Fényképezőgépet karácsonyra (30 000 Ft-ig)

0

Ultrakompaktok

A kis mértet és az ultrakompaktoknál nem ritka fémházat általában jócskán megfizettetik velünk a gyártók, de kijelölt árhatárunkon belül – vagy annak közelében is – találunk már kicsi, lapos és könnyen hordozható digitális fényképezőgépeket.

Casio Eilim EX-Z80

A Casio kínálat eme aprósága elsősorban azoknak jelent majd örömteli ajándékot, akik nem feltétlenül ragaszkodnak a seregnyi manuális beállításhoz, és mindenképpen előnyben részesítik az apró méretet. A mindössze 19 mm vastag készülék 8,1 megapixeles képérzékelőt kapott, ami legfeljebb 3264 x 2448 képpontos felvételek készítését teszi lehetővé. Ez kiváló minőségű A4-es papírképek nyomtatásához is elegendő. A képek oldalaránya nem csak 4:3, de 3:2 és 16:9-es is lehet.

Optikája átlagos képességű, 3x optikai zoommal rendelkezik, ami kisfilmes értéken 38-114mm-nek megfelelő látószöget ad. Makró teljesítménye szintén éppen elégséges, ha figyelembe vesszük, hogy legfeljebb 10 cm-ről készíthetünk vele közeli képeket. Kezelése nem igényel komolyabb szakértelmet, főként automata funkciókat, és a Casio-tól megszokott nagyszámú (30 db), témamódot kínál. Szolgáltatásai között megtaláljuk a mostanság divatos arcfelismerő módot is, amely a portréfényképezésben lesz segítségünkre.

Videofelvételben árához képest kiemelkedő képességekkel rendelkezik. Legfeljebb 848 x 480 pixeles mozgóképeket rögzíthetünk 30 kocka/mp-es sebességgel és mono hanggal, de külön hangjegyzet is felvehető az állóképek mellé. Az álló és mozgóképek egy 2,6” méretű, 115 000 képpontos LCD kijelzőn nézhetők vissza. Persze ha úgy adódik, TV-hez is csatlakoztathatjuk, hiszen videó kimenettel is rendelkezik.

Az EX-Z80 csak 12,4 MB-os belső memóriával rendelkezik, így a vásárlásnál érdemes kalkulálnunk egy külön SD, vagy SDHC (esetleg MMC) memóriakártyával is. Az akkumulátorra viszont már nem kell költenünk, hiszen saját lítium-ion áramforrás jár a géphez, hálózati töltővel együtt. Egy feltöltéssel kb. 210 fénykép készíthető.

A Casio EXILIM EX-Z80 jelenleg kb. 28 000 forintól vásárolható meg, ezüst, fekete, kék, zöld és pink színekben, így utóbbiak miatt hölgyeknek is ideális választás lehet.

Casio Exilim EX-Z80 adatlap

Fujifilm FinePix Z20fd

Az olcsó ultrakompakt kategóriában nem csak a Casio gépe az egyedüli. A Fujifilm is kínál hasonló méretű méretű gépet, mégpedig a FinePix Z20fd-t. A kis gépet egy elegáns, szintén több színben kapható alu házba szerelték, optikáját pedig egy eltolható ajtó rejti, amely nem csak védi, de a be- és kikapcsoló „gomb” szerepét is betölti.

A FinePix Z20fd 10 megapixeles felbontású és szintén 3x optikai zoomátfogást kínál, de egy kicsit más tartománnyal, mivel itt 35 mm-nek megfelelő, vagyis egy hajszálnyival nagyobb látószöget kapunk az említett Casionál. Az érzékenységet ISO1600-ig emelhetjük, és bár ezen kívül a fehéregyensúlyba, valamint az expozíció korrekcióba is beleszólhatunk, ez a gép sem kínál teljesen manuális beállításokat. Extra szolgáltatásai között viszont megtaláljuk az arcfelismerő élességállítást és az infravörös portot is.

Videóban egy kicsit alacsonyabb felbontással, 640 x 480 képponttal kell beérnünk, de ugyanúgy vehetünk fel hangot is, a 30 kocka/mp-es mozgókép mellé. Az LCD kijelző átlósan 2,5” méretű, felbontása 150 000 képpont.

