Fényképezőgépet karácsonyra (60 000 Ft-ig)

0

Ultrakompaktok

Ekkora keretből már 8 helyett 10 megapixelnél kezdődő felbontású ultrakompakt gépet is vásárolhat szeretteinek (vagy magának) az ember. Néhány modell azonban nem ragad le a nagyobb állókép felbontásnál, hisz nagyobb videókép méretet és extra szolgáltatásokat is kínál.

Casio Exilim EX-S10

A Casio eme üdvöskéje szerkesztőségünkben is tiszteletét tette és összességében elégedettek voltunk vele. A készülék rendkívül kicsi, mindössze 15 mm-es fémvázat kapott, és ebbe a vázba sikerült valahogy belevarázsolnia a gyártónak a teleszkóposan kinyúló optikát, amely 3x zoomátfogásra képes. Kisfilmes értéken ez 36-108 mm-nek megfelelő látószöget jelent ennél a készüléknél. Közeli fotót legfeljebb 15 cm-ről készíthetünk, aminél láttunk már jobbat is, de a kb 11 cm széles befogott terület azért nem mondható rossznak.

Képérzékelőjének maximális felbontása 10,1 megapixel, ami több mint elég egy ilyen apróságnak. Képméretként 3648 x 2736 pixel a legnagyobb, de választhatunk néhány 3:2 és 16:9 oldalarányú felbontást is. Az érzékenység ISO50-1600 között állítható.

Az expozíciós alap beállítások a gép automatikájára tartoznak, így nem szólhatunk bele közvetlenül a rekesz és záridő értékekbe. Ezen kívül viszont minden fontosabb beállítás akár manuálisan is elvégezhető. Több AF módot használhatunk, köztük például a Tracking (azaz követő) módot, és nem maradt ki a kézi élességállítás lehetősége sem. A Casiotól már megszoktuk, hogy egész sor témaprogramot pakol gépeibe. Nincs ezzel másként az EX-S10 sem. A gépet ezen kívül rengeteg különleges képességgel is felvértezték. Ilyen a Detect Blur és Detect Panning, melyek a kéz remegését érzékelve, csak akkor indítják az expozíciót, ha a gép viszonylag nyugalmi állapotban van. A Detect Smile önkioldó módban a gép csak akkor kezdi exponálni, ha a fotóalany elmosolyodik. Család prioritás beállításban felismertethetjük a géppel családtagjaink, rokonaink arcvonásait, melyeket kiemelt fontossággal kezel majd a készülék és elsősorban ezekre állít élességet. A Keystone lehetőséggel ferdén fekvő tárgyak trapéz torzulását egyenesíthetjük ki. A dinamika tartomány kiegyenlítéssel az árnyékos helyekre vihetünk egy kis plusz megvilágítást.

Az Exilim EX-S10-zel többféle állókép sorozat készíthető, videóban pedig legfeljebb 848 x 480 pixeles felbontásra képes, 30 kocka/mp sebességgel és persze hanggal. A videók a gépen belül is szerkeszthetők.

A gép hátuljára egy 2,7” méretű, 14:9 oldalarányú, 230 160 képpontos LCD kijelző került. Ehhez a vékony készülékhez természetesen saját lítium-ion akkumulátor jár, amelyhez a gyártó töltőt is mellékel. A képek és videók mentésére csak 11,8 MB belső memóriát kapunk, ami szükség szerint SD/SDHC és MMC(Plus) kártyákkal bővíthető.

Tesztünk idején még jócskán 60 ezer forint fölött kínálták a Casio Exilim EX-S10-et, de jelenleg már 45 ezer forint környékén is megvásárolható.

Casio Exilim EX-S10 adatlap

Casio Exilim EX-S10 teszt

Casio Exilim EX-S10 tesztképek

Casio Exilim EX-Z300

Még egy ultrakompakt a Casiótól, amelyet szintén nemrég volt alkalmunk tesztelni. A gyártó ennél a gépnél nem annyira a kis méretre gyúrt rá, bár a 23 mm-es fémház egyáltalán nem nevezhető vaskosnak, csak az előbbi S10-zel összevetve. A 10,1 megapixeles felbontást kínáló gép inkább objektívjével próbál kitűnni. Főleg a nagylátószög érték figyelemreméltó, 28 mm-nek megfelelő. Tele állásban 112 mm-ig emelhetjük a gyújtótávolságot, így 4x optikai zoomot kapunk. Nem rossz értékek egy ilyen kis géptől, mint ahogy az ISO64 és 3200 között állítható érzékenység sem nevezhető annak (papíron).

