Joby GorillaPod állványok telefonhoz és akciókamerához

0

A Joby GorillaPod (aki esetleg nem ismerné), egy műanyag, flexibilis lábakkal ellátott miniállvány, melynek három lábát apró gömbcsuklók összekapcsolt sokaságából alakították ki. Ezek a gömbcsuklók elég masszívan tartanak ahhoz, hogy normál állványként elbírjanak egy kisebb fényképezőgépet, kamerát, vagy telefont, de szinte korlátlan szabadsággal hajlíthatók is, így rákulcsolhatjuk őket egy korlátra, vékonyabb póznára vagy akár faágra. Ezáltal nem csak egy asztali miniállványt kapunk, hanem egy széleskörűen használható rögzítési rendszert is.

A gyártó többféle felfogatási megoldást és különféle eszközökhöz való csatlakozófejet kínál. Ezekből szedtünk össze egy kisebb válogatást.

GripTight GorillaPod Stand

Ez a Joby mobilfotósoknak szánt egyik megoldása. A gyártótól megszokott, ezüst, piros papírdobozban lévő műanyag tálcán egy hagyományos, mini GorillaPod és egy csavarmenetes telefon felfogató állványfejet (és persze egy rövid tájékoztatót) találunk.

A kis GorillaPod semmiben nem különbözik a megszokott alap változattól. Csukott állapotban kb. 17 cm magas, enyhén nyitott lábakkal valamivel alacsonyabb. Talapzatától kb. 6-15 cm magasságot érhetünk el.

A kemény, de nyikorgós műanyagból készült gömbcsuklók nem szétszedhetők, ahogy ezt megszoktuk a gyártó más termékénél is. Minden egyes csukló legvastagabb részére egy szürke gumigyűrű került, mely nem csak a kényelmes, vagy a jobb fogást szolgálja, de a csúszásmentességben is segít ha a lábakat egy sima (mondjuk fém) oszlophoz kulcsoljuk. Hasonló anyagból készültek a lábak végén lévő és szintén csúszásmenteséget biztosító gumi félgömbök is. A Joby mágneses (piros) lábvégű változatot is forgalomba hozott, amit nem kell feltétlenül rákulcsolnunk egy fémcsőre, a végek elég stabilan rá is tapadnak. Az általunk bemutatott szürke végű változatban viszont nem volt mágnes.

Ezen kisebb verziók teherbírása egyébként egységesen 325 gramm, legyen az mágneses, vagy anélküli kiadás. Nehezebb készülékek alatt már meghajolhat, lassan eldeformálódhat a beállított pozíció.

Hagyományos fej nem található a normál miniállványon, egy apró gyorscseretalp viszont igen, mely az állvány tetején lévő, Joby feliratú gomb lenyomásával oldható le sínes talapzatáról, A felfogató talp tetején a csúszkálást akadályozó gumiplatform, illetve egy szabvány 1/4″-os fémcsavar található. Ennek segítségével bármilyen kisebb fényképezőgép, vagy saját állványmenetes kamera is közvetlenül felhelyezhető az állványra, tehát nem csak mobiltelefonokkal használható. A csavart alulról egy pénzérmével szoríthatjuk meg legkönnyebben.

Ha mégis maradnánk a kit eredeti funkciójánál, a mellékelt telefon felfogató fejet használhatjuk. Szintén kemény műanyagból készült, egyik végén egy beágyazott fém állványmenettel. Ide illeszkedik az említett talp csavarja, majd az egészet bepattinthatjuk a sínes talapzatba. A fej alatti gumigyűrű kissé oldalra fordítható, így egy műanyag pöcök megakadályozza, hogy a talpat kioldó gombot véletlenül lenyomjuk és kicsússzon a telefon felfogató rész.

Ez a telefon-fej (vagy hívjuk telefon villának) összecsukható, így egész kis helyen, a rajta lévő apró lyuknak köszönhetően akár kulcskarikán is elfér. A felső és alsó villáját kinyitva közé csíptethető egy bármilyen vékonyabb telefon. Vékonyabbon az 1-1,5 vastagságot értem, tehát gyakorlatilag bármilyen modernebb okostelefon megteszi. Mielőtt megvesszük a GripTight kitet nézzünk utána, vagy mérjük meg telefonunk szélességét, ugyanis kétféle felfogatóvillával kapható. A GripTight Regular 54-72mm-es, a nálunk vendégeskedő GripTight XL változat pedig 69-99mm széles telefonokat fogad. A belsejében lévő rugós mechanizmusnak köszönhetően húzható a kívánt szélességre, a telefonra pedig az érintkező belső felületén lévő gumiberakások vigyáznak. A rugó nagyon erősen szorítja a készüléket, így nem kell attól tartanunk, hogy bármikor kipottyan.

