1 Nikkor 32mm f/1,2 CX

0

Felépítés

Mit sem ér egy komolynak szánt MILC rendszer, ha nincs hozzá kellően széles objektívkínálat! Ebbe bele kell vennünk a fix gyújtótávolságú objektíveket is, még akkor is, ha a MILC-ek felhasználói tábora elsődlegesen a hobbifotósok köre, ahol kevésbé népszerűek a nem zoomobjektívek. MILC-et azonban használnak, illetve használnának lelkes amatőr fotósok is, akik igényesek a technikára és szeretnének portrékat is készíteni, de eszük ágában nincs erre a kitobjektívet használni. Nos, nekik készült a Nikkor 32mm f/1,2 CX.

A Nikon 1 rendszerében használt CX formátumú (1″ típusú) szenzor mérete 13,2×8,8 mm-es, így 2,7×-es gyújtótávolság szorzóval kell számolnunk, vagyis a 32 mm-es CX objektív olyan látószöget kínál a Nikon 1 rendszerében, mint egy kisfilmes 86 mm-es portréobjektív Leica képkockán.
Mint látható, a fényerő kiváló, de vajon milyen mélységélességet is adhat egy f/1,2-es objektív 1″ típusú szenzoron? Nos, matematika szerint nagyjából olyat, mint egy fullframe-es gép 86 mm-es kisfilmes objektívvel f/3,2-n, vagy APS-C szenzoros gép esetében mint egy 57 mm-es objektív f/2,2-n. Alapvetően tehát egész jót, de azért nem közelíti meg egy fullframe rendszer igazi portréobjektívét, amely sok esetben 85mm f/1,8, de akár f/1,2 is lehet. De úgy tűnik, amit ki lehetett hozni a rendszerből, azt a Nikon kihozta. Nézzük hogyan:

Az objektíven belül 9 lencsetag található, a gyártó aszférikus vagy alacsony szórású (ED) tagról nem tesz említést, viszont közelkép korrekcióról igen, amely „lebegő” lencsetagok alkalmazásával az élességállítás során nem egy egész csoportot mozgat egyidejűleg, hanem többet, egymástól függetlenül. Ez jó hatással van a közeli témák fotózásánál elérhető képminőségre.
A Nikkor 1 objektívek közül a 32 mm f/1,2-nél alkalmazták először a komoly DSLR objektíveknél már megismert nanokristály bevonatot, amely csökkenti a reflexiót és a szellemkép kialakulását.

A mélységélesség befolyásolására 7 lekerekített lamellából álló rekeszt építettek az objektívbe. Kicsit sajnáljuk, hogy nem került e remek objektívbe 9 lamellás rekesz, de majd a bokeh tesztnél kiderül, hogy van-e valódi okunk sajnálkozni.

Az objektívre 52 mm-es szűrőket tekerhetünk fel. Ezen kívül bajonettes csatlakozással a napellenző is feltekerhető, amelyet a gyári csomagolás is tartalmaz.

Használati tapasztalatok

A Nikkor 32mm f/1,2 kiváló mechanikai felépítésű. Fém bajonettel és fém tubussal rendelkezik.

A méretében nagyjából egy átlagos 50mm f/1,8-hoz hasonlító objektív élességállítását ultrahangos motor végzi, így természetesen igen csendben megy végbe a fókuszálás. Élességállítás során a tubus hossza nem változik meg, s nem fordul el az objektív elülső része sem, de az első lencsetag előre-hátra mozog, ennek azonban nincs gyakorlatban hátránya.

Az élességállító gyűrű az objektív elülső részén található, a 8 mm szélességű barázdált gyűrű elektronikus vezérlést ad, s akkor is használható, ha a gép AF módban van.

Az optikán nem található sem nyomógomb, sem kapcsoló.