GGS Swivi S5 LCD kereső feltét

0

Az évekkel ezelőtt megjelent DSLR élőkép elhozta az LCD-s képkomponálás tükörreflexes gépektől addig szokatlan rituáléját. Persze azért nem szoktunk le teljesen az optikai keresőtől, de akadnak helyzetek, amikor valóban jól jön, és kényelmesebb a hátsó kijelzőt használni. Nem is beszélve az informatívabb megjelenítésről.

Az LCD-n nagyított kép, hisztogram és egyéb adatok is megjelenhetnek, de sajnos van egy-két hibája is a keresővel szemben. Az egyik, hogy napsütésben nem látunk olyan szép kontrasztos képet rajta, a másik, hogy az élőkép miatt testünktől eltartott gép sokkal instabilabb, könnyebben bemozdítható. Ezekre a problémákra jó megoldást jelent egy LCD kereső/árnyékoló, melyek a legkülönfélébb kivitelben kaphatók, az egyszerű, betekintő nyílással ellátott műanyagdoboztól, a komolyabb, nagyítható, többfunkciós keresőkig. Az utóbbiak közé tartozik a GGS Swivi S5 kereső is. A GGS nálunk eddig a törhetetlen, több rétegű LCD védő üvegeiről volt ismert, de kínál keresőket, külső LCD képernyőket, gyorspántokat és fotográfiai szűrőket is. Az S5 a cég hasonló keresői közt a legnagyobb modell.

A termék elég nagy dobozt kapott, így nem is lepődtünk meg túlságosan, hogy bizony maga a termék is elég méretes. Talán a termékfotóinkon jól látható, de gumi szemkagylójával majdnem olyan széles és magas, mint az EOS 5D Mk III, amire rászereltük.

A Swivi S5 egy felerősített, de levehető gumi szemkagylóval, egy szintén eltávolítható felerősítő kerettel, valamint egy masszív, fémből készült állványtalppal érkezett. A szemkagyló nagyon tágas és kényelmes. Kiválóan illeszkedik minden arcformához és jól szűri a kósza, kontrasztromboló fényeket. Közepén egy órási (4 cm átmérőjű), kerek betekintő lencse ül, mely méretben kb. 3x tágasabb a Canon DSLR-ek betekintőnyílásánál. Nyugodtan használhatják szemüvegesek is, mivel a lencse mögött egy másik is helyet kapott, melynek mozgatásával szemünkhöz igazítható a látott kép. Ehhez a szemkagyló mögötti műanyag gyűrűt kell elforgatnunk, mely tényleg elég műanyagos keménységgel jár.

A látott kép hatalmas. Szabad szemmel próbáltam, de számomra túl nagynak is tűnt egy 3,2″-os LCD-n. A fent említett gép kijelzőjén a sarkokba már nehezebben lehetett belátni. Némi párnatorzítás és elviselhető mértékű színhiba is érezhető. Ezt leszámítva nagyon éles, részletgazdag és színhelyes képet kapunk. Mindenképp legalább 1 millió képpontos LCD-én ajánlott a használata, ugyanis a keresőkép 3x-os fix nagyítása miatt már egy ilyen felbontású képernyő pixeljei is elég jól kivehetők és kicsit zavarók lehetnek. A látott kép mérete kb. 2,5x-ese az 5D Mark III optikai keresőképnek.

Gyakorlatilag szinte bármilyen DSLR-re feltehető, csak az LCD mérete nem mindegy. 3-3,2″-os kijelzőkre ajánlja a gyártó, 4:3 vagy 3:2 oldalaránnyal. Fizikailag más készülékre is felmegy, de a kisebb gépeken sok kezelőszervet kitakarhat.

Váza zömében fémből készült, elég strapabírónak tűnik, és ugyanígy fémből van a felfogatókeret is. Az LCD-re való felhelyezés első alkalommal nem lesz túl könnyű feladat, de gyorsan bele lehet tanulni. Ennek ellenére sem lesz gyors művelet. Kapunk hozzá egy külön állvány gyorstalpat, mely Arca-rendszerű fejekre illeszthető. Ez is fémből készült, igényes kivitelű, szorítócsavarja azonban csak a mellékelt imbuszkulccsal lazítható és rögzíthető. Nem feltétlenül kell azonban Arca-rendszerű fejet vennünk hozzá, alján ugyanis három szabvány állványmenet is van, így bármilyen más talpra is felerősíthető.

A talp oldalán lévő nyílásba illeszkedik a felfogatókeret nyelve, melyet aztán egy oldalsó fémcsavarral szoríthatunk meg. A keret és vele együtt a kereső magassága felfelé-lefelé, valamint oldalirányban is 4-4 cm-es határok között mozgatható, így szépen beigazíthatjuk az LCD fölé. Ehhez az S5 oldalán két magasság állító, alján pedig szintén két oldalsó pozíció állító csavar áll rendelkezésünkre. Az LCD képernyőt a keret érintkezőfelületén gumiszegély védi. Nem kell tehát aggódnunk, hogy a kereső megkarcolja.

Ahogy említettem a felhelyezésével azért el lehet játszadozni. Nem túl gyors művelet, de egyszer a gépünkhöz pozicionálva már sokkal gyorsabban fog menni. Kapunk hozzá egy nyakpántot is, mely az állványtalp oldalán lévő nyílásba fűzhető, így a keresőt a gépről leemelve a nyakunkban, bevetésre készen hordhatjuk.

A GGS Swivi S5 kétféle funkcióval bír. Az egyik az említett hátulról betekintős, 3x-os nagyítást adó kereső állapot, melynek nagy használ vesszük például videózáskor, hiszen amellett, hogy napos időben is jól látjuk vele a kijelzőt, az arcunkhoz nyomott kereső a gép stabilizálásában is sokat segít.

Másik funkciójaként felülről betekinthető, fényaknás keresőként használhatjuk. Nagyon gyorsan átalakítható erre a feladatra, csak fel kell nyitnunk a felső takarólapját és magunk felé lefordítani a szemkagyló részt. Ez alatt két egymás felé néző tükör kapott helyet, így az LCD képe fentről betekintve az alsó tükörre vetül. A kép ebből a távolságból persze jóval kisebb a nagyítottnál, de nagyon szép tiszta, éles és színhelyes. Földhöz közeli pozícióban használva a fényképezőgépet jól jöhet ez a funkció, sőt, mivel a kereső gyakorlatilag fejjel lefelé is felhelyezhető, akár fej fölé emelve és alulról belenézve is alkalmazható. A könnyebb betekintéshez a takarófedél egy kis kioldógomb eltolása után leemelhető.

A Swivi S5 nem elhanyagolható előnye továbbá, hogy portól szennyeződésektől és karcolódástól is védi a fényképezőgép sérülékeny hátsó kijelzőjét. Hátránya viszont, hogy mérete miatt az optikai kereső nem használható. Hiába próbáltam hozzáférni, még portré állásba fordítva sem láttam szinte semmit a keresőben. Ehhez le kell szerelnünk, ami azért jóval gyorsabb művelet mint a felhelyezés, de 4-5 másodpercet erre is rá kell szánni. Gyorsabb akcióknál nincs lehetőség a váltásra.

Gépünk mérete jelentősen megnő a Swivi S5 révén, de használhatósága is kiteljesedik. Egy jól használható 3x-os nagyítású videókeresőt és egy 90 fokban bármely irányba elfordítható élőképet adó fényaknás keresőt kapunk általa.

A GGS Swivi S5 LCD kereső feltét tesztünk készítésének idején bruttó 79 900 forintos áron vásárolható meg az Advesphotonál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!