A GripTight GorillaPod Stand bruttó 8990 forintos áron kapható.

GorillaPod Action Tripod

Ez a változat jóval nagyobb és masszívabb mint az előbbi. 1 kilogrammos teherbírása már komolyabb kézikamerák, MILC fényképezőgépek, vagy kisebb objektívvel ellátott DSLR gépek alá is alkalmassá teszik, de a hozzá adott GoPro csatlakozó talp az akciókamera szegmens felé tereli.

Maga az állvány 191 grammos, 5,5 cm széles és 26 cm magas. A mini változathoz képest sokkal nagyobb gömbcsuklók kissé nehezebben mozgathatók, de erre szükség is lesz a stabilitáshoz. Legvastagabb részükön itt is szürke gumigyűrűk találhatók, a lábvégeket pedig piros gumi félgömbök zárják le, de ezúttal ezek nem jelentenek mágneses csatlakozási lehetőséget.

Ezúttal is minden láb 10-10 gömbcsuklóból áll, akárcsak a mini változatban, itt viszont a lábak fölötti részen nincsenek további csuklók. Nincs is rájuk szükség, ugyanis egy elég komoly kis gömbfej került ide, mely az állványtól eltérően alumíniumból készült, és legalább akkora, ha nem nagyobb szabadságot ad mint az alap változat egyszerű kivitelű, csuklós felépítménye.

A fej egy méretes, könnyen kezelhető műanyag gombbal oldható ki vagy szorítható meg. Egyikhez sem kell nagy erő, enyhén elfordítva erősen satuba fogható a gömbcsukló. A kioldó gomb szolgál a 360 fokos körbeforgatás oldására is. A gömb kilazított állapotban, az oldalt lévő vájatnak köszönhetően maximum 90 fokban dönthető.

A cseretalp és az azt befogató rész műanyag, de elég strapabírónak tűnik. Ugyanúgy sínes megoldás mint a kisebb változatnál és a talp alakja is hasonló, csak méretükben van jelentős különbség. A Hátulján egy vízszintező libella található. A gömbfej fixen rögzített az állvány tetején, így cserére nem lesz módunk.

Nem könnyű észrevenni, mert a fejjel azonos színű, de elöl érjük el a gyorstalpat kioldó gombot. Nyomva tartva a talp hátrafelé kicsúsztatható a sínből. Közepén ugyanúgy 1/4″-os fém csavar található mint a mini állványén és ennek felfogatása is hasonló módszert igényel – alulról egy nagyobb pénzérmével csavarhatjuk az állványmenetbe.

A szett része a már említett GoPro szabványú felfogatórész is, melyet a fenti módszerrel erősíthetünk a gyorstalpra. Tetejére a GoPro (és egyéb hasonló) akciókamerák mellé kapott vagy vásárolt áttetsző műanyagtok erősíthető. Természetesen, más típusú akciókamerák is felerősíthetők, ha tokjukon, vagy alsó részükön van szabványos (1/4″-os) állványmenet.

A Gorilla Action Tripod hazai bruttó fogyasztói ára 14 990 forint.

Suction Cup & Locking Arm

Ez a háromrészes szett hasonló kivitelű csomagolásban érkezett mint az előbbiek. Kibontva az átlátszó tálcáról egy viszonylag nagy tapadókorongos talpat, egy kettős gömbcsuklós közdarabot, és az előbb ismertetett GoPro tok tartórészt hámozhatunk le. Utóbbi kemény műanyagból készült, ugyanabban a kivitelben mint az Action Tripodnál.

Ezúttal is igaz a szabály, hogy nem szükséges feltétlenül GoProval rendelkeznünk a szett használatához, hiszen a gömbcsuklós közdarab mindkét végén szabvány 1/4″-os menet található. Ha van ilyenünk a kameránk (vagy tokja) alján, ugyanolyan biztos felfogatást kapunk, mint egy GoPro tokkal.

