Exkluzív: Nikon 1 J2

0

Ahogy közeledünk a szeptemberi Photokina megnyitójához, úgy fog sűrűsödni a maihoz hasonló bejelentések sora. Bár nagy meglepetést a bejelentés ténye nem okozott, hiszen az óriási titkolózás ellenére már napokkal ezelőtt képek és pontos adatok is megjelentek a Nikon legújabb tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) gépéről, de valószínűleg sokakat meglepett, hogy a Nikon 1 J sorozatának második modellje mennyire hasonlít az elsőhöz. Persze az önmagában nem lenne gond, ha a kinézet nem változik, hiszen a tavaly bevezetett forma egyáltalán nem idejétmúlt, de a belsőn azért lehetett volna mit csiszolni. Persze dolgoztak is a gépen a Nikon mérnökei, így természetesen sok apró változtatást figyelhet meg a figyelmes vásárló (már ha érdekli az előd modellel való összevetés).

Essünk túl néhány nem túl érdekfeszítő és mellékes részleten. A fényképezőgép az eddigi színek mellett narancssárgában is kapható lesz, a burkolat pedig a sajtóközlemény szerint fémből készült. Ez utóbbi megjegyzés azért érdekes, mert a Nikon 1 J1 is fém előlapot kapott, és ez az új modellen sem változott. Egyetlen látványos különbség a felső panel anyagában látszik, ami a korábbi műanyag helyett már talán fémből van. A felszíne mindenesetre változott, így a korábbi sima felület helyett szál csiszolt kialakítású. A felső részen apró változás, hogy az exponáló gomb és a videó gomb köré vékony króm gyűrű került.

A legtöbb változás a hátlapon érhető tetten. A módválasztó tárcsa melletti gumi bevonat az új modellen elér a képrenyő széléig, a beállító tárcsa alatt és fölött lévő gombok pedig kissé megnőttek, hogy kitöltsék a teret. A beállító tárcsa recézettsége sűrűbb lett. De persze nem ezek azok a változások, amik igazán érdekesek.

A módválasztó tárcsára az eddig négy piktogram mellé felkerült egy ötödik is, amivel a téma módok, illetve a menüben beállított felvételi mód választható ki viszonylag gyorsan. A 7 témamód (éjszakai tájkép, éjszakai portré, ellenfény, egyszerű panoráma (sweep panoráma), lágy, miniatűr hatás, kiválasztott szín) teljesen új a gépen, a P/S/A/M módok pedig a könnyebb elérhetőség kedvéért kerültek erre a módra.

balra: J2, jobbra-hátul: J1

alul: J2, felül: J1

A legkomolyabb változás az LCD monitort érintette. A Nikon 1 J1-ben lévő 460 ezer sup-pixeles megjelenítőt a Nikon 1 J2-ben VGA felbontású (921 ezer suppixel) képernyő váltja, ami jól láthatóan finomabb, részletgazdagabb megjelenítést biztosít.

Nikon 1 J1 képernyő
(460.000 sub-pixel)

Nikon 1 J2 képernyő
(921.000 sub-pixel)

Az új téma mód állás furcsasága, hogy a programautomatika, blende előválasztás, záridő előválasztás és a teljesen manuális módok közül a témamódokat listázó funkció menüben nem lehet választani, ahhoz külön be kell lépni a főmenübe. Nem változott a manuális élességállítás, ami továbbra is elég macerás és a képrészlet nagyításának minősége miatt pontatlan. A jó megoldáshoz persze élességállító gyűrűvel ellátott objektívek is kellenének, de sajnos a ma reggel bejelentett 1 Nikkor 11-27,5mm f/3,5-5,6 sem rendelkezik ilyen szolgáltatással.

A Nikon 1 J2 várhatóan legfontosabb újdonsága mégsem a megnövelt felbontású LCD és az új témamód állás a tárcsán, hanem a 100 dollárral alacsonyabb 599 dolláros ajánlott fogyasztói ár. Hazai ára természetesen még nincs, ami a forint instabilitása és a viszonylag távoli szeptemberi elérhetőség ismeretében egyáltalán nem meglepő.

Hogy képminőség vagy sebesség tekintetében van-e különbség a régi és az új modell között, az majd csak a részletes tesztünkből derül ki. Amint elérhető lesz végleges tesztpéldány, mindenképpen megnézzük.