A fényképezőgép 45 MB-os belső memóriája mellé a Fujifilm saját kártyaformátumát az xD-t használhatjuk, de támogatja a sokkal elterjedtebb és olcsóbb SD és SDHC kártyákat is.

A Fujifilm FinePix Z20fd fekete és piros változatokban kapható, nagyjából bruttó 30 000 forintos fogyasztói áron.

Fujifilm FinePix Z20fd adatlap

Nikon Coolpix S210

Az idei évben a Nikon sem maradt ki az olcsó ultrakompaktok gyártói közül. Ebben a szegmenseben a Coolpix S210-zel képviselteti magát, amely mindössze 18 mm vastag, fémházas és 8 megapixelével elég versenyképes felbontást kínál a fényképezéssel ismerkedőknek. A hagyományos 4:3-os oldalarány mellett itt is lehetőségünk van 3:2 és 16:9-es képméreteket választani. Az érzékenység elég nagy tartományban ISO60 és 2000 között állítható, a zoomot pedig 3x-os tartományban szabályozhatjuk, kisfilmes értéken 38-114 mm-nek megfelelő gyújtótávolságokban. Egy kis extra az elektronikus stabilizátor, amely nem olyan hatásos, mint optikai elven működő társai, de talán valamennyire segít a bemozdulásmentes képek készítésében.

A gép makró teljesítménye inkább átlagos. Erre utal a legfeljebb 10 cm-es munkatávolság. Szintén átlagos a videofelvétel lehetősége, amely 640 x 480 képpontos mozgóképet jelent 30 kocka/mp-es sebességgel és hanggal. Hangfelvételt a mozin kívül is készíthetünk állóképeinkhez.

Kategóriájának megfelelően ennél a készüléknél is csak a legfontosabb dolgokat állíthatjuk, így az expozíciós értékek közvetlen szabályozása a fényképezőgép feladata maradt. Az automatikus működést a különböző fotós szituációkhoz igazított (portré, tájkép, éjszakai, stb.) témaprogramok egészítik ki.

A Coolpix S210 az átlagnál nagyobb, 52 MB-os belső memóriát kapott, de ez így is kevés lehet egy kiadósabb fotózáshoz, ezért célszerű SD, vagy SDHC memóriakártyákkal kiegészítenünk. Külön áramforrást ennél a gépnél sem kell beszereznünk, kivéve ha 220 felvételnél jóval többet szeretnénk készíteni egyhuzamban, ugyanis a gép mellé kapott lítium-ion akku egy feltöltéssel nagyjából ennyit bír.

A Nikon Coolpix S210 nagyjából 27-29 ezer forintos bruttó ártól szerezhető be, ezüst, fekete, pezsgő, piros, pink és kék színekben.

Nikon Coolpix S210 adatlap

Olympus FE-310

Az Olympus FE-310-ese alig vastagabb mint 2 cm és természetesen elegáns fémházat kapott. Ennek ellenére a gyártó idén megjelent gépei közül ez a legolcsóbb, sőt olcsóbb az eddig bemutatott ultrakompaktoknál is, mégis van egy-két érdekessége, amelyekkel kiemelkedik közülük.

A 8 megapixeles maximális felbontás még nem ilyen, de a max. ISO3200-is állítható érzékenység már nem túl általános ebben a szegmensben. Hátránya mindössze az, hogy csak alacsony felbontásban használható.

Sokkal érdekesebb a 36-180 mm ekvivalens átfogású optika, amely 5x zoomot jelent. Ráadásul ezzel a géppel elég közelről, 3 cm-ről is készíthetünk felvételeket. Automatikus az élességállítás és ugyanilyen a többi expozíciós beállítás is. Manuálisan csak a fehéregyensúly, az érzékenység és az expozíció korrekció állítható. A gép extra szolgáltatásai közé sorolhatjuk az arcfelismerő élességállítást, az árnyék kompenzációt, sőt akár a magyar nyelvű menüt is.

A videó 30 kocka/mp-es sebességgel rögzíthető, legfeljebb 640 x 480 képpontos felbontás és hangfelvétel mellett. Az FE-310 külön hangrögzítésre is képes.

