Mikrosat Flash-mob 4 TTL (Flash-mob 6 M)

0

A Mikrosattól már mutattunk be akkumulátoros, nagy sebességű vakuszinkronra képes (HSS) hordozható stúdióvakut a Flash-mob szériából, amellyel már akkor is elégedettek voltunk.

Nemrégiben megújult a széria és új 400 Ws-os (Flash-mob 4 TTL), valamint 600 Ws-os (Flash-mob 6 M) teljesítményű modellek jelentek meg a kínálatban, amelyek nem csak néhány egyszerűbb ráncfelvarráson estek túl, itt bizony komoly előrelépések történtek, így mi is nagyon kíváncsiak voltunk rá, mit tudnak az új vakuk.

Mi a Flash-mob 4 TTL modellt kaptuk kipróbálásra, így a továbbiakban ezt mutatjuk be, de a cikk végén összefoglaljuk a Flash-mob 6 M eltéréseit.

A vaku ezúttal is kartondobozban kerül forgalomba, hordtáskát nem mellékelnek hozzá, pedig ha valaki tényleg a mobilitását szeretné kihasználni, akkor valami nem árt majd, amibe belerakhatjuk szállításkor. Szintén nincs fogantyú, van viszont vállra akasztáshoz vállszíj, amelyet a vaku hátulján kialakított fülekbe fűzhetünk.

A dobozban csak a legfontosabbakat találjuk: a vakut, a hozzá való akkumulátort és egy AC adaptert a töltéshez.

Mivel kedvező árú termékről van szó, nyilván nem várható el, hogy alapreflektor és rádiós kioldó is a készlet részét képezze. Elkeseredni persze nem kell, hiszen mind reflektorok, mind rádiós kioldó elérhető a készülékhez. Utóbbiról kicsit később részletesebben is beszámolunk.

A vaku külsőre kecses, letisztult formavilágú, személy szerint számomra sokkal szebb, mint az előző változat, bár az sem volt csúnya, de ez valahogy egységesebb képet ad.
Fontos különbség a két változat között, hogy míg a korábbi szériában egy ajtó mögé helyezhető zsugorfóliás lítium-ion akkut használhattunk, az új Flash-mob 4 TTL már lentre becsúsztatható, saját formájú akkumulátort alkalmaz.

Az akkumulátor 11,1 Voltos, 4400 mAh-s, azaz 48,8 Wh energiát képes tárolni. Érdemes megemlíteni, hogy az előző modell dupla ekkora kapacitású akkut használt, vagyis a Flash-mob 4 TTL-lel fele annyi vakuvillantást tudunk összehozni egy feltöltéssel, mint a korábbival (max. teljesítményen elviekben 440 villantást hozhatunk össze, ami azért egy 2-3 órás kreatív fotózásnál is elég kell legyen).

Fontos előrelépés viszont, hogy az akkumulátor nem csak a vakun belül, de abból kivéve is tölthető, azaz ha két akkunk van, az egyiket tölthetjük, miközben a másikkal dolgozunk (már persze ha van erre lehetőségünk).
Az akksi mellékelt AC adaptere 2 Amperes, azaz a teljes kisütés után kb. 2,5 óra kell a teljes feltöltéshez.

A mellékelt AC adapteren kívül – amellyel az akku a vakuban is tölthető – vásárolhatunk egy az akku helyére illeszthető AC adaptert is, így beltérben való használat során nem kell kínozzuk az akksit.

Azért, hogy ne érhessen bennünket meglepetés, a gyártó úgy alakította ki az akkumulátort, hogy azon egyetlen gombnyomással ellenőrizhető a töltöttség, amelyet a hátsó három digites kijelzőn láthatunk.

Szintén nem mellékes, hogy (a dobozon látható ábrától eltérően) az újratervezett belsőnek és a háznak köszönhetően a vakuból semmi sem áll ki. Nincs előre álló védőbúra, nincs modellfény lámpa, ami eltörhetne és a vakucsövet is az előlap üveglapja mögé rejtették (emiatt aztán igazából hordtáska nélkül sincs nagy veszélyben a vaku).