A dupla gömbcsuklós közdarab (kar) teljes egészében műanyagból készült, de abból is a minőségi fajtából. Amennyire lehet precíz kivitel, ami nem árt egy ilyen eszköznél. Mindkét gömbcsuklója egyszerre húzható meg, vagy lazítható ki a közepén lévő, kényelmesen és nem túl nagy erővel elforgatható gombbal. Ez a középső, csőszerű héj két felének csavaros összeszorításával rögzíti a két végen lévő csuklókat. A gomb melletti középrészen egy vastag piros gumigyűrű kapott helyet, mely csupán esztétikai célt szolgál, amellett, hogy jobban elrejti a belső szorítócsavart.

Bár az egész közdarab merev, de a két ponton mozgatás meglehetősen nagy beállítási szabadságot biztosít. A kioldás-szorítás miatt egy kicsit körülményesebb a Joby csuklós megoldásaihoz képest, de egy fokkal stabilabb is. Mindkét végén bevágás található, így a gömbrész 90 fokban bedönthető.

A közdarab 11 cm hosszú és mindössze 40 grammos. A tapadókoronggal és a kis kamera felfogató talppal az egész készlet 122 grammot nyom.

A tapadókorong szintén műanyagból készült, felső részén egy piros, kényelmes gumigyűrűvel. A gyűrű mintás kialakítása nem csak esztétikus, hanem funkciója is van; kevésbé csúszik a felülete, ugyanis ezt a részt elforgatva aktiválhatjuk a tapadókorong szívóhatását. Erősen rá kell nyomnunk egy száraz, sima és egyenes felületre, majd egy határozott csavarintással, a gumigyűrűvel együtt elforgatva rátapaszthatjuk. Kioldása ugyanígy történik, csak ellenkező irányba fordítva a gyűrűt. Ha netán így is a felületre ragad a talprész, a szélén lévő gumifület megmozgatva választhatjuk le róla. Amennyiben megfelelő a tapadófelület, nagyon erősen tart a 8 cm átmérőjű korong. Leginkább autók oldalán és tetején, vagy vastagabb üveg/plexi felületen ajánlott a használata.

A talp felső részén középen fém állványmenet látható, melybe a gömbcsuklós közdarab bármely vége becsavarható. A kar két végét egyébként gumírozott betétekkel látták el a jobb tapadás érdekében.

A Suction Cup & Locking Arm bruttó 11 490 forintért megvásárolható.

Suction Cup & GorillaPod Arm

Nagyon hasonló dobozban, majdnem ugyanazt kapjuk, mint az előbb ismertetett szettnél, kivéve a közdarabot, mely itt nem egy két oldalán gömbcsuklós, hanem a GorilaPod állványok lábaihoz hasonló flexibilis kar.

Kivitele ugyanaz mint bármelyik GorillaPod lábé. Műanyagból készült a jól ismert gumigyűrűkkel, melyeknek nem tudom itt mi a szerepük, mert a hat csuklószekció egy kicsit kevés ha valamire rá szeretnénk fonni. A csuklók 2,5 cm-esek, vagyis a mini változatnál nagyobbak és a stabilabbak. Az egész szett így is könnyebb vagy 10 grammal az előbbi Locking Armos megoldásnál, bár ez nem jelent feltétlenül nagy előnyt. Terhelhetőségét 325 grammban adta meg a gyártó, így egy GoPro, vagy hasonló kamerát tokostól is simán elbír. Ezek tömege általában nem több 100-150 grammnál.

A kar mindkét végén szabványos 1/4″-es állványmenet található. Elvileg mindegy melyik végét csavarjuk a tapadókorong közepébe és melyiket a kamera alá, hiszen mindkettő alját gumiberakással tették csúszásmentessé.

A GoProhoz és társaihoz a mellékelt felfogató talp ugyanaz, mint az előző változatoknál taglalt. Ennek híján is felfogadhatjuk készülékünket az állványmeneténél fogva.

Tapadókorongból ugyanazt a 8 cm átmérőjűt kapjuk, mint a Suction Cup & Locking Arm változatnál.

A flexibilis karos verzió beállítása valamivel egyszerűbb mint a kioldható gömbcsuklós, hiszen csak a kívánt irányba fordítjuk és kész, de valamivel instabilabb is. Ez persze csak a kissé pontatlanabb pozicionálásban jelentkezik, és nem a tapadókorong stabilitásában, mert az tart mint a beton.

Suction Cup & GorillaPod Arm előnye viszont, hogy valamivel olcsóbb. Jelenleg bruttó 8990 forintért szerezhető be.

A fenti termékek a jelzett árakon megvásárolhatók a Studio Line-nál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!