A készülék egy átlósan 2,7” méretű, 230 000 képpontos LCD kijelzőt használ, ami elég jó értéknek számít az eddig bemutatott olcsó ultrakompakt mezőnyben. Belső memóriája 48 MB, amit xD kártyával helyettesíthetünk. Sajnos ez a formátumú memória kevésbé elterjedt és valamivel drágább, mint az SD változat.

Az FE-310 energiaellátására nem lesz gondunk, mivel lítium-ion akkumulátort és töltőt is mellékelnek hozzá. A gép további előnye az olcsósága, hiszen egyes üzletekben már 20 000 forintért is megvásárolható.

Olympus FE-310 adatlapPanasonic Lumix DMC-FS3

A DMC-FS3 valahol az ultrakompakt és kompakt kategória határán egyensúlyoz, de bízvást állíthatom, mindkét ringben megállja a helyét. A mindössze 22 mm-es vastagságú készülék 8,1 megapixeles felbontása még szépen belesimul az itteni mezőnybe. Jó Panasonic szokáshoz képest azonban az átlagnál több felbontás közül választhatunk, melyek háromféle oldalarányban érhetők el.

A beállítható érzékenységet akár kiemelkedőnek is vehetnénk, hiszen kézzel ISO1600-ig, automatán ISO6400-ig emelhető, de az ISO1600 fölötti értékek csak igen korlátozott felbontással és gyenge minőségben érhetők el.

Az objektív zoomátfogása 3x-os, viszont kisfilmes értéken 33 mm-nél kezdődő nagylátószöggel, ami nem a legnagyobb, de az előző modelleknél egy kicsit nagyobb képkivágást ad. Az ekvivalens tele érték 100 mm. Az objektív további előnye az optikai stabilizátor. Kevésbé világos helyeken ez bizony jól fog jönni. Az AF rendszer egyébként 5 cm-ről képes éles képet készíteni.

A DMC-FS3 automatikusan állítja be az expozíciót és 20-féle témaprogramot kínál a különféle fotóhelyzetekhez. Ilyen például a Csillagos égbolt mód, ami akár 60 másodpercig emeli a záridőt.

Kiemelkedő a készülék videofelvételi képessége is. Legnagyobb felbontása ebben az üzemmódban 848 x 480 képpont, melyben 30 kocka/mp-es videók készíthetők hangfelvétellel. Ketagóriájában figyelemreméltó az állókép sorozat teljesítménye is, amely 3 kép/mp lehet, legfeljebb 7 felvételig.

A fényképezőgépen egy 2,5” képátlójú, 230 000 pixeles LCD monitor található, mely szintén jónak számít ebben a szegmensben. Beépített memóriája 50 MB-os, ami SD/SDHC és MMC memóriakártyákkal bővülhet. Ezeket persze külön kell megvennünk.

Saját akkumulátort és töltőt viszont mellékelnek a géphez, melynek egy feltöltésével kb. 300 fénykép készíthető. A különlegességek közül azért ne felejtsük ki a magyar nyelvű menüt sem.

Mindez az olcsóbb helyeken kb. 28 000 forinttól vásárolható meg, ezüst, fekete, kék és pink színváltozatban.

Panasonic Lumix DMC-FS3 adatlap

Kompaktok

Hozzávetőlegesen a 25-30 ezer forintos határ az, amely környékén már elkezdhetjük a keresgélést, ha „olcsó”, belépő szintű, de jó nevű fényképezőgép gyártótól származó gépet szeretnénk vásárolni.

Canon PowerShot A590 IS

A Canon PowerShot A-szériája igen patinásnak számít a japán gyártó kínálatában. Az elmúlt években rengeteg sikeres modell került ki ebből a sorozatból, melynek egyik oka a kategóriájukat felülmúló szolgáltatáskészlet volt. Az A590 IS tökéletes példája ennek a hagyománynak.

