Feiyu Tech A2000 motoros gimbal DSLR-hez is

0

Az egyre ügyesebb videofelvételi képességekkel rendelkező fényképezőgépek terjedése miatt ezek profi videós alkalmazása is egyre inkább előtérbe kerül. Sok videós tér át profi kamkorderről cserélhető objektíves fényképezőgépre, pont azért, mert ma már ezekkel magasabb minőségű anyagokat lehet létrehozni.

A gép azonban önmagában nem elég a profi felhasználáshoz, hiszen mind a fókuszmeghajtást, mind a hangfelvételt, mind a stabil felvételi pontot különböző kiegészítőkkel segítve tudjuk arra a szintre emelni, ami már a profiknak is elég.

A különböző follow focus rendszerek, külső monitorok, különféle mikrofonok mellett egyre népszerűbbek a stabil tartást és finom mozgásokat lehetővé tevő gimbalok is, amelyek nem csak mobiltelefonokhoz és akciókamerákhoz, de komoly videós képességekkel rendelkező fényképezőgépekhez is elérhetők.

A Feiyu Tech ilyenből két típust is gyárt, mindkettőt a korábban a görög ábécé első betűjével jelölt, ma már A sorozat tartalmazza. Az A1000 modell 1 kg terhelhetőségű (min. 150 gramm), míg az A2000 típusú gimbalra 2 kg-ot elérő gépet is helyezhetünk (min. 250 gramm), azzal is megbirkózik.

Mindkét változat kapható egy karos és két karos kivitelben is, nálunk a legkomolyabb kit járt, az A2000-esből, amelyben az egy karos használathoz szükséges markolat mellett két karos markolat is megtalálható.

A csinos táskában katonás rendben megbúvó készletben a 3 tengelyes motoros gimbalhoz tehát a szimpla és dupla kar is elérhető, emellett két szett akkumulátort, külső akkumulátort töltőt, egy több ponton furatot tartalmazó gimbal talpat, valamint a vízszintezéshez és a könnyebb elhelyezéshez egy szétnyitható mini állványt is találunk.

A kiegyensúlyozáshoz a gimbal három skálázott, mozgatható tengelyt kínál, ennek segítségével kikapcsolt állapotban is könnyedén megtalálható az ideális pozíció. Ezen kívül használnunk kell a fényképezőgépet tartó talp mozgatására szolgáló két különálló csavart is, amellyel az előre-hátra, illetve a jobbra/balra billentést oldhatjuk meg.

A markolatok rögzítéséhez csavaros megoldást alkalmaztak, amely azon túl, hogy biztonságos és hatékony, gyors kioldást, illetve szorítást tesz lehetővé, vagyis gyorsan és könnyedén válthatunk át a két karosról egy karosra, ha szűk helyen kell dolgoznunk.

Mind az egy karos markolatnál, mind a két karos markolatnál két-két akkumulátor oldja meg az energiaellátást, amelyek 12 órányi üzemidőt kínálnak. A lemerült akkukat a mellékelt külső töltőben frissíthetjük fel, egyszerre két akku tölthető. A töltőt micro USB kábelen keresztül táplálhatjuk, ehhez azonban adaptert nem mellékel a gyártó, bár ez manapság már nem jelenthet problémát, vélhetőleg kevesen vannak, akiknek nincs valamiféle USB-s töltőjük.

A micro USB-s táplálásnak az előnye, hogy nem csak autóban, de akár powerbankról is áttolhatjuk az energiát a gimbalokban használt akksikba.

Az egy- és kétkaros gimbalt time-lapse készítéséhez állványra is helyezhetjük, utóbbinál kiegészítők felrögzítéséhez (pl. monitor) is találunk csatlakozási pontokat (1/4″-os csavarmenettel), összesen kilencet.

Próbáinkat egy amatőr full-frame DSLR-rel végeztük. A gimbal az egy karos markolattal is használható, igaz, ilyenkor azért jobban bele kellett kapaszkodni, hiszen a gépváz és a 24-105mm f/4-es objektív együttes tömege elérte a 1,5 kg-ot, erre jött rá a gimbal közel 1,2 kg-ja.

A két karos megoldás természetesen sokkal kényelmesebb használatot tesz lehetővé, no és persze az alap stabilitás is jobb, így a gimbalnak is kevesebb a dolga.
A vezérlés a szokásos módon, a markolaton lévő joystickkel és az alatta lévő két gombbal történik. A joystick segítségével beállíthatjuk az alap irányt, de a kamera felvétel közbeni mozgatására is használható (de igazából sokkal szebb eredményt érhetünk el, ha a gimbal finom követő módját vesszük igénybe, ugyanis az oldal irányú elforgatás során a kamera lassan követi ezt a mozgást).

Az üzemmódok között ennél a gimbalnál is megtalálható a célra tartás (egy gombnyomás), amikor az oldal irányú forgatást sem követi a kamera, illetve a teljes szabad mód (két gombnyomás), amikor nem csak az oldal irányú forgatást, de a fel-le döntést is leköveti a gimbal. A gomb három egymást követő (gyors) megnyomására a gimbal 180 fokkal hátra fordul, így a szelfi módú kommentek készítése is könnyen megoldható.

A felvételek indításához és leállításához használhatjuk a markolaton lévő felvétel gombot is, ha a gépet előzőleg kábellel összekötöttük a gimbal felső fejével. Ehhez Canon, Panasonic és Sony kompatibilis kábelt is mellékelnek, de a készlet tartalma folyamatosan bővül, vásárlás előtt érdemes érdeklődni a forgalmazónál!

Az első próbák igazán pozitívak voltak, így hát kimentünk vele egy kis terepmunkára. Igen ám, de a két karú tartó nem kis méretű, hogyan lehet ezt kényelmesen szállítani?

Nos, a gyártó erre is gondolt. Ehhez a karok középponthoz közeli részénél helyeztek el egy-egy csavart, amelynek meglazításával kinyithatók a karok és egészen elfogadható méretűre csukható össze a gimbal. Gyakorlatilag egy átlagos hátizsákban gond nélkül elfér majd.

A tesztünk során kipróbáltuk az alulról követést, a lassú svenkelést és az irányra tartást is, minden könnyedén is remekül működött, a stabilitással egyszer sem volt gond.


A Feiyu Tech A1000 ára bruttó 145 ezer Ft, az A2000-ért bruttó 220 ezer Ft-ot kérnek, kiegészítő két karos markolatért 80 ezer Ft-ot kell fizetnünk, míg a teljes A2000 szett az egy és két karos markolatokkal együtt bruttó 300 ezer Ft-ba kerül.

Frissítés (2018.03.14.): Az új árak: A1000: 125 ezer Ft, A2000 170 ezer Ft, kiegészítő két karos markolatért 55 ezer Ft, a teljes A2000 szett az egy és két karos markolatokkal együtt bruttó 200 ezer Ft.

A terméket tesztünkhöz az AdvesPhoto biztosította.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!