivel a G6 jóval vékonyabb elődeinél, a státusz LCD helye egyszerűen „elfogyott”. A problémát nemes egyszerűséggel orvosolták a fejlesztők: átkerült a vakupapucs baljáról a jobb oldalra. Az LCD természetesen rendelkezik gombnyomással aktiválható háttérvilágitással, amely kellemes narancs színben pompázik, így a státusz LCD is használható éjszaka.Az átnézeti kereső nem mondhatni, hogy a korábbi G modellek erőssége lett volna. Olyannyira nem sikerült, hogy szinte használhatatlan volt, mivel bizonyos fókusztávolságok mellett az objektívtubus egyszerűen kitakart egy részt a kereső képéből. Ezt a hibát a G6-on már orvosolták, méghozzá olyan sikeresen, hogy az új kereső talán az egyik legjobb azok közül, amiket eddig kompakt gépbe építettek. A dioptria-korrekció vezérlőjén is csiszoltak, az új rendszerben egy csúszkával állíthatja élesre az átnézeti kereső képét az, akinek gyengébb látása miatt erre szüksége van.A Canon Omni selector-nak hívja a G6 hátulján díszelgő négyirányú navigáló billentyűt. Ehhez hasonló megoldással már több gépen is találkozhattunk, de még mindig igaz, hogy a négy különálló billentyű esetén ritkábban nyúl mellé az ember, mint egy négyirányú tárcsa esetén.

A bekapcsoló illetve felvétel/lejátszás beállító kar, illetve kikapcsoló gomb a G-sorozatban már szokásos, vagyis maradt a G3-ban és G5-ben megismert, amely egyébként egyáltalán nem rossz, egyszerűen csak első ránézésre furcsa, viszont igen hatékony, tekintve hogy így felvétel-prioritásos lehet a lejátszás üzemmód is.

A Canon legújabb fényképezőgépeiben a menü részben megújult, és az eddig megszokott renddel – felvétel menü, mellette jobbra lejátszás, aztán a Setup – szemben most már mindig az éppen aktuális menüpont „fordul” az első helyre. Ezzel a változtatással sincs semmi baj, csak elsőre furcsa lesz annak, aki már dolgozott a korábbi rendszerrel.

Felvételi módok: a PowerShot gépeken megszokottak
A G6 módválasztó tárcsáján ugyanazok az ikonok találhatók, mint amelyek a G5-ön voltak. A P mód mellett zár és rekesz előválasztás, illetve manuális mód áll a fotós rendelkezésére, de ebben a kategóriában ezek léte már minimumkövetelmény. Ellenben a két Custom – azaz szabadon konfigurálható – mód egyelőre még csak a Canonnál számít megszokottnak. A tárcsa másik oldalán a videófelvétel és a témamódok kaptak helyet. Ez utóbbiak a portré, tájkép, éjszakai és panoráma fotózásban segítik a gép gazdáját.

A G6 5 különböző felbontást ismer, melyek az L (3072×2304), M1 (2592×1944), M2 (2048×1536), M3 (1600×1200) és S (640×480) neveket viselik. A JPEG tömörítés a képmérettől függetlenül SuperFine, Fine és Normal lehet. RAW formátum értelemszerűen csak L módban választható, de a tömörítetlen formátum mellé a fent említett JPEG méretek és tömörítések bármelyike választható (RAW+JPEG mód).

Lejátszás: villámgyors zoom, automatikus képelforgatás
Sok újdonsággal nem szolgál a lejátszás mód, egyszerűen csak gyors a képmegjelenítés, még gyorsabb a nagyítás és ahogy azt a Canontól már megszokhattuk, ez a gép is rendelkezik az automatikus képelforgatás funkcióval. Igen hasznos a Jump is, amely a gyors lapozást – ugrást – teszi lehetővé, és amely a navigáló tárcsa nyomva tartásával kelthető életre.

A lejátszás módban választható opciók: nagyítás, index megjelenítés, gyors lapozás, videó szerkesztés, törlés, nyomtatási beállítások (DPOF), hangemlékeztető felvétele, diabemutató, képek védelme.

Közvetlen nyomtatás: remek PictBridge kompatibilitás
Amellett, hogy a G6 kompatibilis a korábbi Canon közvetlen nyomtatási szabványokkal (Direct Print, Bubble Jet Direct), a PictBridge-et sem hanyagolták el a fejlesztők. Így a G6 – a korábban már bemutatott PowerShot gépekhez hasonlóan – igen alaposan kihasználja a szabványban rejlő lehetőségeket, minden fontos paraméter beállítása elvégezhető számítógép közbeiktatása nélkül is.