Az év elején bejelentett gép 8 megapixeles érzékelőt kapott, ami inkább átlagos ebben az árszegmensben. Ennek vehetjük a 4:3 és 16:9-es oldalarányú képméreteket is, valamint a 640 x 480 képpontos, hangfelvétellel egybekötött videót, amit 20 kocka/mp-es sebességgel képes rögzíteni a készülék. Az érzékenység ISO80-1600 között állítható, a képek feldolgozásáért pedig a drágább digitális tükörreflexes fényképezőkben is jól teljesítő DiGIC III rendszer felel.

A 4x zoomátfogású objektív kisfilmes értékre átszámítva 35-140 mm közötti tartományban dolgozik, a 9 pontos automata élességállítás pedig 5 cm-ről használható és akár arcfelismerő módra is beállíthatjuk. Nem mindennapos ebben az árkategóriában, hogy valódi, optikai stabilizátort találjunk egy gépben. Az A590 IS-t ezzel is felszerelték, így remélhetőleg kevesebb képünk lesz bemozdult.

A PowerShot A590 IS további előnye, hogy nem csak automata, de félautomata és teljesen manuális beállításokat is engedélyez. Szolgáltatásai között megtalálható például a rekesz és záridő előválasztás, és a kézi élességállítás is.

A készülék hátulján lévő LCD kijelző 2,5” képátlójú és 115 000 pixeles, de nem kell feltétlenül ezt használnunk a képek komponálásához, ugyanis sima, átnézeti keresőt is találunk a gépen. A fényképezőgép további érdekessége, hogy megfelelő adapter vásárlása után kiegészítő konvertereket illeszthetünk az objektív elé, így például nagyobb látószöget, vagy tele nagyítást kapunk, esetleg a gép makró képességét javíthatjuk.

Ez a készülék is rendelkezik belső memóriával, mégpedig 32 MB-tal, amit a megszokott SD, SDHC, vagy MMC kártyákkal bővíthetünk. A PowerShot A590 IS 2 db AA-méretű (ceruza) akkumulátorról, vagy elemről üzemeltethető, melyek külön vásárolhatók meg hozzá.

A gép bruttó ára nagyjából 30 000 forintnál kezdődik (néhány üzletben meg is haladhatja). Mindenképpen olyan szerettünket érdemes meglepni vele, akit nagyobb kísérletező kedvet érez a fotózáshoz és szeretne egy kicsit betekinteni a manuális beállítások világába is.

Canon PowerShot A590 IS adatlap

Fujifilm FinePix J50

A Fujifilm belépő szintű kompakt kínálatának egyik idei modellje a FinePix J50, amelyet 2008 első napjaiban jelentettek be. Erre az árszegmensre amúgy is igaz, hogy főleg év elején megjelent fényképezőgépeket tartalmaz, melyek közül többnek az elmúlt hetekben jelentették be az utódját.

A FinePix J50 8,2 megapixeles és egy fokkal nagyobb érzékelőt kapott az átlagnál, ami talán némileg a zajszintjén is meglátszik majd, pozitív értelemben (sajnos nem teszteltük a gépet). Az érzékenységet ennek ellenére nem vitték túlzásba, „csak” ISO800-ig emelhető, ami untig elég egy kompakt gépnél.

A fényképezőgép további előnye az átlagosnál kissé nagyobb zoomátfogás. Az esetében ez 5x-ös, kisfilmes értéken 37-185 mm-es gyújtótávolsággal, ami az eddig taglalt gépekhez képest nem jelent nagyobb látószöget, de tele tartományban „ez hozza legközelebb” a távoli tárgyakat. Makró módban 5 cm-ről fotózhatunk.

Egy főként automata módban működő gépről van szó, ahol a fotósnak csak néhány területen van beleszólása a működésbe. Átvitt értelemben ilyen a gép 15 db témaprogramja, amelyeket különböző fotós szituációkban választhatunk ki.

Mozgókép felvételben sajnos elmarad az átlagtól. A 320 x 240 pixeles maximális felbontás ma már elég kevésnek számít, még ha a készülék 30 kocka/mp-es sebességre és hangfelvételre is képes. A hátsó kijelző viszont elég nagy (2,7”) és jó felbontású (230 000 képpont), mely adatok szintén kicsit kiemelik az ármezőnyből.