Makróban inkább csak átlagosan teljesít és a manuális beállítások terén is van még mit fejlődnie. Azért a kézi élességállítás lehetősége biztos jól jön majd néha, ha az autofókusz rendetlenkedik. Utóbbiból persze nem maradt ki az Arcfelismerő mód, automata funkciói közül pedig az elmaradhatatlan témaprogramok, melyekből itt 38-at kapunk. A beépített „sminkkészlet” csak hab ezen a szépen díszített tortán, részleteiről többet megtudhatunk a gép tesztcikkéből.

Van persze még egy terület, amelyben kiemelkedő érdemei vannak a gépnek. Ez pedig a videofelvétel felbontása. 1280 x 720 pixeles maximális felbontásával a jobbak közé tartozik. Minderre 24 kocka/mp sebességgel és mono hangfelvétellel képes. Hangot külön is felvehetünk állóképeink mellé. A videók a mostanság divatos H.264 tömörítéssel kerülnek a gép 38 MB-os memóriájába, azaz inkább külön vásárolt és nagyobb kapacitású SD/SDHC, vagy MMC(Plus) kártyákra.

A fényképezőgép hátulján méretéhez képest igen nagy, 3” képátlójú LCD kijelzőt találunk, mely 230 400 képpont felbontású. Áramforrása egy lítium-ion akkumulátor, mely természetesen alaptartozéka a csomagnak.

Mindezt kb. 58 000 forintos kezdő ártól vásárolhatjuk meg többféle színváltozatban.

Casio Exilim EX-Z300 adatlap
Casio Exilim EX-Z300 teszt
Casio Exilim EX-Z300 tesztképek

Fujifilm FinePix J150W

Az elegáns, fémházas ultrakompaktok sorát erősíti a Fujifilm FinaPix J150W is, amely egy friss modellnek számít a jelenlegi palettán. Képérzékelőjének felbontása 10 megapixel, érzékenységét pedig ISO64-től ISO3200-ig emelhetjük, bár utóbbi csak legfeljebb 3 megapixeles felbontásban érhető el.

A Fujinon gyártmányú optika 5x zoomátfogású, vagyis kategóriájában átlag fölöttinek számít ebben a tekintetben. Sőt abban is, hogy nagylátószöge kisfilmes értékre átszámítva 28 mm-nek megfelelő. A tele végállás így 140 mm-re jön ki. Meglehetősen kényelmes zoomtartomány. E gépben nincs manuális élességállítás, csak az automatikusra hagyatkozhatunk, amely legfeljebb 5 cm-ről képes élesre állni. Szintén a gép automatikájára bízták az expozíciós beállításokat is, mint a rekesz és záridő.

A legfeljebb 640 x 480 pixeles videó mellé hang is rögzíthető, sebessége pedig 30 kocka/mp lehet, azonban az optikai zoomot nem használhatjuk felvétel közben.

Ez az apró gép is nagy LCD-t kapott, melynek képátlója 3”, felbontása pedig 230 000 pixel. A kép- és videó adatok a viszonylag szűkös, 24 MB-os belső memóriába, vagy külön megvásárolt xD, illetve SD és SDHC kártyákra menthetők.

A most taglalt mezőnyből kevésbé tűnik ki ez a gép, – leginkább csak felbontásában és átlag fölötti zoomátfogású, nagylátószögű optikájában – viszont ára is ennek megfelelően alacsony. Már 40 ezer forinttól megvásárolható, az árban pedig egy lítium-ion akkumulátor és egy töltő is benne foglaltatik.

Fujifilm FinePix J150W adatlap
Fujifilm FinePix J150W teszt
Fujifilm FinePix J150W tesztképek

Nikon Coolpix S600

A Coolpix S600 majdnem ott folytatja, ahol a FinePix J150W abbahagyta. Sok tekintetben hasonló a két fényképezőgép. Ebben készülékben is 10 megapixeles szenzor található, a választható képméretek között pedig 16:9 oldalarányúakat is találunk. Az érzékenység automatikus, vagy kézzel beállított lehet. Utóbbi esetben ISO100 és 3200 között szabályozható.

