Fujifilm FinePix1400 Zoom

0

Fujifilm FinePix1400 Zoom

A SuperCCD-s FinePix4700-assal egyidőben járt nálunk a Fuji legújabb 1,3 megapixeles gépe. A FinePix1400 Zoomot hagyományos CCD-vel szerelték és a digitális fényképezéstől még ódzkodó vevőknek szánják.

Kívülről
Fujifilm FinePix1400 ZoomA gépet első ránézésre akár össze is lehetne téveszteni egy szebb amatőr, automata géppel: tetején kapcsoló és exponálógomb, hátulján néhány gomb és a zoom kezelőszervei. Az egyetlen elgondolkodtató dolog a viszonylag nagyméretű LCD monitor lehet.

A gépet kézbe véve az ember már szinte biztos lehet abban, hogy nem egy egyszerű automata gépről van szó. A gép súlya masszív felépítést sejtet, bár a műanyag burkolat sérülékenynek bizonyult (mire hozzánk került voltak már rajta karcolások és az akkumulátortartó fedelén is letört már egy pöcök).

Fujifilm FinePix1400 ZoomA 3x optikai zoomot elhúzható fedél védi a portól és minden egyéb szennyeződéstől. Ez azt is jelenti, hogy fényképezés előtt ütközésig el kell húzni a fedelet, aminek a jobbkéz felöli vége elhúzott állapotban a markolat részét képezi. A fényképezőgépet a tetején lévő háromállású kapcsoló elforgatásával lehet bekapcsolni: első állás lejátszás, második felvétel. A gép hátulján négy funkciógomb és négy nyílbillentyű kapott helyet. A kezelőfelület kialakítása rendkívül egyszerű és ergonómikus, látszik rajta az átgondoltság. A bal oldali legszélső gombbal (DISP) az LCD-n megjelenő információmennyiséget Fujifilm FinePix1400 Zoom(ideértve a teljes kikapcsolást is), míg a mellette lévővel a vaku működését befolyásolhatjuk. A maradék kettő gomb a menübe való be- (MENU/EXE) illetve kilépésre (CANCEL/BACK) szolgál. A hüvelykujjnál elhelyezett irányító billentyűkkel állíthatjuk be a látószöget illetve mozoghatunk a menükben. A gépen mindössze egy LCD kijelző van, ami a képek komponálására és ellenőrzésére szolgál. Jobb híján ezt kell használni a még menthető képek számának vagy a vaku aktuális állapotának az ellenőrzéséhez. Persze erre a legtöbb esetben nincs szükség, így akár az LCD monitor bekapcsolása nélkül is nyugodtan fényképezhetünk (a gép bekapcsolásakor az LCD monitor nem kapcsolódik be automatikusan, a DISP gombbal éleszthető). Az optikai kereső elhelyezése szintén praktikus, az embernek nem kell az orrát az LCD-re nyomnia.

Fujifilm FinePix1400 ZoomA gép egyik oldalán találjuk az adapter bemenetet és az USB csatlakozót, a másikon pedig a SmartMedia kártya nyílását. A szerkezeten nincs videó kimenet, így ez a modell nem csatlakoztatható videóhoz illetve tévéhez. A FinePix1400 Zoom-hoz 4 MB-os memóriakártyát csomagolnak, de kezeli a 64 MB-os kártyákat is. 64 MB-os kártya használatánál egy dolgot kell szem előtt tartani: a fényképezőgép egy kártyán nem képes több mint 999 kép kezelésére, így az 1000. és az utána készült képek nem játszhatók vissza. Fujifilm FinePix1400 ZoomA kártyanyílás kialakítása szintén az egyszerűség jegyében történt: a kártyahely könnyen megközelíthető és kellően tágas a kártya könnyű eléréséhez. A képek letöltése USB porton keresztül lehetséges, ami rendkívül kényelmes megoldásnak bizonyult. A két új Fuji masina ugyanazt a szoftvert használta, így nem volt szükség külön installálásra vagy beállításokra, a számítógép mindig le tudta kezelni az éppen a kábel végén lévő fényképezőgépet.