Belső memóriával elég szűkös készletekkel rendelkezik a gép, de a 12 MB duplája is kevés lenne az alaposabb fotótúrákon. Így inkább egy nagyobb xD, vagy még inkább SD/SDHC memóriakártyát ajánlunk a gép mellé. Újabb előny, hogy akkumulátort nem kell feltétlenül vásárolnunk hozzá, mivel saját lítium-ion akku és töltő jár a készülékhez.

A Fujifilm FinePix J50-et kb. 29 000 forintos bruttó fogyasztói ártól vásárolhatjuk meg fekete és ezüst színben.

Fujifilm FinePix J50 adatlap

Nikon Coolpix L18

Az eddig bemutatott kompakt gépek bizony igen közel voltak a 30 ezres árlimithez. A Nikon viszont kínál olyan gépet is, amit néhány ezerrel olcsóbban is megvásárolhatunk. A Coolpix L18 éppen azért került be válogatásunkba, mert már 23 ezer forinttól megvásárolható. Aki még olcsóbb modellre vágyik választhatja a valamivel kisebb felbontású Coolpix L16-ot, vagy a tavalyi L15 és L14 modellek egyikét.

Az L18 felbontása az átlaghoz igazodik, 8 megapixel. Képformátumai között megtalálható a 16:9 oldalarány is. Érzékenysége ISO64-1600 között változik, de manuálisan nem befolyásolhatjuk, ez is és az expozíciós beállítások elvégzése is a gép automatikájának feladata. A működését, csak a számos témaprogram egyikével befolyásolhatjuk.

A kisfilmes értéken 35-105 mm-nek megfelelő látószöget adó optikai 3x zoomátfogású. A szintén automatikusan működő fókusz legfeljebb 15 cm-ről képes élességet állítani. Az AF üzemmódjai között megtalálható manapság szinte alapnak számító arcfelismerés is. Emellett a Nikon gépekben szinte már általános, D-lighting (utólagos kontraszt kiegyenlítő) és szoftveres vörösszem eltávolító funkció is megtalálható a Coolpix L18-ban.

Ha videót szeretnénk felvenni legfeljebb 640 x 480 képpont méretben tehetjük, hanggal és 30 kocka/mp sebességgel. Ez az érték is jól illeszkedik a kategória átlagába. A gép hátulján található LCD monitor viszont átlag fölötti, 3” képátlójú és nagyon jó, 230 000 képpont felbontású.

A belső memória 21 MB-os kapacitása SD és SDHC kártyákkal bővíthető, amit érdemes a géppel együtt megvásárolni. Külön kell vásárolnunk hozzá ceruza elemet, vagy akkumulátort is, mégpedig 2 db AA-méretűt.

Nikon Coolpix L18 adatlap

Panasonic Lumix DMC-LZ8

A Panasonic legolcsóbb belépő kategóriás kompaktja a DMC-LZ8, mely úgyszintén 8 megapixeles felbontást kínál, a másik Panasonichoz hasonlóan sok képmérettel és 4:3, 3:2, valamint 16:9-es oldalarányokkal. Az érzékenység akár ISO6400 is lehet, bár az 1600 fölötti tartományra ugyanaz igaz, amit a Panasonic DMC-FS3-nál írtunk. Csak kisebb felbontásban és gyenge minőségben használható.

Olcsó mezőnyünkben ez a legnagyobb látószöggel rendelkező gép. Kisfilmes értékre átszámolva 32 mm-ről indít, ami nem sokkal, de meghaladja az átlag 35-38 mm-nek megfelelő látószögeket. Tele állásban 160 mm-ig merészkedhetünk, ami így 5x optikai zoomátfogást jelent. Azt persze talán említenem sem kell, hogy a gyártó összes gépéhez hasonlóan ebben a készülékben is megtalálható az optikai stabilizátor. Az élességállítás csak automatikus lehet, munkatávolsága a frontlencsétől számítva legfeljebb 5 cm.

Az expozíció szintén az automatikára van bízva, beleszólni legfeljebb az expozíció korrekcióval, vagy az automata expozíció sorozattal lehetséges. Témaprogramokból 19 db áll rendelkezésre.