Az objektív zoomátfogása 4x-es, ami a kisfilmes értéken 28-112 mm közötti gyújtótávolságot figyelembe véve elég szép nagylátószöget és általános használatra többnyire megfelelő tele véget jelent. Az élességállítás csak automatikus lehet, kézzel nem állítható. Makró módban 3 cm-ről, normál állásban 50 cm-ről képes élességet állítani. Az S600 nagy előnye, az optikai képstabilizátor, ami a kézremegés és a gyenge fényviszonyok közötti véletlen bemozdítás kiküszöbölésére használható.

Bár az érzékenység, a fehéregyensúly, a vakumódok manuálisan is szabályozhatók, az alap expozíciós értékek (rekesz és záridő) nem befolyásolhatók, csak az expozíció korrekció segítségével. Egyébként a gép automatikájára kell bíznunk beállításukat.

A Nikon Coolpix S600-zal állókép sorozat és mozgókép is rögzíthető. A videó felbontása legfeljebb 640 x 480 pixel lehet, sebessége pedig 30 kocka/mp. A videók mellé a gép természetesen hangot is rögzít, de hangfelvétel a videótól függetlenül is készíthető.

Az S600-on nincs optikai kereső. Ezt a feladatot a 2,7” képátlójú, 230 000 pixeles LCD látja el. Az adattároló szerepét pedig alapból a 45 MB-os belső flash memória, ami SD és SDHC kártyákkal bővíthető. A készülék alaptartozéka egy saját akkumulátor és egy töltő is.

A szép, letisztult fémházba „csomagolt” Nikon Coolpix S600 nyitóára nagyjából 50 000 forintnál kezdődik és ezüst illetve grafitszürke kivitelben kapható.

Nikon Coolpix S600 adatlap

Canon Digital IXUS 90 IS

Ügyesen „összelőtték” egymáshoz ezeket a gépeket a gyártók, hiszen az IXUS 90 IS sem sokban különbözik az előzőektől.

A felbontás itt is 10 megapixel, hagyományos 4:3-os és divatos 16:9 oldalarányú képméretekkel. Az érzékenység ISO100 és 1600 között állítható, de használhatunk automata és magas érzékenységet választó automata fokozatokat is.

Az objektív kicsit elmarad a fenti gépektől, hiszen nagylátószöge kisfilmes értéken 35 mm-ről indul, tele tartomány pedig 105-nél ér véget. Az utóbbi nem lesz túl feltűnő, de a 35 mm nagylátószög hátránya a 28 mm-hez képest már szembeötlő. Mindenesetre ez a gép is kapott optikai képstabilizátort, ami jó pont, ha gyengébb fényviszonyok között kell fotóznunk. A 9-pontos automata élességállítás mellett arcfelismerő AF és AE funkciót is kapunk, a gép makró munkatávolsága pedig 3 cm.

Manuális beállítások terén semmivel sem marad el az előbb ismertetett készülékektől. A fénymérési és vakumód, valamint a fehéregyensúly mellett az expozíció korrekcióval szólhatunk bele az expozíció alakulásába. Közvetve a számos témaprogram némelyike is erre hivatott, melyek nem hiányozhatnak a kompakt, automata expozíció vezérlésű készülékekből.

Ha videózni támad kedvünk, legfeljebb 640 x 480 pixeles méretet választva tehetjük, a képfrissítési sebesség pedig 30 kocka/mp lehet. A hangfelvétel is adott ennél az üzemmódnál, de állóképek mellé is rögzíthetünk 1 perces hangjegyzeteket.

Az IXUS 90 IS igen jó LCD kijelzővel rendelkezik, hiszen kis mérete ellenére 3” képátlójú került rá, melynek felbontása 230 000 képpont. Érdekes módon belső memóriát nem tartalmaz a készülék, így mindenképpen vennünk kell hozzá. A kártyaformátumok közül az SD/SDHC és MMC(plus) típusokat kezeli. A gép alaptartozéka egy lítium-ion akku és a hozzá való töltő.

A magyar menüvel is ellátott Canon Digital IXUS 90 IS a hazai boltokban kb. 43 ezer forinttól kapható.

