Mikrosat Flash-Mob 4 akkumulátoros stúdióvaku

0

A Mikrosat Flash-Mob 4 AC-hez hasonlóan a Flash-Mob 4 akkumulátoros változata is igényes, ám egyszerű karton dobozban érkezett.

A doboz tartalmában sem találunk komoly eltérést, ezúttal sem jár alapkiszerelésben reflektor, de védő üvegbúra igen:

 • 400 Ws-os, beépített akkumulátoros stúdióvaku
 • védő üvegbúra a vakun
 • műanyag védőbúra a védőüveg előtt
 • 5 méteres szinkronkábel
 • 5 méteres hálózati kábel

Mivel az akkumulátoros változatnál hatványozottan fontos a lehető legkisebb fogyasztás, így beállítófénynek modern LED-es megoldást használtak. Az integrált Power LED 5 Watt energiaigényű, fényereje nagyjából egy 50 Wattos halogén izzóénak felel meg. A beállítófény teljesítményét ezúttal is változtathatjuk, de a villanási teljesítménnyel arányos proporcionális mód itt sem érhető el, ahogy a hálózati üzemű modellnél sem.

A vakuhoz külön kell beszereznünk reflektort, vagy szoftboxot, ezekből a Bowens bajonettesek tekerhetők fel.

A Mikrosat Flash-Mob 4 vaku Perkin Elmer villanócsövet alkalmaz, amely kiváló módon, szinte teljesen 360 fokban körbefordul, remek homogén fényt biztosítva. Maximális teljesítménye 400 Ws, amelyet 6 Fé-kel 1/64-ig csökkenthetünk. A készülék a teljesítményt a méretes hétszegmenses kijelzőn mutatja, 1-től kezdődő számokkal. 1 jelenti a legkisebb teljesítményt, míg a maximumot a 7. A teljesítményállítás lépésköze 1/2 Fé.

A vaku kezelése viszonylag könnyű, bár első ránézésre az alapfunkciókon felül már nem feltétlenül egyértelmű. Hátulján öt gombot és két potenciométert találunk, melyek a következők vezérlésére alkalmasak (felülről lefelé, balról jobbra):

 • stroboszkópikus mód
 • üzemmód választó
 • slave mód
 • hangjelzés
 • teszt villantás
 • vaku teljesítmény beállítása
 • modellfény fényerejének beállítása

Talán ami elsőre nem egyértelmű az a stroboszkópikus mód, amellyel egyébként rendszervakukon sűrűn találkozhatunk, de stúdióvakuknál még viszonylag ritka megoldás. Segítségével mozgásfázisokat örökíthetünk meg, pl. tánc közben. A gomb megnyomásával három különféle sebességű sorozat indítható

Az üzemmód választó segítségével F módba, vagy D módba állíthatjuk a vakut. F módban a teljesítményt szabályozhatjuk a potenciométerrel, 6 Ws és 400 Ws között, míg D módban a villanási időt szabhatjuk meg, t.1 esetében 1/12800 mp-re, míg t.7 esetén 1/500 mp-re.

A vaku hűtését intelligens aktív hűtés biztosítja, amely az AC változattal szemben kifejezetten csendes.

A kültéren való könnyed használatot beépített lítium-ion akkumulátor teszi lehetővé, amelyet a vaku bal oldalán, egy műanyag ajtó mögött találunk. Az akku 11,1 Voltos, s 8,8 Ah töltéstároló képességű, azaz közel 98 Wh energiát képes tárolni. Az akku töltését a mellékelt AC adapter segítségével a vakun belül végezhetjük. Ilyen módon hálózati üzemben is használhatjuk a Flash-Mob 4-et.

Az akkumulátoros üzem miatt a kivehető áramerősség természetes módon alacsonyabb, mint egy hálózatról működő vaku esetében, így a kondenzátorok feltöltése érezhetően lassabb. Ez esetünkben azt jelenti, hogy a teljes teljesítményű kisütés után 3,8 mp után készíthetünk újabb vakus képet. Természetesen kisebb teljesítménynél gyorsabb kép-kép idővel számolhatunk.

A vaku kompatibilis a külön megvásárolható Swing II rádiós kioldóval, amelynek vevőjét a stúdióvakuba kell csúsztatnunk. A korábbi Swing I-gyel szemben az új változat már kis mértékű beavatkozást is enged a vakuk működésébe, vezérlésébe.

A Mikrosat Swing II vevőegységén a 16 választható csatorna közül közvetlenül választhatunk egy körbeforgatható kapcsolóval segítségével, ezen felül pedig beállíthatjuk a vakunkat 1-6 közötti vakucsoport tagjának. Ennek akkor van jelentősége, amikor több vakuval dolgozunk, de nem minden fotónál szeretnénk minden vakut elvillantani.

Swing II vevő

Swing II vevő

Swing II adó

Swing II adó

Az adóegységen már jóval több gomb található. A 2,4 GHz-es frekvencián dolgozó adónál a csatornát szintén közvetlenül, körbeforgatható kapcsolóval választhatjuk ki, amely – valljuk be –, sokkal könnyebben értelmezhető egy informatikában kevésbé jártas fotós számára, mint a bináris kapcsolók.
A használni kívánt vakucsoportot egyenként is kiválaszthatjuk az 1-6-ig terjedő számgombokkal, de arra is van lehetőség, hogy az összeset kikapcsoljuk, vagy bekapcsoljuk. Az ellenőrzéshez teszt villantást indító gombot is elhelyeztek az adón.

A transmitter egyetlen 1,5 V-os elemmel (vagy AA méretű akkumulátorral) működtethető, a vevőegység energiaellátását a Flash-Mob vaku szolgáltatja.

A gyártó a maximális hatótávolságot 100 méterben adta meg, a szinkronidő 1/250 mp.

Az adó ára 22.900 Ft, a vevőkért egyenként 23.000 Ft-ot kell fizetnünk.

A Microsat Flash-Mob 4 ára bruttó 149.900 Ft, a garancia 5 év, mely a villanócsőre is vonatkozik.

A Mikrosat Flash-Mob 4 főbb tulajdonságai
Bajonett Bowens
Teljesítmény 6-400 Ws (1/2 Fé-enként)
Színhőmérséklet 5600K
Újratöltési idő max. 3,8 mp
Beállítófény 5W LED
Akkumulátor 98 Wh-s lítium-ion
Tömeg 3,7 kg
Egyéb
 • stroboszkópikus mód
 • villanási idő előválasztás mód
 • slave mód
 • Swing II kioldóval kompatibilis

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!