Az idei Panasonic modellekben – még a legolcsóbbakban is – alapnak számít a minimum 848 x 480 pixeles videófelbontás, 30 kocka/mp sebességgel és hangfelvétellel. Igaz ez az LZ8-ra is, amely állókép sorozatban sem sokkal marad el a korábban bemutatott testvérmodelltől. Ebben a módban 2,5 kép/mp sebességre képes 7 felvétel erejéig.

Az LCD kijelző képátlója 2,5”, felbontása 230 000 képpont, mely szintén jó értéknek számít a szegmensben. A képek és videók tárolására 27 MB belső memória áll rendelkezésre, amely SD/SDHC és MMC kártyákkal bővíthető. Áramforrásként 2 db AA-méretű alkáli elem, vagy akkumulátor használható.

Létezik egy 10 megapixeles, még nagyobb látószöget kínáló testvére is LZ10 néven, de ez már meghaladja a 30 ezres limitünket. A DMC-LZ8 nagyjából 28 000 forintos bruttó fogyasztói árküszöbtől szerezhető be.

Panasonic Lumix DMC-LZ8 adatlap

Pentax Optio E50

A Pentax E50 egy nagyon olcsó és egyszerű készülék. Ennek ellenére azért szépen megfelel az eddig bemutatott gépek átlagának. Főleg azok részére ajánlott, akik minél olcsóbb gépet keresnek, kis méretben. Vastagsága 22 mm, tehát akár ultrakompaktnak is beillene.

A 8,1 megapixeles felbontásés ISO100-1600 között állítható érzékenység mellé 3x zoomátfogású „lencse” társul. Ez ebben a gépben 37,5-112,5 mm-nek megfelelő látószöget jelent, ha kisfilmes gépekhez hasonlítjuk. Kézzel nem tudunk élességet állítani, az autofókusz pedig legfeljebb 15 cm-ről képes rá. Extra szolgáltatásként – legalábbis kategóriájában – megemlíthető az automatikus expozíció sorozat, a kézi fehéregyensúly szabályozás, vagy (ha már korábban említettem) akár a magyar menü is. Külön érdekesség, hogy az E50 webkameraként is használható, ha aszámítógépünkhöz csatlakoztatjuk.

A gép expozíciós értékei egyébként az automatikára vannak bízva, a fotós számára egy tucat témaprogram áll rendelkezésre, hogy valamelyest beleszóljon a működésébe.

Szintén átlagos a videofelvétel felbontása és sebessége, a maga 640 x 480 pixelével és 30 kocka/mp-ével. Az LCD kijelző viszont csak 2,4” méretű és 110 000 pixel felbontású, ami elég kicsi az ez évi olcsóságok között. Kisebb a belső memória is, mindössze 10 MB, de úgy sem ez lesz a döntő, hanem külön megvásárolt SD/SDHC memóriakártyánk kapacitása. Külön kell beszereznünk a gép működtetéséhez szükséges 2 db AA-méretű elemet/akkumulátort is, ha még nem rendelkezünk ilyesmivel, és nem szeretnénk egyéb otthoni készülékeinktől elvonni az éltető áramot.

A Pentax E50 a hazai boltokban már akár 20 ezer forint alatt is megvásárolható fekete és ezüst kivitelben.

Pentax Optio E50 adatlap

Samsung S1060

A digitális fényképezőgép gyártásban korábban ismeretlennek számító Samsung pár év alatt igen szépen felküzdötte magát az élmezőnybe. Évről-évre seregnyi új kompakt modellt kínál, melyek legolcsóbb szériájából az S1060-at választottuk.

Elsősorban átlag fölötti felbontása miatt esett erre a gépre a választásunk. Az eddig bemutatott gépek nagy része 8 megapixeles képmérettel büszkélkedhetett, az S1060 ezzel szemben 10 megapixelre képes. Persze ez nem minden esetben előny, de aki a nagyobb felbontást részesíti előnyben listára teheti ezt a modellt is. Az érzékenység ISO80 és 1600 között állítható akár manuálisan is.