Fujifilm FinePix1400 ZoomA gép áramellátásáról 4 ceruzaelem vagy akkumulátor gondoskodik. A FinePix1400 Zoom-ot nagyobb testvérével ellentétben nem akkumulátorokkal, hanem 4 ceruzaelemmel szállítják. Ezek az elemek természetesen nem bírják sokáig ezért célszerű legalább egy szett akkumulátor és hozzávaló töltő beszerzése. Ezekkel már kényelmesen lehet fényképezni, akár az LCD monitor folyamatos használata mellett is.

Felvételi módok
Felvételre kapcsoláskor a fényképezőgép automatikus felvételi módba áll. Ilyenkor nincs sok lehetőség az állítgatásra. A gép mindent beállítást elvégez helyettünk, a fotósnak csak a képet kell megkomponálnia. Persze ilyenkor is választhatunk vakumódot és beállíthatjuk a fényképezőgépet makró állásba is. Automatikus módban is használható az időzített felvétel funkció, ami 10 másodperccel az exponálógomb megnyomása után készíti el a felvételt.

Manuális felvétel
Manuális felvételi módban a menüben két új pont jelenik meg. Az egyikben a fehéregyensúlyt (megvilágítás színhőmérsékletét) (auto mód és 6 előre beállított program), a másikban az expozíció korrekciót (-0.9 blendétől +1,5 blendéig) állíthatjuk be. Manuális felvételi módban az expozíció után lehetőség van a kép ellenőrzésére (az LCD monitoron): ha a kép jól sikerült, akkor a „MENU/EXE” gombbal elmenthetjük, ha nem, akkor a „CANCEL/BACK” gombbal szabadulhatunk meg tőle.

Makró
A fényképezőgépben nincs valódi makró mód. A makró mód bekapcsolásakor az optika teljes nagylátószögre áll és lekapcsol. Ilyenkor a zoom nem használható és a legkisebb tárgytávolság 20 cm-re csökken. A képre ekkor a téma pontosan ugyanakkora része kerül, mintha 80 cm-ről normál módban (makró nélkül) teljes telével készítettük volna a felvételt.

Visszajátszás
Visszajátszás módba a gép tetején lévő kapcsoló elforgatásával juthatunk. A váltás egyszerű és gyors. Az LCD monitor automatikusan bekapcsolódik és a legutoljára elkészített kép jelenik meg rajta. A képeket a jobb és a bal gombokkal lapozhatjuk, míg a le és a föl gombokkal nagyíthatjuk a képernyőn lévő képet. A kinagyított képen a SHIFT gombot nyomva tartva a nyíl gombokkal mozoghatunk. A kép ugyan csak 4x mértékben nagyítható, de a legtöbb esetben ez bőven elég a kép élességének ellenőrzésére. A DISP gomb megnyomásakor az LCD monitoron 9 kép jelenik meg egyszerre, ami leegyszerűsíti a keresett kép kiválasztását (törléskor illetve a képek levédésénél is használható). A törlés menüben lehetőség van egy kép vagy az összes kép törlésére illetve a kártya formázására. A képek véletlen törlését is megakadályozhatjuk, ha azokat levédjük. A FinePix1400 Zoom ismeri a DPOF szabványt, így az egyes képekhez nyomtatási paramétereket állíthatunk be. Ebből a gépből is kimaradt (a FinePix4700 Zoomból is kihagyták) a Fuji gépekből már jól ismert Effect menüt, ahol fekete-fehér, szépia vagy csillogó képeket lehetett készíteni. Itt is már csak a képek újraméretezésére van lehetőség.

Setup menü
A menüben a felvételi módok között találjuk a SET-UP pontot, ahol a gép működési adatait módosíthatjuk. A képminőség (FINE/NORMAL/BASIC), fájlméret (1280 x 960, 640 x 480 pixel), képszámozás módja (folyamatos, újrakezdődő), hangjelzés jellege (magas, alacsony, nincs jelzés) mellett a dátumot és az időt is itt állíthatjuk be.

Képminőség
A FinePix1400 Zoom a készített kép felbontása alapján nem számít a legmodernebb gépnek, de a kép minősége kiforrott modellre utal. A képek tökéletesen élesek, a színvisszaadás nagyszerű, zajnak nyoma sincs. A képek méretüknél fogva alkalmasak tökéletes 10 x 15 cm-es fotók készítésére.

