Exkluzív: Nikon D5200

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon szépen átemelte ide a D7000-es modell Multi-CAM 4800DX fókuszmodulját, így a D5200-ban már 39 élességállítási mezőt kapunk, melyek közül 9 pont keresztszenzoros. Ha valaki mégis ragaszkodik a kevesebb AF-ponthoz, a menüben beállítható 11-pontos rendszer is. A több fókuszmező új AF terület módokat is jelent, így például 9-, 21- és 39-pontos dinamikus AF is beállítható.

39 AF-pont

11 AF-pont

A rendszer érzékenységi tartományában nincs változás, így most is -1 és +19 Fé között várhatunk tőle megbízható működést, míg az AF segédfény lámpa 3 méterig nyújt hatásos segítséget.

RGB érzékelő

A TTL fázis érzékelős AF-rendszeren kívül kézi fókuszt is használhatunk, melyre a csatlakoztatott objektív AF/MF kapcsolóval válthatunk.

Nem csak a fókuszrendszerét, de fénymérését is a D7000-ból örökölte a gép. A korábban említett 2016-pixeles RGB szenzor végzi el a feladatot, háromféle mérési módban: 3D színes mátrix II, Középre súlyozott (8 mm-es középterülettel), és Szpot (2,5%-os merőterülettel).

Élőkép

Működésében nincs semmi új, adatkijelzésében azonban néhány téren változás történt. Először is az aktív státuszképernyőben, mely persze nem csak élőkép módban használható. A korábbi, inkább a nagyobb gépek felső kijelzőjének státuszadataira hasonlító kijelzés mellett egy szebben animált, nem annyira fotós-lelkületű kijelzési mód is beállítható. Ezzel inkább a kezdőknek akart kedvezni a cég. Ugyanígy a LiveView módban előhívható gyorsmenü is más kialakítású lett. A fontosabb beállításokat az élőkép közepén felvillanó gomb/ikonsorral jeleníti meg a gép.

régi státuszképernyő

új státuszképernyő

Az automata élességállítás ez esetben kontraszt alapú (is lehet), de beállításaiban és üzemmódjaiban semmi változás nem történt az elődhöz képest. Élőkép módban arcfelismerést széles- vagy normál terület-AF, illetve témakövető módokat állíthatunk be.

Az élőkép mód egyik érdekessége a Scene Auto Selector mód, mely automatikusan felismeri a témát és ehhez képest állít be egy témamódot. Ebben is főszerephez jut a 2016-pixeles RGB szenzor, mely egyébként az arcfelismerésnél, sőt a fehéregyensúly pontosabb beállításánál is elengedhetetlen.

Sorozat

A korábbi 4 helyett most 5 kép/mp-cel lőhetünk sorozatot kétféle üzemmódban, hiszen a leggyorsabb „tüzelést” engedélyező H mód mellett egy lassabb 3 kép/mp-es beállítást is kapunk. A gyártó csak JPEG-ben árulta el a sorozatban készíthető képek számát, ami papíron 100 db.

A sorozatok aktiválása és kiválasztása is könnyebbé vált a D5200-ban, köszönhetően az új külső gombnak, mely az önkioldó, kábeles távvezérlő és az elődben is bekapcsolható csendes zárkioldás (Q) módok beállításában is segít. A fényképezőgéppel 3 képes expozíció és fehéregyensúly sorozat is készíthető. Zárszerkezetét 100 000 expozícióval tesztelték.

A próbám során sajnos kattintgatni nem volt módom, de a gép egy teljesen új tervezésű, független tükör vezérlést is kapott. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy élőkép módban, felcsapott tükörrel is vígan készíthetünk 5 kép/mp-es sorozatot, ráadásul a tükörcsapkodás hangját kizárva, halkabban.

Mozgókép

Felbontásban egyelőre a Full HD számít alapnak, ami persze a Nikon D5200 sem lép túl, így a képfrissítési sebességekkel újít. 1920 x 1080 pixeles felbontás mellett 60i és 50i képfrissítéssel is fényképezhetünk, ez persze nem jelent progresszív felvételt, csupán váltott sorosat. Előbbiben maradt a 30, 25 és 24 fps, attól függően, hogy NTSC vagy PAL beállítást használunk. Ha 60 vagy 50 képkocka/mp-es progresszív felvételt szeretnénk, egy kicsit csökkenteni kell a felbontást, mondjuk 1280 x 720-ra, mely pont ennyit kínál. Ha viszont spórolni szeretnénk a tárhellyel 640 x 424 pixeles felvétel is beállítható, melynél 30 vagy 25 fps lehet a képfrissítés.

Minden felbontásban kétféle tömörítést kapunk, ami legjobb esetben 24, normál tömörítésnél pedig 12 Mb/mp-et jelent, VGA felbontásban viszont csak 8 és 5 Mb/mp-et. A legjobb tömörítés és HD felbontások esetén 20 perces, egyéb esetben max. 30 perces lehet egy snitt hossza. A videók most is MOV formátumban készülnek H.264/MPEG-4 tömörítéssel, a hang pedig lineáris PCM.

A hanggal kapcsolatban jelentős változás, hogy a Nikon D5200 tetejére egy sztereó beépített mikrofon került, melynek jelszintjét a korábbihoz hasonlóan (20 fokozatban) szabályozhatjuk. Ezenkívül külső sztereó mikrofon csatlakoztatására is lehetőségünk lesz.

Mozgókép felvételnél ISO200 az érzékenység alsó határa, viszont kihasználhatjuk a kiterjesztett mód adta ISO25600-as értéket is.

Nem elhanyagolható újdonság, hogy az új szenzornak köszönhetően jobb képminőséget ígér a gyártó. Közleményükben elsősorban az alacsonyabb zajt, a jobb élsimítást és a moiré csökkentését emelik ki. Sajnos a bemutató gépeken egyelőre nem próbálhattuk ki a változást.