Canon Digital IXUS 90 IS adatlap

Olympus mju 1020

Ultrakompakt ajánlatunk zoombajnoka az Olympus mju 1020 fényképezőgép, melynek optikája 7x zoommal bír. Kisfilmes értéken 37-260 mm-nek megfelelő látószöget kapunk, vagyis a gyártó ennél a modellnél inkább a tele tartományra gyúrt rá és kevésbé törődött a kényelmes nagylátószöggel. A zoom végén tehát elég jó nagyítást kapunk, dacára annak, hogy csak egy 25 mm vastag készülékkel van dolgunk. Szépen elfért benne a teleszkópos optika.

A fényképezőgép optikai és digitális stabilizátorral is rendelkezik, ami a hosszabb tele állásokban jó szolgálatot tesz majd. Az automata élességállítás makró módban egész szépen, már 2 cm-ről dolgozik. Kézi élességállításra nincs lehetőség.

A fényképezőgépben lévő 10 megapixeles képérzékelő méretben és tulajdonságokban nagyon hasonló az előző gépek érzékelőjéhez. Az érzékenysége automata, illetve kézzel ISO100 és 1600 között szabályozható. Manuálisan adható meg ezen kívül a fénymérési és vakumód, illetve a fehéregyensúly is, de a rekesz és záridő beállítást újfent a gép automatikája tartja kézben. Az extra szolgáltatások körét erősíti az arcfelismerés, az árnyékkompenzációs mód, az élő hisztogram, valamint a magyar nyelvű menü is.

A fényképezőgépen nincs külön kereső, de a komponálást az átlósan 2,7” méretű, 230 000 képpontos HyperCrystal II LCD képernyő megfelelően segíti.

Mozgókép módban legfeljebb 640 x 480 pixeles felbontást választhatunk, melynél az Olympus mju 1020-as 30 kocka/mp sebességre képes. A hangot is tartalmazó felvétel maximális hossza 10 perc lehet, és akár Pre-capturing módot is használható. Ez talán segít, hogy ne késsünk le a legfontosabb pillanatokról.

Az Olympus mju 1020-ban nincs belső memória, a kártyaformátumok közül pedig az xD-t kezeli, ami valamivel drágább és kevésbé elterjedt, mint az SD. A készülék alaptartozéka egy saját akkumulátor és egy töltő. Az Olympus kis kompaktjaihoz könnyen beszerezhetők vízálló tokok, vagyis búvárkodással foglalkozó családtagunknak, barátunknak tökéletes ajándék lehet.

A fényképezőgép a haza boltokban kb. 55 ezer forinttól vakító ezüst, óceán kék, cukorka piros, valamint éjfekete változatokban kapható.

Olympus mju 1020 adatlap

Kompaktok

Ha az összeghatár 60 ezer forint nem kell leragadnunk a 3-5x zoomátfogású kompaktoknál, hiszen kis méretben már 10x átfogású modellek is kaphatók. Kompaktjaink következő három típusa is ilyen.

Panasonic DMC-TZ5

A Panasonic TZ-sorozata annak idején elég nagy visszhangot keltett, hiszen a nagyobb, csúcskompakt és bridge fényképezőgépek mellett a kisebb kompaktok között is elérhetővé tette az ultrazoomot. Az első változatok még csak 10x zoomátfogásukkal hódítottak, a TZ5-nél már a nagylátószögre is komoly hangsúlyt fektetett a gyártó. Éppen ezért a zoomtartomány ennél a gépnél 28 mm-nek megfelelő látószög értékről indul, ami tájképeknél, épületfotóknál és belső térben is jól jöhet. A 10x zoomátfogás így 28-280 mm-re jön ki, ha kisfilmes értékre számítjuk át. Ehhez még optikai stabilizátor is dukál, úgyhogy fel vagyunk vértezve a jó képekhez. Makró módba kapcsolva legfeljebb 5 cm-ről fotózhatunk, ami átlagos, kb. 6 cm széles leképezett területet jelent.

A szenzor felbontása 9,1 megapixel, az érzékenység pedig ISO100 és 1600 között alakítható, de kis felbontásban és különleges témamódokban elérhető az ISO6400-as érték is. Persze nem csak tucatnyi témamódot választhatunk, rábízva magunkat az automatikára, hanem sok manuális beállítások is elérhető, kivéve a rekesz- és záridő szabályozását. Ezzel sajnos még mindig „adós” a TZ sorozat.

