Phottix és Pixel portrémarkolatok

0

Phottix BG-5DII

A Phottix régóta készít markolatokat fényképezőgépekhez, melyek a gyárival hasonló szolgáltatásokat kínálnak. Nincs ez másként a BG-5DII-nél sem, amely a gyári Canon BG-E6 markolattal szinte teljes egészében összekeverhető. Legalábbis első ránézésre.

Ugyanúgy alakították ki a markolat gombjait, ugyanolyan a vonalvezetés, s ugyanott nyílik az akku fedlapja is.

Ebből adódóan a markolat a gyárihoz hasonló funkciókat kínálja. Portré állásban használva az elülső exponáló és vezérlőtárcsán kívül a hátsó részen az AF-On, a fénymérést rögzítő (*) és az AF pont választó gombokat is elhelyezték.
A portrémarkolat bekapcsolásához a felső kapcsolót kell elfordítanunk.

A tápellátást ez esetben is egy vagy két darab BP-511 lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, ezt közvetlenül a markolatba helyezhetjük, de egy adapter segítségével van lehetőség 6 db ceruzaelem alkalmazására is.

Bár ember legyen a talpán, aki külsőre képes megkülönböztetni a gyári és a Phottix markolatát, ha kézbe vesszük és használni kezdjük, pár perc után azért motoszkál majd a fejünkben valami.

A markolat nincs olyan tökéletesen összerakva, jobban érződik rajta az olcsó műanyag anyagok használata. Az exponáló gomb nem az 5D-éhez hasonló, inkább a középkategóriás
modellekéhez, hiszen a félig lenyomott és a teljesen lenyomott állapot között enyhe megakadás tapasztalható. A vezérlőtárcsa tekerésén is érződik, hogy egyszerűbb kialakításról van szó, a hangja, kattogása is erőteljesebb.

A Phottix BG-5DII ára bruttó 25.273 Ft.

Pixel Vertax E-6

A Pixel ugyanúgy kínai gyártó, mint a Phottix, mégis érdemes megvizsgálni ezt a markolatot is közelebbről, hiszen adódhatnak eltérések.

A Pixel Vertax E-6 szintén a Canon EOS-5D Mark II-höz készült. Felépítése is kialakítása is hasonló a gyári változathoz, azzal a különbséggel, hogy a markolat ki és bekapcsolása nem a tetején, hanem hátul, középtájt végezhető el, valamint az akkumulátor tartó kosár nem hátul, hanem oldalt illeszthető be.

A funkciók azonban hasonlóak a gyártó saját markolatáéhoz, így megtalálható rajta az elülső exponáló és vezérlőtárcsa, a hátsó részen az AF-On, a fénymérést rögzítő (*) és az AF pont választó gombok.

A tápellátást itt is egy vagy két darab lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, illetve használhatunk 6 db ceruzaelemet vagy akkut is. Mindkettő megoldáshoz egy-egy akku-kosarat mellékeltek.

A Pixel Vertax E-6 külsejében több eltérést találunk a gyári változathoz képest. Használatában azonban inkább a Pixel markolata áll közelebb a Canonéhoz.
Az exponáló gombja az 5D-éhez hasonlóan finom járású, a vezérlőtárcsa is halkabban jár, mint a Phottixé, az egész markolat összehatása így pozitívabb, mint a Phottix BG-5DII-é.

A felhasznált igényesebb anyagok ellenére a Pixel Vertax E-6 nem igazán drágább, mint a Phottix markolata, ára bruttó 25.500 Ft.

Phottix BG-D7000

A Phottix BG-D7000 is igyekszik a legjobban hasonlítani a gyári kiegészítőre. Persze az anyaghasználatot nem tudjuk részleteiben elemezni, így lehetnek eltérések, de fogásban és összeszereltségben a Phottix ezen markolata nem rossz.

A funkciók azonban egyeznek, vagyis itt is elérhető az exponáló gomb, a navigáló gombot kiváltó joystick, a vezérlőtárcsa, az AE-L/AF-L gomb, illetve a markolat ki-bekapcsoló karja.

A tápellátást a Nikon Li-ion akkumulátorain kívül 6 db ceruzaelemmel is megoldhatjuk.

Használat során ezúttal is érezhető, hogy nem a gyári megoldás kényelmét kapjuk.
A bekapcsoló kar igen keményen jár. A navigáló joystick kialakítása miatt sem azonos az érzés a gyári változatéhoz. Az exp. gombnál jól elkülöníthető a fókuszáláshoz
szükséges félig lenyomott, illetve a teljesen lenyomott állapot, amely szintén nem a felsőbb kategória jellemzője.

A Phottix BG-D7000 ára bruttó 22.860 Ft.

Pixel Vertax MB-D11

A Pixel úgy tűnik szeret kicsit elszakadni a teljes másolástól. A Canon EOS-5D Mark II-höz készült markolatánál is volt egy apró eltérés, s nincs ez másként a Nikon D7000-hez készült Pixel Vertax MB-D11-nél sem. Főbb külalakjában természetesen hasonlít a gyári MB-D11-hez, de egy apró részletben nincs egyezés: a gyári markolaton lévő joystick helyett ezen a markolaton nyolc irányú navigáló gomb található (ahogyan egyébként a D7000 vázon is).

A Pixel Vertax MB-D11 a gyári markolattal a részletekig összetéveszthető. A hátsó navigáló gomb is stimmel, s ugyanúgy megvannak a további kezelőszervek: az elülső exponáló gomb és körülötte a ki-bekapcsoló kar, a vezérlőtárcsa és az AE-L/AF-L gomb.

Az energiaellátás ezúttal is Nikon Li-ion akkumulátorokkal, vagy 6 db ceruzaelemmel illetve akkumulátorral történhet.

A próbáink során most is úgy éreztük, hogy a Pixel markolata a profibb összeszerelésű, kialakítású.
Kezdjük talán ott, hogy a bekapcsoló kart itt egy ujjal is könnyedén elfordíthatjuk. Az exponáló gombon nem érezni a félig lenyomott állapotot, ahogyan a profi DSLR-eknél sem. Ez is illik a D7000 szériájába. S említsük meg még egyszer a navigáló gombot, mely a gyári változattal azonos használatot biztosít.

A Pixel Vertax MB-D11 ára bruttó 24.700 Ft.

Összegzés

Mint látható, a két gyártó nagyjából hasonló áron kínálja markolatait. Nagy átlagban azt mondhatjuk, hogy a Pixel termékei pár ezer Ft-tal drágábbak, mint a Phottixé, ez azonban bőven megéri azt a pluszt, amelyet a jobb anyaghasználattal, a gyári markolatéhoz jobban közelítő kialakítással kapunk.

A markolatokat a McGoat webáruháztól kaptuk bemutatónkhoz.