Szoftver
A FinePix1400 Zoom és a 4700 Zoom szoftverei teljesen kompatibilisek egymással. A gépekhez készített USB meghajtó pillanatok alatt feltelepíthető. Windows 2000 alatt voltak apróbb gondjaim, de leginkább a saját hibámból. Telepítés után a szoftverek rendesen működtek. (Igaz, hogy az EXIF megjelenítőt és ennek indító szoftverét nem használtam a képek letöltéséhez. Helyette meghajtóként használtam a fényképezőgépet.) A képek letöltése kényelmes és nagyon gyors. A 4 MB-os kártya tartalmának letöltése egy pillanat műve.

Összefoglalás
Először a Fuji Magyarország 10 éves szülinapján találkoztam a géppel, ahol ugyan nem volt lehetőségem arra, hogy kipróbáljam, de kézbe tudtam venni és be tudtam kapcsolni. A gép meglepő egyszerűsége már akkor feltűnt. Nem csalódtam akkor sem mikor a gépet hosszabb időre megkaptam. A négy iránygomb kialakítása nem csak ötletes, de kézreálló is. A maradék négy gomb használata ugyan nem kényelmetlen, de elhelyezésük lehetett volna egy picit szerencsésebb is. A képminőség tökéletes, a színek élénkek, nincs zaj vagy elmosódott részletek. A színhűséggel sincs gond: műfény mellett vagy vakuval is szép felvételek készíthetők. A FinePix1400 Zoom leggyengébb pontja a burkolat. Már hozzám is sérülten érkezett a gép, és én sem éreztem túl tartósnak az amúgy határozottan nehéz gépe külsejét. Az elhúzható objektívvédő már láthatóan összekarcolta az alig egy hónapos fényképezőgép előlapját. Összességében azonban remek gépről van szó. A képminőség kiváló, a kezelés egyszerű. A bruttó 145 ezer forintos gépet elsősorban a digitális fényképezéssel még csak ismerkedőknek, vagy a fotózás részletei iránt nem különösebben érdeklődőknek tudom ajánlani.

Tesztképek

Formátum: JPEG Blende: f4.0 F ormátum: JPEG Blende: f4.0
Expozíció: auto Záridő: 1/60 Expozíció: auto Záridő: 1/125
Felbontás: 1280 x 960 Vaku: be Felbontás: 1280 x 960 Vaku: nincs
Minőség: FINE Exp. komp.: nincs Minőség: FINE Exp. komp.: nincs
Fájlméret: 637 KB Gyújtótáv.: 114 mm Fájlméret: 577 KB Gyújtótáv.: 63,3 mm
Érzékenység: ISO 125 Érzékenység: ISO 125
Formátum: JPEG Blende: f9.5 F ormátum: JPEG Blende: f9.5
Expozíció: auto Záridő: 1/90 Expozíció: auto Záridő: 1/90
Felbontás: 960 x 1280 Vaku: nincs Felbontás: 960 x 1280 Vaku: nincs
Minőség: FINE Exp. komp.: nincs Minőség: FINE Exp. komp.: nincs
Fájlméret: 657 KB Gyújtótáv.: 38 mm Fájlméret: 634 KB Gyújtótáv.: 114 mm
Érzékenység: ISO 125 Érzékenység: ISO 125
Formátum: JPEG Blende: f4.0 F ormátum: JPEG Blende: f9.5
Expozíció: auto Záridő: 1/90 Expozíció: auto Záridő: 1/350
Felbontás: 960 x 1280 Vaku: nincs Felbontás: 960 x 1280 Vaku: nincs
Minőség: FINE Exp. komp.: nincs Minőség: FINE Exp. komp.: nincs
Fájlméret: 617 KB Gyújtótáv.: 38 mm Fájlméret: 611 KB Gyújtótáv.: 38 mm
Érzékenység: ISO 125 Érzékenység: ISO 125
Formátum: JPEG Blende: f4.0 F ormátum: JPEG Blende: f4.0
Expozíció: auto Záridő: 1/2 Expozíció: auto Záridő: 1/2
Felbontás: 1280 x 960 Vaku: hosszú szinkron Felbontás: 1280 x 960 Vaku: hosszú szinkron
Minőség: NORMAL Exp. komp.: nincs Minőség: FINE Exp. komp.: nincs
Fájlméret: 307 KB Gyújtótáv.: 38 mm Fájlméret: 579 KB Gyújtótáv.: 38 mm
Érzékenység: ISO 125 Érzékenység: ISO 125