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lenne modellfényünk. Sőt! Az előző modell 5 Wattios LED-es modellfényét 10 Watt teljesítményűre cserélték.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a korábbi csak pislákolt, ennek már legalább tényleg egész jó fénye van (kb. 100 Wattos halogén izzó fényét adja). Ráadásul a fénykör is nagyobb, így egy szoftboxnak nem csak a közepét világítja majd meg.

A modellfény kikapcsolt és maximális teljesítményű bekapcsolt állapotán túl részleges (részben a beállított vakuteljesítménnyel arányos) módban is működhet, illetve (most tessék kapaszkodni), AF segédfényként is használható. Ehhez a külön megvásárolható rádiós vezérlőt kell a gépünkre helyezni, s ekkor a fókuszálás idejére a LED segédfény be fog kapcsolni, majd ezt követően elalszik.

Fényformálókhoz felhelyezéséhez továbbra is Bowens bajonett csatlakozó áll a fotósok rendelkezésére.

A bekapcsolást követően a vakuban lévő ventilátor azonnal elindul. A hűtés nem hangos, de azért csendes környezetben jól hallható.
Bár az előző akkus modell közel 4 mp volt a kondenzátorok feltöltési ideje egy maximális teljesítményű villantás után, az új vezérlő elektronikának köszönhetően ezt 2,4 mp-re faragták le, amely már közelíti a hálózati üzemű stúdióvakuk feltöltési idejét.

A vaku TTL és manuális módban is működhet, TTL módhoz természetesen szükség lesz a rádiós vezérlőre is. Manuális módban a maximális teljesítménytől 1/128 teljesítményig mehetünk le (a korábbi modellnél az 1/64 volt a minimum), a lépésköz 1/10 Fé (az elődnél ½ Fé). Igazán pozitív, hogy a teljesítmény kijelzése nem pusztán egy nehezen megfogható számmal látható, hanem a rendszervakuknál is alkalmazott arányként, azaz 1/8, 1/64, 1/128, stb., illetve a tört értékek esetében az eltérés is megjelenik (pl. 1/32 +0,9 Fé).

Ezen felül van még a szokásos stroboszkópikus villantás módunk, ahol 1 és 99 Hz között állítható be a villantások frekvenciája (a teljesítmény és a max. villanásszám természetesen a frekvenciától függ, de max. frekvencián is elérhető 1/4 teljesítmény).

Rövid villanási idejű módunk azonban ennél a modellnél nincs.

A kioldás módja szerint háromféle lehetőségünk van:

 • vezetékes szinkron bemenet (3,5mm jack)
 • slave mód (1. vagy 2. villantásra triggerelve, azaz S1 és S2 módok)
 • rádiós

Nyilván a legizgalmasabb ez utóbbi, hiszen ilyenkor a TTL mód is elérhető, amikor a fotósnak (elvileg) nem kell törődnie a teljesítmény beállításával.

Ehhez az opcionálisan megvásárolható TS-4 rádiós kioldót kell használnunk, amely Canon és Nikon rendszerekhez érhető el. A vaku mindkét rendszert ismeri, a rádiós kioldó alapján automatikusan vált E-TTL vagy i-TTL módok között.

Rádiós kioldó az előző modellhez is létezett, azonban van itt két nem is annyira aprócska eltérés. Az egyik, hogy a korábbi Flash-mob 4-be nem építettek rádiós vevőt, azaz azt külön kellett megvenni és a vaku hátuljába csatlakoztatni. A másik pedig maga a kioldó, ami már nem csak kioldó, hanem egy komplett vezérlő is.

Nézzük miért:
A vezérlő háttérvilágítással is ellátott informatív LCD-jén tájékoztat a vaku aktuális beállításairól, gyakorlatilag ugyanazt látjuk, mint ami a vakun van kijelezve.

Ha olyan helyen fotózunk, ahol esetleg más is dolgozik 2,4 GHz-es rádiófrekvencián, akkor az interferenciák és a nem kívánt „véletlen” elsütések elkerülése érdekében összesen 80 csatorna közül választhatunk.
Vakucsoportból természetesen most is négy áll rendelékezésünkre, ezek közül könnyedén választhatunk a vezérlő alsó részén elhelyezett gombokkal.

