Fotopro MH-7 videó állványfej

0

Nem ördögtől való ha fotóállványt és fotófejet használunk videokameránk vagy mozgóképet felvevő fényképezőgépünk alatt, de ha annak a kamerának meg is kell moccannia a felvétel közben, akkor hozzájuk képest ég és a föld az előnye egy komolyabb folyadékcsillapításos videó fejnek.

Igen, ezeknek általában elég borsos az áruk, bár a kínai ipar itt is a segítségünkre siet, és manapság egyre több minőségi termékkel lep meg minket e területen is. Ilyen például a Fotopro MH-7 állványfej, ami, már el is árultuk, minőségi darab.

A fej egy egyszerű kartondobozban érkezett, melyen csak a Fotopro márka olvasható. Úgy tűnik a gyártó csak ezt használja majd a jövőben a Rollei Fotopro helyett. Legalábbis a hasonló termékeken.

A csomagolás belsejében szépen kialakított karton bölcsőkben pihennek a fej darabjai. Finommechanikai előképzettségre azért nem lesz szükség. Nincs apró darabokban a cucc: a nagy fejegységet, egy mozgatókart és a felszereléséhez szükséges apróbb csavarokat, valamint egy hosszú, sínes gyorstalpat kapunk. Ezek mellett egy imbuszkulcs hever még a dobozban, na meg persze egy használati útmutató, hogy mi hova való.

A fej szinte minden porcikája alumíniumból készült, ennek köszönhetően nem csak masszív és precíz, de viszonylag nehéz is. A teljes összeállítás kb. 900 grammot nyom. Zömében feketére festették, kivéve a gyengébb fényben is azonnal megtalálható, narancs színre anodizált szorítócsavarokat.

A hozzá adott, szintén fém kar hossza nem változtatható, de a fej jobb és bal oldalára is felszerelhető és racsnis felfogató alapjának köszönhetően szinte bármilyen szögben stabilan rögzíthető. Ahogy nekünk kényelmes. A végén vékony gumírozott markolatot találunk.

A fej felfogató alapja is igen strapabíró és méretes. 68mm széles, úgyhogy nem árt szem előtt tartani, hogy nagyobb állvány – legyen az háromlábú vagy monopod – kell alá a stabil felfogatáshoz. Az alja sima, egy szabványos 3/8″-os csavarmenettel, így elméletben bármilyen cserélhető fejes állványra felszerelhető.

Az állványhoz fogatott alsó rész 360 fokban, akadálymentesen és finoman körbeforgatható. Nincs szorulás, lassan indítható a svenk, és ugyanilyen olajozottan állítható meg. Folyamatos a mozgás, melynek szorítóerejét egy alsó, kis csavarral állíthatjuk, mely még teljesen kiengedve sem teszi lötyögőssé a vízszintes elfordítást. A csavar kisebb ugyan a többinél, de kényelmesen forgatható, egyáltalán nem szorul, és persze ugyanúgy fémből készült, mint a fej többi eleme.

A talprész oldalán körben 5 fokonként skálát festettek fel, ha netán fokra kiszámított elfordulásra lenne szükség. Feljebb egy kis vízszintező libella látható.

A felső rész szinte elpusztíthatatlanul masszívnak tűnő, folyadékcsillapításos zsanérokon nyugszik, és előre vagy hátra dönthető. A csillapításnak köszönhetően a két végpontba döntés egyre erősebben fékezett, így soha nem fordulhat elő, hogy kameránk véletlenül előrebukik, mozgatása pedig talán még az alsó résznél is kifinomultabb. A döntés szorítóereje itt is szabályozható, mégpedig a bal oldalon lévő nagy fémgombbal, mely egy kisebb csavarintással teljesen befogja, vagy lágy „bólintásúvá” teszi a felfogatott felvevő eszközt. Használata, nagy méretének köszönhetően rendkívül kényelmes.

A másik oldalon fent, egy szintén nagynak mondható, könnyedén kioldható csavar kapott helyet, mely a gyorstalp kioldására szolgáló sínt lazítja meg. A kioldó mechanizmus Arca rendszerű, így minden hasonló talppal kompatibilis. Persze nem szükséges gyorstalpat vennünk hozzá, hiszen egy nagyobb jár a fejhez, és minőségével első ránézésre semmi gond. Ugyanúgy fekete alumínium, mint a fej nagy része, tetején a csúszást megakadályozó gumi berakásokkal, valamint az elfordulást gátoló, állítható pozíciójú fémpöcökkel. Mellette két állványcsavar található, 1/4″-os és 3/8″-os kamera felfogatással, szintén előre hátra csúsztatható vájatban.

A sínes megoldásnak köszönhetően a talp is néhány centimétert előre és hátra csúsztatható, így szépen kiegyensúlyozható a felszerelt készülék. A véletlen lecsúszást egy biztonsági fémtüske gátolja, tehát balesettől, a gép kioldáskori leesésétől nem kell tartanunk.

A fej maximális magassága 98 mm. Maximális teherbírása 4 kiló, ami persze csupán annyit jelent, hogy a csillapítás legfeljebb ilyen tömegű kamerákkal biztonságos.

A Fotopro MH-7 fej ideális választás lehet nagyobb állványok fölé mindenkinek, aki rendszeresen kisebb-közepes videokamerával, vagy videós DSLR-rel dolgozik, és egy biztonságos, erős, és finom mozgatást lehetővé tévő állványfejre vágyik.

A videófejet a Pálvölgyi Digitaltól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Fotopro MH-7 ára bruttó 39 990 forint.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!