A DMC-TZ5 egyik nagy erénye a kivételes videó felbontás. Valódi HD minőséget kapunk az 1280 x 720 képpontos videóktól, melyek persze 30 kocka/mp sebességgel és hanggal együtt kerülnek mentésre, sőt a teljes zoomtartomány is használható. A nagy felbontású videókhoz különleges kimenet is dukál, így a gépen egy komponens A/V csatlakozó is található. HDTV-énken tehát változatlan minőségben élvezhetjük a jó minőségű videókat. Ha mégis maradnánk a beépített LCD mellett, egy 3” képátlójú, kiemelkedő felbontású (460 000 pixel) kijelzőn élvezhetjük a képeket.

Mentésre 50 MB tárhely áll rendelkezésre, ami SD/SDHC és MMC kártyákkal egészíthető ki. Akkumulátort viszont nem kell vásárolnunk, hiszen alapból egy lítium-ion akku és egy töltő jár a géphez, melyekkel egy feltöltéssel kb. 300 fotó készíthető.

A Panasonic DMC-TZ5 kiemelkedő képességeit bizony meg kell fizetnünk, hiszen bruttó 59 000 forintól kapható. A megszokott ezüst és fekete színváltozatok mellett barna és kék kivitelben is elérhető.

Panasonic Lumix DMC-TZ5 adatlap
Panasonic Lumix DMC-TZ5 teszt
Panasonic Lumix DMC-TZ5 tesztfotók

Canon PowerShot SX110 IS

Manapság már nem meglepő, ha kis, kompakt méretű fényképezőgépben találkozunk nagy zoomátfogással. A Canon is ennek jegyében alakította ki az SX110 IS modellt, amely a korábbi SX100 IS 9 megapixeles utódja. Talán említenem sem kéne, annyira evidens, hogy unikumként itt is megtaláljuk a 16:9-es oldalarányú felbontást a hagyományos 4:3 mellett. Az érzékenység ISO80 és ISO1600 között állítható.

A 10x-es zoomátfogás ez esetben 36-360 mm-t jelent kisfilmes értékre átszámolva, igen kellemesnek számító F2,8-4,3 fényerővel. Ez átlagos nagylátószöget és elég jó tele nagyítást biztosít. Ráadásul emellé optikai stabilizátort is kapunk, ami gyengébb fényviszonyok között jó segítség lehet a berázásveszély elkerülésére. A PowerShot SX110 IS makróban sem vall szégyent, hiszen akár 1 cm-ről is készíthetünk vele képet, ami 2,8 cm széles lefedett területet, vagyis kiváló makró leképezést takar.

Ahogy a Canon legtöbb fényképezőgépétől megszokhattuk, nem fukarkodik a gyártó a manuális beállításokkal sem. Az SX110 IS-ben éppen ezért megtaláljuk a rekesz- és záridő-előválasztást is, amely még ebben az árkategóriában sem mindig magától értetődő. Ezen kívül kézi élességállítás is bekapcsolható. Természetesen, ha igény van rá, automata módokban is használhatjuk a gépet. Automata élességállításnál például választhatunk Arcfelismerő módot is.

Mozgókép felvételi üzemmódban nem mutat semmi kiemelkedőt a gép. 640 x 480 képpontos „mozik” készülhetnek a segítségével, 30 kocka/mp sebességgel és hangfelvétellel.

Kijelzője elég méretes (3”), felbontása pedig jónak mondható (230 000 pixel). A gép érdekessége, hogy egy kis felnyíló vakut találunk a tetején, amely ennek köszönhetően távolabb került az optika tengelyétől, csökkentve a vörösszem hiba kialakulásának veszélyét. Ha nem szeretnénk mindezt a véletlenre bízni, a gépben szoftveres vörösszem eltávolító beállítást is találunk.

Az SX110 IS-ben nincs belső memória, egy 32 MB-os SD kártyát mellékelnek hozzá, de támogatja az SDHC és MMC típusokat is. Egy nagyobb kártya elkél a géphez, úgyhogy ez mindenképp plusz kiadás lesz, amit érdemes már a vásárlásnál belekalkulálni. Szintén plusz költséget jelenthet az akkumulátor, melyből 2 db AA-méretűt használ a gép.

A Canon PowerShot SX110 IS bruttó fogyasztói ára cikkünk készítésének idején 54 000 forinttól kezdődik.