Azért a gép tartogat még meglepetéseket. Ilyen például az 5x zoomátfogása, 38-190 mm-nek megfelelő kisfilmes tartománnyal, és a kategóriájához képest tisztességes fényerővel. De ilyen az automata élességállító rendszer is, amely akár 1 cm-ről képes éles képet készíteni. Természetesen itt is megtaláljuk az arcfelismerő élességállítást. A kézremegés miatti bemozdulást digitális stabilizátor igyekszik kompenzálni, feltehetőleg az érzékenység emelésével.

A Canon PowerShot A590 IS mellett a Samsung gépe a bemutatott mezőny második olyan modellje, amely manuális expozíciós beállításokat is engedélyez az automata funkciók mellett. Igaz, itt nem találunk rekesz- és záridő előválasztást, de a teljes manuális módban mindkettő kézzel állítható.

Videofelvételnél legfeljebb 640 x 480 pixeles felbontást választhatunk, amit 30 kocka/mp sebességgel, hanggal és a teljes zoomtartomány kihasználása mellett képes rögzíteni a gép. Az LCD kijelző kategóriájában a nagyobbak és jobb felbontásúak közül való, 2,7” képátlóval és 230 000 pixeles felbontással.

Memóriakártyaként SD, SDHC és MMCPlus típusokat használhatunk, melyekre biztosan szükség is lesz, hiszen a fényképezőgépben mindössze 17 MB belső memória található. Áramforrásként 2 db AA-méretű elem vagy akkumulátor használható, szintén opcionálisan megvásárolva.

A Samsung S1060 körülbelül 27 000 forintos bruttó fogyasztói ártól szerezhető be.

Samsung S1060 adatlap

Sony Cyber-shot DSC-S780

Az S780 egy kicsit már túlnőtt az ultrakompakt méreten, ennek ellenére a fém házat és a mellékelt lítium-ion akkumulátort is megtaláljuk szolgáltatásai között. Felbontása 8,1 megapixel, ami 3264 x 2448 pixeles maximális képméretet jelent, de ezen felül sok egyéb méret és oldalarány (3:2, 16:9) is választható. Az érzékenységet ISO100 és ISO1250 között állíthatjuk, akár manuálisan is.

Az objektív 3x zoomáfogású, 35-105 mm-nek megfelelő kisfilmes gyújtótávolsággal és átlagos, de az olcsó gépek között mégis jónak számító fényerővel. Közelfényképezésnél a frontlencsétől számítva 5 cm-re már képes élesre állíni az AF rendszer, amely egyébként arcfelismerő üzemmóddal is rendelkezik.

Az expozíciós értékek manuálisan nem változtathatók, de beállíthatjuk például a fénymérési módot, és a gép kínál sorozatfelvételi lehetőséget is.

A videó legnagyobb felbontása csak 320 x 240 pixel, vagyis elég kevés, hiába képes a gép 30 kocka/mp-es sebességre és korlátlan hosszúságú (memória kapacitásáig!) mozgókép felvételre. Az S780 hátsó részén egy 2,5” képátlójú, 153 000 pixel felbontású LCD kijelző található. Adatainkat a gép 22 MB-os belső memóriájába menthetjük, vagy külön vásárolhatunk MemorySick Duo (PRO) kártyákat.

Ahogy említettem saját akkumulátor és töltő is jár a géphez, így erre már nem kell külön beruháznunk. Az akku teljes feltöltése után kb. 270 fénykép készíthető.

A Sony Cyber-shot DSC-S780 bruttó 27 000 forinttól vásárolható meg.

Sony Cyber-shot DMC-S780 adatlap

Ultrazoom

Ez a kategória talán kicsit túlmutat a belépő szinten, és egy későbbi cikkben külön taglaljuk majd, de akad most is a digitális fényképezőgép piacon olyan gép, amit viszonylag olcsón megvehetünk a nagyzoomos szegmensből.

Fujifilm Finepix S5800

A végére maradt a kakukktojásunk, amely nem 2008-as modell ugyan, és a célul tűzött 30 000 forintos küszöböt is átlépi, de aki olcsón szeretne nagy zoomátfogású fényképezőgépet vásárolni, az már közel ezen az áron is megteheti. Ezeknél a gépeknél azonban jórészt fel kell adnunk a kis gépekről szőtt álmainkat. A FinePix S5800 is jóval nagyobb az előzőleg bemutatott modelleknél, de azért jelentősen kisebb egy átlagos, tükörreflexes masinánál.