Videórögzítés: nem egy kimondott videokamera
A G6-ot nem videofelvételi képességei miatt fogják megszeretni a vásárlók. A 640×480-as felbontással még nem lenne baj, annál inkább a felvétel hosszával és sebességével, mivel mindössze 30 mp-nyi, 10 kép/mp-es videó rögzíthető. Kisebb felbontás (320×240 vagy 160×120) mellett is csak 3 percnyi mozgókép rögzíthető egyszerre, és sajnos a felvételi sebesség is csak kis mértékben javul: 15 kép/mp-re nő. A videózás szerelmesei jobban járnak, ha a G6 helyett inkább a Canon PowerShot S1 IS-t vagy esetleg valamilyen DV kamerát választanak.

Képminőség: amiről nem beszélhetünk
Többször említettük már, hogy a Digicamhez a PowerShot G6 egy előszériás példányát juttatta el a Canon. Ezek a gépek szinte tökéletesen megegyeznek azokkal, amelyek aztán majd a boltokba kerülnek, de kisebb hibák még előfordulhatnak, így a gyártó kérésére a képminőségről nem mondhatunk véleményt, és tesztfotókat sem közölhetünk. Ennek ellenére azért annyit mégis elárulunk, hogy a G6 képminőségével meg voltunk elégedve.

Energiaellátás és memóriakártya: BP-511A és CompactFlash
Az akkumulátort (BP-511A) a markolatban kapott helyet. Az akkumulátor szerencsére akkor sem esik ki, ha a fedelét felnyitottuk, egy kis retesz ekkor is a helyén tartja. Az 1390 mAh-s akku a gyári adatok szerint 300 kép készítését, vagy 6 óra folyamatos lejátszást tesz lehetővé. A G6 továbbá a BP-511, BP-512 and BP-514 jelű Canon akkumulátorokkal is üzemeltethető.


A memóriakártya szintén a markolatba került, egy, a PowerShot A sorozaton megismertre kísértetiesen emlékeztető fedél mögé. A G6 CompactFlash Type II memóriakártyát is fogad, és a FAT32 fájlrendszerrel is kompatibilis, így 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyákat is kezel.

Csatlakozók: a gép legrosszabb része
A csatlakozók a fényképezőgép kártyanyílással ellenkező oldalán találhatók. A három csatlakozó egy merev, műanyag ajtó mögött található, amely 90 fokban felnyitható. Ez sajnos nem a legszerencsésebb megoldás, már látom lelki szemeim előtt, amint egy óvatlan tulajdonos a gépet fotótáskába helyezve annak csatlakozó-védő ajtaja felnyílik, rosszabb esetben le is törik. Itt tehát az USB, a DC-bemenet és az A/V kimenet csatlakozói találhatók. Az USB kapcsolat mindemellett sajnos csak 1.1-es, így az adatátvitel is lassúcska, ami épp a gép célcsoportja, az igényes, tehetős vásárlók számára rossz hír.

A vakucsatlakozó jobban sikerült, mint az USB: a papucs a Canon Speedlite vakukat kezeli, így például a vadonatúj Speedlite 580EX-et is.

A doboz tartalma: akkumulátor, töltő, memóriakártya stb.
A doboz a Canon PowerShot G6 fényképezőgépen kívül az alábbiakat tartalmazza:

  • Canon 32 MB High Speed CompactFlash memóriakártya (FC-32MH)
  • BP-511A lithium-ion akkumulátor
  • Külső akkumulátor töltő (CG-580 or CB-5L)
  • Hordszíj
  • Objektívsapka
  • Infravörös távirányító lítium elemmel
  • AV kábel
  • USB kábel
  • Két CD kiegészítő szoftverekkel

Értékelés: a G sorozat méltó folytatása


A PowerShot G6 rendelkezik mindazon remek tulajdonságokkal, amelyekkel elődei, kiegészítve néhány apró újítással és egy újratervezett vázzal. Bár a végleges képminőséget még nem ismerjük, az már az előszériás modell alapján sejthető, hogy a G6-ban nem fogunk csalódni.

Végleges változat bemutatója megtalálható a DCResource.com oldalon.