Phottix Mitros vaku

0

Ha külső gyártótól származó terméket próbál ki az ember óhatatlanul adja magát az összehasonlítás a „nagyokkal”. Ha például egy Canon DSLR gépekre való TTL vakut, akkor a Canon Speedlite termékekkel kell megmérkőznie, és ha jól is teljesít a kínai változat, jószerivel mindig ott egy „de” is a dicséret mögött. Úgy érzem a Phottix Mitros kapcsán csak pár szó szerepel majd a „de” mögött.

A legnagyobb (vagy nevezzük profinak) kategóriában induló E-TTL vakuról van szó, mely valóban megpróbál felzárkózni a Canon csúcsmodell, jelen esetben a Speedlite 580EX II mellé. 58-as kulcsszáma mindenesetre a japán konkurenssel azonos, így teljesítmény terén azt hiszem senkinek sem kell aggódnia. Mindez 105mm-es gyújtótávolság és ISO100 érzékenység mellett értendő.

Külső és kezelőszervek

Az első „de” talán a vaku külsejénél merülhet fel, de csak apró betűkkel, ugyanis elég tisztességes, amit a Phottix ezzel a vakuval letett az asztalra. Jó minőségű műanyagból készült, és csak egy lépéssel marad el kidolgozottságban a Canon modelltől. A nagyon olcsó vakukra jellemző, ropogós műanyagot mindenesetre elfelejthetjük és olyan részletekre is ügyeltek, hogy fémből legyen a csatlakozóláb, körülötte portól és nedvességtől óvó gumi szigeteléssel, vagy, hogy rugós, fémzsanéros ajtót kapjon az elemfoglalat. A gombok kicsit egyhangúak és olcsók, de a folyadékkristályos kijelzővel együtt tisztességesen megkonstruáltak és működésükkel sem volt gond. A vaku mérete és tömege (427 g) valamivel nagyobb az imént említett konkurensnél, utóbbi egy 4 db-os AA akkuszettel a fél kilót ostromolja.

A készülék (hátulról) jobb oldalán lévő masszív elemfedél könnyen nyitható és zárható. A másik oldalon két gumifedlapot kapunk, melyek mögött egy 3,5mm-es jack szinkronaljzat, valamint egy USB bemenet kapott helyet, vagyis kábelesen is a fényképezőgéphez csatlakoztatható, és új firmware-ekkel frissíthető. Mellettük, szintén gumilappal fedve egy külső akkupakk csatlakozót találunk, mely a Phottix saját mobil pakkjával, adapterrel pedig a Canon CP-E4 áramforrásával is használható. Alap energiaforrása viszont 4 db AA (ceruza) elem vagy akkumulátor lehet, melyekkel normál villanás esetén 0,1-5 mp, Quick Flash módban 0,1-2,5 mp-es villanási gyakoriság érhető el.

A Phottix Mitros elején egy nagyméretű, vörös AF segédfény lámpa, fölötte pedig egy jóval kisebb IR (infravörös) érzékelő található.

A hátsó rész, mint mindig, a kezelőszerveké, melyekből nincs olyan sok, hogy némi vakus tapasztalattal ne igazodnánk el rajtuk könnyedén. Bal szélen a kijelző háttérvilágítására és a módváltásra szolgáló gomb nyitja a sort, alatta a tesztvillanást aktiváló társával. Jobb oldalon a be- és kikapcsoló és az elsütésre kész (piros fény), valamint bekapcsolt állapotot (zöld fény) jelző LED látható.

A kezelőszervek lelke a középen lévő négyirányú gomb, közepén a beállított értéket véglegesítő SET gombbal. A nagy kerek gomb négy irányával az alábbi alap funkciók érhetők el:

 • Fel: Automatikus (E-TTL) zoom, vagy manuális zoom beállítás (24-105mm)
 • Le: nagysebességű szinkron (HSS), és hátsó redőnyre szinkronizált villanási módok
 • Bal: egyedi felhasználói beállítások (C.Fn)
 • Jobb: vezeték nélküli Master és Slave vezérlés opciói

A fej a szokott módon kézzel forgatható, mégpedig szabadon, tehát nem kell kioldógombot nyomnunk az elfordításához. Mechanikája határozottan, pont a kellő keménységgel jár. A döntés 97 fokban lehetséges (90 felfelé+7 fok lefelé) hat előre megszabott pozícióban, oldalirányban pedig 360 fokban forgatható 13 állásba.

