Feiyu Tech G6 – okos gimbal akciókamerákhoz

0

A Feiyu Tech nemrégiben mutatta be új, akciókamerákhoz fejlesztett 3 tengelyes stabilizált gimbalját, a G6 modellt.

Az időjárásálló kivitelű kézi stabilizátort leginkább GoPro Hero 4, 5, 6 vagy adapter segítségével Sony RX0 kamerákkal tudjuk maradéktalanul kihasználni, de természetesen bármilyen akciókamerával képes együtt dolgozni, vagyis stabilizálni annak képét. Egy megkötés van csupán: a kamera össztömege nem haladhatja meg a 130 grammot.

A gimbal giroszenzorokkal állapítja meg a kamera remegését/elmozdulását és gyors reagálású, nagy nyomatékú motorok segítségével képes azt az eredeti helyzetébe visszamozgatni. Mindezt pedig olyan hatékonyan teszi, hogy kézből remegésmentes filmeket és klipeket készíthetünk.

A G6 kivehető, 3,6V-os, 18 Wh energiatároló képességű akkumulátorról működtethető, amely akár 12 órányi működést is lehetővé tesz, ami 50%-kal több, mint elődjénél. Az akksi töltéséről maga a gimbal gondoskodik, ha azt micro USB csatlakozóján keresztül USB töltőre csatlakoztatjuk.

Az akciókamerát a felső tartóba kell behelyeznünk, majd a két csavar és a pánt segítségével rögzítenünk. A kiegyensúlyozást itt nem a rögzítő keret oldal irányú ki-be csúsztatásával végezhetjük el, mint ahogy az a legtöbb okostelefon stabilizátornál működik, hanem magát a kamerát kell oldalirányba elmozdítani a szükséges helyzetbe, mielőtt rögzítjük azt a csavaros pánttal.

A bekapcsolást követően a négyirányú navigáló gombokkal forgathatjuk, emelhetjük és dönthetjük az akciókamerát, az elülső kar segítségével a vízszintes dőlést korrigálhatjuk, míg a Mode gombbbal a stabilizálási üzemmódot választhatjuk ki. Bluetooth-on keresztül a felvétel indítására és leállítására is van lehetőségünk.

A markolat felső részén lévő apró OLED kijelzőn a legfontosabb státusz adatokat láthatjuk, mint Bluetooth csatlakozás, WiFi csatlakozás, stabilizálási mód (AF, HF, LK – mint 360 fokos mód, fél rögzített mód, rögzített mód), akkumulátor töltöttség, akciókamerához csatlakozás.

A gimbal vezérlésére okostelefonos alkalmazással is van lehetőségünk, itt a stabilizátor további részletes beállítása is elvégezhető, mint kalibrálás, időzített mozgatás, motor dinamika, stb.
Ha szükséges, a markolat bal oldalára telefon tartó is szerelhető, ez azonban opcionális kiegészítő (tehát nem része a csomagnak).

A G6 érdekessége, hogy képes WiFi hálózaton keresztül kapcsolódni a GoPro illetve Sony RX0 akciókameráihoz, amelyet követően a kamera működési üzemmódját a gimbal markolatáról is vezérelhetjük. A WiFi beállítását is az okostelefonos alkalmazásban végezhetjük el, ezután a markolat jobb oldalán lévő gomb megnyomásával kapcsolódhatunk a gimballal az akciókamerához.
További remek szolgáltatás, hogy a mellékelt USB Type C kábel segítségével még a kamera töltését is megoldhatjuk használat során.

Az üzemmódok között a 360 fokos szabad mód (a markolat forgatásakor, előre/hátra döntésekor a kamera lassan követi ezeket a mozgásokat), fél rögzített mód (a döntés rögzítve van, de jobbra/balra lehet forgatni) és rögzített mód érhető el (sem a fel/le döntést, sem a forgatást nem követi a kamera, folyamatosan egy irányba „néz”). Utóbbi rövid időre is aktiválható az elülső gomb megnyomásával.

Time-lapse készítéshez is kapunk jól használható funkciót, ez pedig a vezérelt mozgatás. Az automatikus mozgatás sebességét az okostelefonos alkalmazásban tudjuk megadni, az irányok beállításához a gimbal mód gombját kell négyszer egymás után megnyomni, ezt követően kézzel kell elforgatnunk a kamerát a kezdő pozícióba, majd megnyomni a mód gombot, a csippanás után a vég pozíció beállítása következik, szintén kézzel, végül szintén a mód gombot kell egyszer megnyomnunk. A gimbal ekkor visszatér a kezdő pozícióba, majd elkezdi a beállított tartomány bejárását. A stabil elhelyezéshez a gimbal alján egy állványmenetet is kialakítottak.

Az akciókamerákhoz fejlesztett három tengelyes gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz. A termék már Magyarországon is kapható, ára bruttó 89.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!