A vaku beállításai közül szinte mindent elvégezhetünk a rádiós vezérlővel is, amit a vaku hátsó kezelőszerveivel (teljesítmény, üzemmód, stroboszkóp frekvencia, modellfény, kioldási mód), de itt még a HSS üzemmódot is bekapcsolhatjuk. Egyetlen dolog maradt ki: a vakut csak a hátlapján lévő gombbal kapcsolhatjuk ki, erre a vezérlő nem alkalmas (a rajta lévő bekapcsoló gomb csak a vezérlőt kapcsolja ki/be).

Ha nem Canon vagy Nikon gépünk van, akkor sem kell lemondanunk a rádiós vezérlésről és rádiós kioldásról, ilyen esetre a vezérlő oldalán lévő szinkron bemenetet kell igénybe vennünk (a TTL módok persze ez esetben nem érhetők el).

A két darab ceruzaelemet használó vezérlő esetleges firmware frissítéséhez egy micro USB csatlakozót is építettek kioldóra.

Mint látható, a Mikrosat Flash-mob 4 TTL több ponton komoly előrelépésekre tett szert, csupán két területen érhető tetten viszonylagos visszalépés, ilyen a kisebb kapacitású akku (ami azonban még így is elég egy átlagos napra) és ilyen lehet a rövid villanási idejű mód, amit adott esetben HSS üzemmóddal részben ki lehet váltani.

Most már csak egy dolog van hátra, az pedig az ár. Mégpedig ha ennyit fejlődött a vaku, kisebb és könnyebb lett (3,7 kg helyett 2,3 kg), kevésbé sérülékeny, beépített rádiós vevőt is tartalmaz és még a töltési ideje is rövidebb, valamint a modellfénye is jobb, akkor joggal feltételezhetjük, hogy ezért busás áremelkedést eszközöl a gyártó.

A helyzet azonban az, hogy ha igénybe vesszük a rádiós vezérlés lehetőségét, akkor nem sokkal drágább.
A régi Flash-mob 4 modell 140 ezer Ft-ba kerül, ehhez a Swing III vevő és adó 18.500 és 23.400 Ft, azaz összesen kb. 182 ezer Ft.

A Mikrosat Flash-mob 4 TTL beépített rádiós vevővel bruttó 178.900 Ft-ba kerül, a TS-4 rádiós vezérlőért 32.500 Ft-ot kell fizetnünk (azaz összesen 211.400 Ft-ot, vagyis 30e Ft a differencia).

Pót akkumulátor, illetve vakuba helyezhető AC adapter egyaránt 26.500 Ft-ért érhető el.

A Mikrosat Flash-Mob 4 TTL főbb tulajdonságai
Bajonett Bowens
Teljesítmény 3-400 Ws (1/10 Fé-enként)
Színhőmérséklet 5500±200K
Újratöltési idő max. 2,4 mp
Beállítófény 10W LED (5000K)
Akkumulátor cserélhető 48,8 Wh-s lítium-ion
Tömeg 2,3 kg (akkuval)
Egyéb
 • stroboszkópikus mód
 • két féle slave mód
 • Beépített rádiós vevő, TS-4 kompatibilis

Aki mégis inkább a nagyobb teljesítményű, 600 Ws-os Flash-mob 6 M modellel szemezget, neki a következőket kell tudnia:

 • a Flash-mob 6 M külsőben, kezelésben, akkumulátorában megegyezik a Flash-mob 4 TTL-lel
 • a Flash-mob 6 M nem támogatja a TTL módot
 • a Flash-mob 6 M-mel is használhatunk HSS üzemmódot
 • a Flash-mob 6 M nem használható a TS-4 vezérlővel
 • a Flash-mob 6 M támogatja a korábbi Swing III rádiós kioldót

A 600 Ws-os, nem TTL képes, de HSS üzemmódban használható Flash-mob 6 M modell 165 ezer Ft-ért kapható.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!