Canon PowerShot SX110 IS adatlap
Canon PowerShot SX110 IS teszt
Canon PowerShot SX110 IS tesztfotók

Sony DSC-H10

A Sony válasza az előbbi két gépre a DSC-H10. Ha képen látjuk inkább hasonlít a nagyobb ultrazoom fényképezőgépekhez, de csak a tetején lévő „púp” miatt. A valóságban az imént bemutatott gépek konkurense szolgáltatásait és méretét tekintve is. A viszonylag kis vázban egy 8,1 megapixeles felbontású szenzor helyezkedik el, melynek érzékenysége ISO80-3200 között szabályozható. Képméretek tekintetében választhatunk 4:3, 3:2 és 16:9 oldalarányúakat is.

Az optikai zoom itt is 10x-es, mégpedig kisfilmes értéken 38-380 mm-nek megfelelő látószöggel, így gyengébb nagylátószöget, de egy fokkal jobb tele nagyítást kapunk a fenti konkurenseknél. A készüléket optikai stabilizátorral (Super Steady Shot) is felszerelték.

Az élességállítás automata és kézi is lehet, legfeljebb 2 cm munkatávolságig, ami szintén kitűnő makróképességet jelenthet. Az objektív elé – külön megvásárolt adapterrel – különféle kiegészítők (szűrők, előtét konverterek) helyezhetők.

A gépen nincs rekesz- és záridő-előválasztás, de teljes manuális (M) módban mindezek a fotós által is szabályozhatók. Ezen kívül persze rábízhatjuk magunkat az automatikára is, például a több mint tucatnyi témaprogram egyikére, vagy például az arcfelismerő rendszerre.

Videofelvételkor 640 x 480 pixeles méretben dolgozhatunk, legfeljebb 30 kocka/mp sebesség mellett. Ez éppen átlagos, viszont az LCD mérete az átlagtól kicsit jobb (3”), és 230 000 képpontos felbontása sem nevezhető rossznak. A H10-en kompozit kimenet is található, 1080i kimeneti felbontással, így HDTV-n keresztül is jó minőségben nézhetők vissza a képek és videók.

A gép 31 MB-os belső memóriája mellé MemoryStick Duo és PRO Duo, valamint ezek HS (nagy sebességű) és HG kivitelű változatai használhatók, melyek külön szerezhetők be hozzá. A lítium-ion akkumulátor és töltő viszont a csomag része.

A Sony Cyber-shot DSC-H10 ezüst és fekete színváltozatban már 47 000 forintól beszerezhető a hazai kereskedőktől.

Sony Cyber-shot DSC-H10 adatlap

Összegzés

Ez az árkategória már nem a belépő szériás gépeké, így kinyílik a digitális fényképezés világa és szinte szabadon válogathatunk a kisebb méretű kompaktok és szolgáltatásaik között. A 10 megapixeles felbontás alapnak számít, ahogy egyre több gépben tűnik fel az optikai stabilizátor, a nagyobb zoomátfogás és a HD minőségű videofelvétel is.

Ha lenne ilyen bélyegzőnk, az ultrakompakt kategóriában talán a Casio Exilim EX-Z300-ra kerülne rá a „különösen ajánlott” stempli. A vékonyka kis készülék kellemes nagylátószöget kínál, kényelmes zoom- és nagy érzékenység-tartománnyal. Videófelvételi képessége sem mindennapi, hiszen 1280 x 720 pixeles HD felbontásra képes, használható képfrissítéssel és jó tömörítéssel. Mindehhez pedig egy jó felbontású, 3” méretű LCD kijelző társul.

A kompakt kategóriába most csak 3 gépet válogattunk, melyek sok tekintetben hasonlítanak egymásra. Ha egyiküket kéne választanunk valószínűleg a Panasonic Lumix DMC-TZ5 lenne az. Itt is sokat nyomott latba a 28 mm-nek megfelelő nagylátószög, az optikai képstabilizátor, a HD minőségű videó, valamint a kategóriáját meghazudtoló 460 000 pixeles LCD monitor.

Persze ez nem azt jelenti, mélyen tisztelt olvasó, hogy azonnal az általunk kiemelt modellekért rohanjon. Azt javaslom, hogy nem kevés pénzéért alaposan rágja át a szóba jöhető gépeket és tulajdonságaikat, valamint teszt linkjeinket is, ahol további részletek is megtudhatók egyes modellekről. Így talán személyre szabottabb és időtállóbb lesz az ajándék választás.