Egy rakás kiegészítőt is kapunk a vakuhoz, a fej elforgatásával elérhető indirekt villanáshoz például egy kihúzható terelőlapot. Ugyanitt található egy hasonló módon előhúzható beépített nagylátószögű konverter, melyet a villanócső elé hajtva 14mm-nek megfelelő látószög is lefedhető (24mm ekv. helyett). Nem mindennapi kiegészítő a gyárilag mellékelt, íves diffúzor kupak, melyet egyszerűen felpattintva lágyítható a vakufény.

A készülék mellé egy szépen szabott, vékonyan bélelt gyöngyvászon hordtok is jár, két oldalán apró kiegészítő zsebekkel, övre fűzéshez, vagy táskára akasztáshoz való bújtatókkal és csatokkal. A tépőzáras tokban egy USB kábelt és egy vakutalpat is találunk, ha mondjuk távvezérelt slave vakuként szeretnénk felállítani valahová a Mitrost.

Használat

Az említett műanyag talp mellett persze a fényképezőgépen való használat lesz az általános, melyhez egy fémből készült, strapabíró talprész került a vaku aljára a Canon E-TTL kommunikációhoz szükséges öt érintkezővel. A talp egy kényelmesen elfordítható karral szorítható a gép vakupapucsához, melyet biztonsági gombbal is elláttak a véletlen kioldás ellen.

A Phottix Mitros E-TTL I és II rendszerű Canon gépekkel (létezik Nikon és Sony változata is) kompatibilis. Ebben a módban +/-3 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésekben korrigálható a vakuexpozíció.

A MODE gombbal átkapcsolhatunk manuális (M) állásba is, melynél a villanás energiája 1/1 és 1/128 értékek között szabályozható. Ugyanezzel a gombbal érhető el a Multi mód is, mely a stroboszkópos villanássorozatot jelenti. Opciói között szintén beállítható a villanási teljesítmény (1/4-1/128), valamint az ismétlési sebesség (1-100 Hz).

A vaku tökéletesen kompatibilis a Phottix Odin rádiós kioldó szettel, melyen keresztül akár több tíz méter távolságban is távvezérelhető minden funkciója. A Mitros maga is alkalmas Master vakuként más villanók távvezérlésére, vagy Slave-ként egy külső kioldó parancsainak engedelmeskedni. Négy csatornán képes kommunikálni, három különálló (A+B+C) vakucsoportnak utasításokat adva, vagy épp ezek tagjaként fogadva. Az egyes csoportok egymáshoz igazított villanási teljesítmény arányát is beállíthatjuk.

A készülék felhasználói beállításai (C.Fn) alatt a következő opciók érhetők el:

 • Távolság mértékegysége
 • Automatikus kikapcsolás
 • Modellfény módja
 • Vakusorozat automata törlése
 • Vakusorozat sorrendje
 • Gyorsvaku (Quick) mód
 • Tesztvillanás erőssége
 • AF segédfény aktiválása
 • Automata zoom opciói
 • Slave kikapcsolás időzítő
 • Slave mód automata kikapcsolása
 • Áramforrás típusa
 • Hangjelzés aktiválása
 • Automata háttérfény
 • TTL mérés hangolása

A Phottix Mitros igen komoly alternatívája lehet a Canon profi vakuszériájának. Ugyan az 580EX II már nincs forgalomban, használtan (persze állapottól függően) ugyanúgy 80 ezer forint körül kapjuk meg, mint az új Mitrost, mely szolgáltatások terén igencsak felzárkózik mellé. Mindenkinek ajánljuk tehát, aki egy nagy teljesítményű, mindentudó villanóra vágyik, de nem akar hat számjegyű összeget kifizetni egy gyári rendszervakuért.

A terméket a Tripont webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!