A 2007-ben bejelentett, 8,1 megapixeles S5800 legfőbb vonzereje egyértelműen a 10x zoomátfogás, amely ekvivalens értéken 38-380 mm-nek megfelelő látószöget ad, éppen ezért nagylátószögünk kissé szűkös, de nem marad el sokkal a nagy átlagtól. A gépben – olcsósága folytán – még nem találunk stabilizátort, kézi beállításokkal azonban bármilyen funkciója elérhető.

Természetesen lehetőség van mindent a gép automatikájára bízni, de használhatunk rekesz- vagy záridő-előválasztást vagy akár kézi élességállítást is. A frontlencsétől mérve legfeljebb 1 cm közelségben már éles képet kapunk, így a gép makró képessége kitűnőnek mondható. Az érzékenységet manuálisan ISO1600-ig emelhetjük. Szintén jó pont, hogy külön megvásárolt adapterrel különböző kiegészítők is az optika elé illeszthetők. Ezekkel tovább bővíthetjük a gép meglévő képességeit, például nagyobb látószöget, vagy jobb nagyítást adhatunk az objektívnek.

A 640 x 480 pixeles videofelvétel, legfeljebb 30 kocka/mp sebességgel érhető el, és a képszülék persze hangot is rögzít. A gép hátlapján lévő LCD kijelző átlósan 2,5”, felbontása pedig 230 000 képpont. Ezen felül egy EVF, vagyis elektronikus keresőt is találunk a fényképezőgépen, melybe pillantva szintén egy 230 000 képpontos kijelző fogad. Napsütésben igen jól jön majd, hogy nem a tükröződő LCD-t kell bámulnunk.

A belső memória itt is szűkös (26 MB), de használhatunk külön megvásárolt SD/SDHC és MMC kártyákat. Ezt kötelező beruházásnak vehetjük, ha nem csak egy-két kisebb felbontású képet akarunk készíteni, mint ahogy elkél majd a külön AA-méretű akkumulátor is, amiből legalább 4 db-ot kell vásárolnunk a géphez.

A Fujifilm FinePix S5800 lassan már kifutó modell, ami egyáltalán nem hátrány, mindössze annyit jelent, hogy drágább utódai veszik át helyét a boltok polcain. Éppen ezért kevéssel 30 000 forint fölött már megvásárolható.

Fujifilm FinePix S5800 adatlap

Összegzés

Mint látható a 2008-ban megjelent márkás „olcsóságok” mezőnyében egész jó képességű darabokat is kifoghat a figyelmes vásárló. A paletta meglehetősen színes, ma már nem kunszt viszonylag kis pénzből akár ultrazoom készüléket vásárolnunk.

Természetesen az itt felsorolt összes modellt ajánljuk, de közülük azért kategóriánként kiemelnénk egyet-egyet. Szeretném hangsúlyozni, hogy a felsorolt gépek egyikét sem teszteltük, így választásunknál csupán a gépek technikai adatait vettük figyelembe.

Az ultrakompaktok közül a Panasonic Lumix DMC-FS3 emelkedik ki, az átlagnál nagyobb látószöget adó, stabilizátoros optikájával, jó minőségű LCD kijelzőjével, sorozat és videó módjával. A kompakt kategóriában volt egy kis hezitálás, hogy a Canon A590 IS-t, vagy a szintén jó képességű Samsung S1060-at válasszuk. Végül a Canonra esett a választásunk, amely ugyan kisebb felbontású, de ezt ilyen kis érzékelőméretnél inkább előnyként értékeljük. Ezen kívül optikai stabilizátorral és szélesebb körű manuális beállítási lehetőségekkel látták el. Az olcsó ultrazoomok között egyértelmű a választás, aki laposabb pénztárcával tér be egy üzletbe és ilyen gépet szeretne, a Fujifilm FinePix S5800 jó vétel lehet. A drágább ultrazoomos gépekről persze egy külön ajánló cikkben még szót ejtünk majd.